1

Temat: Rażąco niska cena?

Witam
Nie wiem, jak mam potraktować dzisiejsze postepowanie. Otóż przeprowadziłam postepowanie, którego przedmiotem byl miał węglowy. Wpłynęło 8 ofert. Siedem z nich przedstawilo cenę za 1 tone od 200 do 210 zł. Jedna natomiast 180 zł, czy należy tę cenę potraktować, jako rażącą. Rozmawiałam z wykonawca i wyjaśnił mi, że jego cena odbiega od pozostałych ponieważ otrzymuje on miał z kopalni miał, jako rozliczenie(chodzi o ich zaległości, które spłacają węglem i miałem). Czy mogę uznać to za wyjaśnienie i czy jest to zgodne z prawem?

2

Odp: Rażąco niska cena?

by zastosować twierdzenie, że cena jest rażąco niska powinieneś sięgnąc przede wszystkim do wartości szacunkowej zamówienia. Jeżeli tej dokonałeś z należytą starannością, to porównaj czy aż tak faktycznie oferowana cena odbiega od tej ustalonej wartość. Jeżeli tak, sięgnij do art. 90 i zażądaj wyjaśnień. Porównanie ceny "rażącej" z innymi ofertami jest czynnością wtórną.
Wyjaśnienia, które uzyskałeś powinny, celem dochowania zasady przejrzystości i staranności, przejawiać się w formie pisemnej korespondencji w oparciu właśnie o art. 90.
pozdrawiam smile

3

Dziękuję bardzo. Pozdrawiam

4

Norko, "baran0" to............ONA..........kobieta znaczy się......... smile