26

Odp: Zobowiązanie innego podmiotu

jesli masz pracownika na umowe to sprawa czysta - podstawa do dysponowania jest umowa- czyli posiadasz osoby zdolne do wykonania zamowienia.

tylko pamietac trzeba ze jeśli pośwadczy sie nieprawde to jest to po pierwsze wykluczenie wykonawcy, po drugie karalne....

zamawiajacy jeśli poweźmie watpliwosci, wezwie do przedstawienia np. umowy.....

27

tak to prawda miałam już taki przypadek ale się wszystko przeciągało bo zachciało mi się sprawdzać wykonawcę. Teraz już jak ktoś na bezczelnego kłamie to sprawdzam.

28 (edytowany przez Marcel 2010-05-01 19:36:17)

nina napisał/a:

no dobra a jak wykonawca wpisze że posiada swojego pracownika o określonych uprawnieniach. To jak  to sprawdzać ? Czy wy to sprawdzacie.

Wykonawca w końcu poświadcza prawdę pod rygorem sankcji prawnych, nie można od razu domniemać że coś jest nie tak, no chyba że ma się mocne podejrzenia.

29

karolk napisał/a:

Kierownik robót prowadzący działalność gospodarczą na własny rachunek np. na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, jest podmiotem trzecim.

Ja bym polemizował.
Kierownik robót to nie podmiot trzeci, lecz osoba prywatna.
Nie może dać oświadczenia, że udostępni kierownika, lecz raczej oświadczenie, że osobiście podejmuje się tej funkcji (niezależne to od prowadzenia działalności).
Prowadzenie działaności to raczej sposób na rozliczenie, a nie sposób wykonania. Osoba ta nie będzie używać nic z potencjału swojego przedsiębiorstwa, pełni formalnie funkcję, wykonuje (albo i nie wink ) odpowiednie czynności i przede wszystkim ponosi z tego tytułu odpowiedzialność OSOBISTĄ, a nie jako przedsiębiorstwo.

30

mania napisał/a:

1) jeśli kierownik robót sam udostepnia swoją osobę to czy wówczas powinnam żąać od niego dokumentów o nie wykluczeniu z postępowania, jeśli takie zapisy zostały zawarte w siwz,.  2) Nie jest dla mnie zrozumiałe czy kierownik robót bierze udział w realizacji części zadania czy nie,

1)+2) Nie

31

Wiktoria napisał/a:

tak mysle, moga byc takie wersje z tym kierownikiem
1. osoba ma uprawnienia kierownika i ma swoja działalność gospodarcza to sprawa  jasna mamy podmiot trzeci, zobowiazuje sie kierownik w ramach swojej dzialności gospodarczej do relizacji zadania - firma ma edg, krk, us, zus, osw. o braku podstaw do wykluczenia- możemy załaczyc
2. osoba ma uprawnienia kierownika i jest zatrudniona w jakiejs firmie- to sprawa jasna ta firma jako podmiot nam moze udostepnic- firma zatrudniająca kierownika zoobowiązuje sie do udostępnienia  nam swojego pracownika do realizacji zadania- firma ma edg, krk, us, zus, osw. o braku podstaw do wykluczenia- możemy załaczyc
3. osoba ma uprawnienia kierownika ale nie ma swojej dziallności i nie jest zatrudniona w zadnej firmie........- ona moze dac zobowiazanie ze sie podejmie realizacji danego zadania ale co z np EDG, ZUS, US, osw. o braku podstaw do wykluczenia......................

A ja myślę inaczej.
1.  kierownik w ramach swojej dzialności gospodarczej nie zobowiazuje sie do relizacji zadania (w której niby części???), jedynie  udostępnia (swoją) osobę. Nie możemy więc załaczyć edg, krk, us, zus...
2.  firma zatrudniająca kierownika zoobowiązuje sie do udostępnienia  nam swojego pracownika do realizacji zadania - nie możemy załaczyc edg, krk, us, zus...
3. osoba ma uprawnienia kierownika ale nie ma swojej dziallności i nie jest zatrudniona w zadnej firmie........- ona moze dac zobowiazanie ze sie podejmie realizacji danego zadania. EDG, ZUS, US, osw. o braku podstaw do wykluczenia - zbędne

32 (edytowany przez hubal 2010-05-04 07:07:57)

nina napisał/a:

Ja żądam tylko np umowy

Umowa to zbędna fatyga, albo i nieporozumienie.  Według przepisów wystarczy zobowiązanie=oświadczenie (czyli zwykle 1 akapit umowy). Dobrze robi to ?np?.

33

Marcel napisał/a:

Sytuacja trzecia - osoba ma uprawnienia lecz siedzi w domu ... , dlatego Wykonawca zatrudnia go na okres realizacji zamówienia i po kłopocie, ma po prostu swojego pracownika (dysponuje) smile

No tak właśnie!

34

nina napisał/a:

... a jak wykonawca wpisze że posiada swojego pracownika o określonych uprawnieniach. To jak  to sprawdzać ? Czy wy to sprawdzacie.

Ustawa nie nakazuje, a nawet przeciwnie. Można prosić przed podpisaniem umowy, a przede wszystkim w umowie powinien być odpowiedni wraźny zapis (podstawowy obowiązek wykonawcy).

35

nina napisał/a:

I ... jeśli wykonawca ma zawartą umowę z np. kierownikiem robót o wymaganych kwalifikacjach to czy nie wykazuje że spełnia ten warunek? (posiadania osób zdolnych do wykonania zamówienia)

Wykazuje.

36

Marcel napisał/a:

Wykonawca w końcu poświadcza prawdę pod rygorem sankcji prawnych, nie można od razu domniemać że coś jest nie tak, no chyba że ma się mocne podejrzenia.

Otóż to !!!
Zapamiętać na dłużej i do innych sytuacji.

37

A jak Waszym zdaniem odnosi się do tego opinia UZp zamieszczona na stronie UZp, czy nie tyczy się ona tylko wiedzy i doświadczenia, bez osób?

38

tylko czy waszym zdaniem poleganie na zasobach podmiotów trzecich nie tyczy się jedynie sytuacji , kiedy to podwykonawca udostepnia wiedzę i doświadczenie. Bo co rozumiec przez pojęcie "a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia" - czy taki podmiotem nie będzie tylko podywkonawca.
Bo w jak sposób kierownik robót będzie brał udział w realizacji części zamówienia (dla mnie część zamówienia to realizacja części np. roboty budowlanej)

39

W przypadku wykazywania spełniania warunków udziału w postępowaniu poprzez odwoływanie się do potencjału podmiotów trzecich w zakresie sytuacji finansowej, potencjału technicznego (np. sprzętu) czy też osób zdolnych do realizacji zamówienia za wystarczające może być uznane zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia odpowiednich zasobów na rzecz wykonawcy. Konieczność udowodnienia dysponowaniem tymi zasobami niekoniecznie musi wiązać się z udziałem podmiotu trzeciego w realizacji zamówienia. Stosunek wykonawcy z podmiotem trzecim może ograniczać się do zobowiązania udzielenia wykonawcy np. pożyczki, wydzierżawienia określonego sprzętu czy też udostępnienia pracownika, co dla wykazania spełnienia odpowiednich warunków i z punktu widzenia zapewnienia gwarancji należytego wykonania zamówienia może okazać się wystarczające.
jak interpretować fragment opinii UZP? Czy według niej w przypadku powoływania się na ppotencjał podmiotów trzecich nie wystarczy samo zpbowiązanie

40

Hubal A ja myślę inaczej.
1.  kierownik w ramach swojej dzialności gospodarczej nie zobowiazuje sie do relizacji zadania (w której niby części???), jedynie  udostępnia (swoją) osobę. Nie możemy więc załaczyć edg, krk, us, zus...

a ja wlasnie uwaza inaczej i z praktyki pisze
jesli osoba ma otwarta dzialnosc gospodarcza  na okreslone uslugi i ma tutaj zakres wynikajacy z nadzorowani, kierowania robotami i udostepnia mi swoja osobe to w ramach swojej dzialanosci gospodarczej..........................taka osoba nie moze na ten zakres podpisac umowy zlecenia, przepisy podatkowe itp.

a ponadto (tez poparte praktyka) jesli osoba udostepnia mi siebie poprzez zobowiazanie to dla zamawiajcego nie jest zasobem wykonawcy tylko zewnetrznym i jak sobie zazyczyli okreslone dokumenty (np. edg, osw o braku wykluczenia, zus,us) to jak nie dostarczy wykonawca to go wykluczy zamawiajacy (taka sytuacje mialam)

41

mania napisał/a:

1) czy waszym zdaniem poleganie na zasobach podmiotów trzecich nie tyczy się jedynie sytuacji , kiedy to podwykonawca udostepnia wiedzę i doświadczenie. 2) Bo co rozumiec przez pojęcie "a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia" - czy taki podmiotem nie będzie tylko podywkonawca. 3)
Bo w jak sposób kierownik robót będzie brał udział w realizacji części zamówienia (dla mnie część zamówienia to realizacja części np. roboty budowlanej)

1) Nie tylko 2) Może to być także wspólnik, konsorcjant, osoba wspólnie składająca ofertę... 3) Właśnie ja też nie wiem jak to mogłoby być możliwe.

A jak interpretować fragment opinii UZP i czy według niej w przypadku powoływania się na ppotencjał podmiotów trzecich nie wystarczy samo zpbowiązanie? Wystarczy.

42

Wiktoria napisał/a:

A) jesli osoba ma otwarta dzialnosc gospodarcza  na okreslone uslugi i ma tutaj zakres wynikajacy z nadzorowani, kierowania robotami i udostepnia mi swoja osobe to w ramach swojej dzialanosci gospodarczej..........................taka osoba nie moze na ten zakres podpisac umowy zlecenia, przepisy podatkowe itp.  B) a ponadto (tez poparte praktyka) jesli osoba udostepnia mi siebie poprzez zobowiazanie to dla zamawiajcego nie jest zasobem wykonawcy tylko zewnetrznym i jak sobie zazyczyli okreslone dokumenty (np. edg, osw o braku wykluczenia, zus,us) to jak nie dostarczy wykonawca to go wykluczy zamawiajacy (taka sytuacje mialam)

A) A jeśli osoba prowadzi inną działalność, to co??? A co ma sposób zapłaty do wypełniania dziennika budowy??? A dlaczego nie można pisać za darmo??? Ja już chyba gubię istotę dyskusji.

B) No, to był błąd albo nie rozumiem o co chodziło. Jeśli osoba jest udostepniona poprzez zobowiazanie, to dla zamawiajcego nie jest zasobem wykonawcy tylko zewnetrznym i jak sobie zamawiający zaźyczy okreslone dokumenty (np. edg, osw o braku wykluczenia, zus,us), to wykonawca nie dostarcza tych dokumentów w związku z tamtą osobą, tylko od siebie, jednocześnie zamawiajacy nie ma prawa wykluczyć wykonawcy z powodu braku oświadczeń i dokumentów tamtej osoby,  a wykonawca ma prawo wcześniej zareagować i doprowadzić do zgodności żądań z przepisami, jeśli są niezgodne.

43

czy waszym zdaniem żądanie dokumentów o niepodleganiu wykluczeniu z postepowania dotyczy jedynie podwykonawców, gdyż tylko oni biora udział w realizacji części zamówienia. Moim zdaniem w przypadku kierownika robót wystarczy samo zobowiązanie, a pozostałe dokumenty tylko przy podwykonawcy, który udostepnia swoje doświadczenie.

44

Tak, z tym zgadzam się.

45

ja tez sie z tym zgadzam, ale w siwz wlasnie czesto teraz jest ze w przypadku korzystania z potencjału podmiotu trzeciego to rowniez wobec niego nalezy zalaczyc np. wlasnie edg czy us czy zus

46

No to niech taki zamawiający (albo ktokolwiek inny) powie na jakiej podstawie prawnej.

47

Co z zaświadczeniami od podwykonawców?
Anna Stańczuk
Serwis Samorządowy LEX
2010-05-12

Dzięki nowelizacji przepisów o zamówieniach publicznych, wykonawca danego zamówienia może posiłkować się przy jego wykonaniu doświadczeniem i zasobami innego podmiotu. Jednak w takiej sytuacji, zamawiający ma prawo żądać dodatkowych dokumentów od podmiotu udostępniającego swoje zasoby. Podwykonawca będzie musiał przedstawić np. zaświadczenia o niezaleganiu z podatkami czy składkami ZUS oraz o niekaralności.

Często się zdarza, że firmy budowlane nie zatrudniają specjalistów (np. inżynierów z określonymi uprawnieniami) na podstawie umów o pracę, a jedynie korzystają z ich usług w celu wykonania konkretnego zadania na podstawie umów cywilnoprawnych. W obecnym stanie prawnym powstaje pytanie, czy takie osoby należy traktować jako podmioty udostępniające swoje doświadczenie i zasoby? I co za tym idzie, czy żądać przedstawiania przez nich wyżej wskazanych zaświadczeń?

Prezes Urzędu Zamówień Publicznych, Jacek Sadowy, uspokaja mówiąc, że jeżeli osoba fizyczna bezpośrednio znajduje się w dyspozycji wykonawcy, np. na podstawie umowy-zlecenia, to nie należy traktować tej sytuacji jako udostępnienia zasobów przez podmioty trzecie. Nie ma obowiązku przedłożenia zobowiązania osoby fizycznej do udostępnienia swoich zasobów, a tym bardziej nie ma podstaw do żądania od niej dokumentów takich jak zaświadczenie o niekaralności czy niezaleganiu z podatkami.

Powyższe rozwiązanie ma na celu umożliwienie zamawiającym dokonania weryfikacji podmiotów, które de facto będą współrealizować ich zamówienie. Ma to również służyć zapobieganiu sytuacjom, w których wykonawcy wpisani na tzw. czarną listę, tworzyliby nowe spółki i wygrywaliby przetargi, korzystając z doświadczenia i zasobów wykluczonego z rynku zamówień publicznych wykonawcy.

Na podstawie: Rzeczpospolita z dnia 10 maja 2010 r.

48

ostatnio od Pani orzekającej w KIO uzyskałam odpowiedź, ze dokumenty te nalezy załączyć również w stosunku do osób np. kierownika robót - niestety
choć powiem, ze często okazuje się, ze ten kierownik wystepouje w postepowaniu jako osoba fizyczna i nie jest w stanie przedstawic tych dokumentów więc wykonawca pisze oświadczenie, ze jest to osoba fizyczna itp

49

mania napisał/a:

dokumenty te nalezy załączyć również w stosunku do osób np. kierownika robót

Jakie dokumenty??? i na jakiej podstawi prawnej???

Artykuł przytoczony przez karolk też woła o krytykę, lecz już chyba nie mam siły.

Ludzie, skoro taki problem, to mam proste rozwiązanie: każdą potrzebną osobę traktujmy jak własną.

50

dokumenty o niepodleganiu wykluczeniu z postepowania na podstawie rozporzadzenia paragraf 1 ust. 2 - kierownik robót to podmiot trzeci, który również ustępnia swoją wiedze i doswiadczenie i ponoc bierze udział w realizacji części zamówienia.....