1

Temat: problem-przetarg nieograniczony-błędnie dokonano siwz/za duża kwota/

Witam,
jestem nowicjuszką w zamówieniach publicznych.
Przejęłam pałeczkę po koleżance która się zwolniła.
Nie mam kogo poprosić o radę, zatem postanowiłam napisać.
Otóż w firmie w której pracuję(budżetówka) zawarto umowy na dostawę mięsa
i wędlin oraz warzyw i owoców.
Przetarg nieograniczony itd.Umowa wygasa z końcem roku.
Z moich obliczeń wynika że błędnie została ustalona wartość zamówienia.
Obliczyłam sobie szacunkową wartość zamówień na pół roku biorąc pod uwagę średnią wartość zamówień miesięcznych i okazało się że umowy opiewają na stawki o 40 tys i 30 tys zł za dużo w stosunku do całego roku kalendarzowego.mam na myśli to że w obu umowach nie wykorzystamy 70 tys zł i przepadną.Nie wiem co robić w tej sytuacji, ponieważ pieniądze które zostały błędnie zamrożone w owych umowach mogłabym wykorzystać na inne zamówienia m.in. na ryby, bez półrocznych przesunięć w paragrafie 4220.Z tego co czytałam nie ma mowy o aneksie do umowy zmniejszającym wartość udzielonego zamówienia.Czy zatem aby "odmrozić" te pieniądze muszę zerwać umowę?BARDZO PROSZĘ O RADĘ.Z ZAMÓWIENIAMI PUBLICZNYMI MAM DO CZYNIENIA OD 20 DNI sad( JESTEM ZROZPACZONA.

2

Odp: problem-przetarg nieograniczony-błędnie dokonano siwz/za duża kwota/

Wnioskuję z treści, że dostawy są cykliczne, comiesięczne. Umowa na pewno została zawarta na jakiś okres, mniemam 12 miesięcy. Po prostu minie 12 miesięcy, umowa wygasnie, a wasza jednostka nie wybierze całego towaru i tyle. Tak się zdarza.

3

Tak dostawy są cykliczne,umowa zawarta na okres roku.Chciałam się tylko dowiedzieć czy jest możliwość odzyskania tych "straconych" pieniędzy,jeśli nie przez aneks to jak w takim razie?Jest to bardzo ważne ponieważ firmie naszej jako budżetówce ciężko będzie wyszarpać dodatkową dotację na paragraf 4220 czyli zakup środków żywności.
Dodam że jednostka w której pracuję zajmuje się pomocą społeczną i każdy pieniądz wywalczony z początkiem roku na poszczególne paragrafy a źle skumulowany czy też wykorzystany w zamówieniach publicznych  jest istotny jeśli można go "odzyskać".
Pomózcie!

4

dpsbramki napisał/a:

nie wykorzystamy 70 tys zł i przepadną.

Jak to przepadną? Czyżbyście dali zaliczkę??? Albo przesadzone ceny są w umowie?? Czy może umowa ryzcałtowa?? Nie rozumiem całości. Trzeba przyjrzeć się zapoisom umowy, siwz, ogłoszeniago - warto poradzić się (zakładowego) prawnika, bo na odległość ciężko. Moze warto wypowiedzieć umowę?
?szacunkowa wartość zamówienia? nie ma już tu praktycznego znaczenia (!), nie przeszkadza w w zmianie budżetu, to zupełnie co innego, przeliczyć można na nowo budżet (szacunkowej wartości obecnego zamówienia zmienić się nie da).

5

Dziękuję za odpowiedź.Tak jak mówiłam jestem nowicjuszką i może niezbyt dobrze określiłam to co miałam na myśli,niestety nie znam jeszcze wszystkich terminów dot.zamówień stad moja niewiedza.Wracając do sprawy-zaliczki nie daliśmy,przesadzona jest natomiast wartość całkowita zamówienia na cały rok,jedna z umów opiewa na około 180 tys zł, a ja wyliczyłam że jeśli będziemy utrzymywać dostawy miesięczne na takim poziomie jak utrzymujemy to nie wykorzystamy z tej umowy 40 tys zł, z drugiej umowy  natomiast 30 tys zł. Interesuje mnie natomiast kwestia czy mogę jakoś zmienić umowę w trakcie jej trwania aby pomniejszyć całkowitą wartość zamówienia publicznego.Aneks jest niemożliwy-więc czy muszę rozwiązać umowę?Pytam dlatego iż w paragrafie na żywność nie mamy już zaangażowanych pieniędzy w budżecie, a zmiana budżetu wiąże się z dużymi trudnościami z braku środków finansowych którymi wspiera nas Starostwo.Jesteśmy budżetówką.

6

cyt. jeśli będziemy utrzymywać dostawy miesięczne na takim poziomie .................... a skąd to wiesz , że na takim poziomie obyś nie zrobila takiego błędu jak ktoś kto wyliczyl szacunek  ale powodzenia

7 (edytowany przez novak 2010-04-30 12:51:14)

dpsbramki napisał/a:

Interesuje mnie natomiast kwestia czy mogę jakoś zmienić umowę w trakcie jej trwania aby pomniejszyć całkowitą wartość zamówienia publicznego.Aneks jest niemożliwy-więc czy muszę rozwiązać umowę?Pytam dlatego iż w paragrafie na żywność nie mamy już zaangażowanych pieniędzy w budżecie, a zmiana budżetu wiąże się z dużymi trudnościami z braku środków finansowych którymi wspiera nas Starostwo.Jesteśmy budżetówką.

Nie widzę tego. Zamrożonych, jak to nazywasz pieniążków nie odzyskasz, w sensie tym, że masz zabezpieczoną kwotę w budżecie. Tu już raczej sprawy księgowe, na tym się nie znam. Zmiana umowy, raczej nie, zależy kiedy była zawarta i co tam w niej napisane, trzeba poczytać, a rozwiązanie umowy? też nie znajduję podstaw.