1

Temat: jeśli brak ofert w ZOC

Jednostka przeprowadziła postępowanie w trybie ZOC ale przy pierwszym przetargu nie było ofert, więc powtórzyła postępowanie w tym samym trybie ZOC i nadal nie zgłosiło się conajmniej dwóch oferentów, dla ważności postępowania, więc po raz drugi postępowanie unieważniono. Co dalej i jak postąpić w takiej sytuacji, skoro jest pilna potrzeba udzielenia zamówienia (produkty spożywcze do stołówki) to na jakiej podstwie można dokonać zakupów i jaki jest na to przepis prawny. Czy można z wolnej ręki? Ale jak to wtedy uzasadnić??

2

Odp: jeśli brak ofert w ZOC

Czego dotyczyło zamówienie?, bo należało by się zastanowić czy wybraliście odpowiedni tryb. Jeśli był dobrany odpowiednio to próbowałbym WR z zastosowaniem art 67.3 (czy można było przewidzieć, że żadna oferta nie wpłynie?, przy drugim postępowaniu pewnie tak), ale wszystko zależy od tego co było przedmiotem zamówienia. A może obniżyć wymagania stawiane wykonawcy?

3

Pastępowanie dotyczyło artykułów spożywczych do stołówki szkolnej. Wymagania były jakościowe dotyczące produktów. A ZOC bo tak łatwiej ocenić całą gamę wymaganych w SIWZ produktów, no i jest większa pewność terminowych dostaw gdzie wykonawcy będą zaproszeni z danego regionu.

4

Ok, ale czy nie chcesz przypadkiem kupować u jednego dostawcy zbyt szerokiej gamy produktów, hurtownia z mięsem raczej Ci warzyw nie sprzeda. I tu moje pytanie o przedmiot zamówienia?

5

Nie było tak:) Zamówienie zostało podzielone na branże tak jak jest możliwe dostarczanie poszczególnych produktów, bo właśnie mięsnych produktów nie dostarczy wykonawca który ma w asortymencie warzywa, więc takie wymagania były spełnione a mimo to nie było ofert

6

To wiem, ale skoro nie było ofety w dwóch postępowaniach w ZOC to z jakiego przepisu mogę udzielić zamówienia?? Grupowanie było dobre, bo już to nie raz sprawdzałam, tylko poprostu nie było zainteresowanych do składania ofert, a zaproszonych było 9 firm do składania ofert. Więc co dalej??

7

No tak sprawa byłaby prosta gdybyś choć raz spróbowała PN 67.4. A tak Może mądrych z UZP spytaj.

8

Martusiu, przecież jeść trzeba... Zastosuj zatem art.67.1.3) i po sprawie smile

9

Wiesz Marta zastanawiałem się czy we wzorze umowy umieściłaś coś na temat rewaloryzacji umowy zależnie od sytuacji rynkowej, np. jak na ziemniaki  będzie nieurodzaj (bo stonka zeżre wink )to podpisanie takiej umowy moze zjeść cały zysk wykonawcy (jak zażądasz, że cena ma być gwarantowana przez cały okres trwania umowy ).

10

Trza zasadzić więcej kartofli i wyzbierać stonkę..... wink

11

A kobiety na traktory big_smile