1

Temat: Unieważnienie ;) help

Organizowaliśmy PN na dostawę maszyny, zostały złożone 3 oferty.
Najniższa oferta przewyższa kwotę jaką Z. może przeznaczyć, postępowanie unieważniamy.
Tylko że najtańsza oferta nie spełnia parametrów tech. dostarczanej maszyny i tu pojawia sę moje pytanie:
Czy w uzasadnieniu unieważnienia mam odnieść się do tej oferty że jest najtańsza ale i tak za droga dla nas? Czy może napisac że jest odrzucona bo nie spełnia parametrów postawionego dla przedmiotu dostawy?
Czy w ogóle w takim przypadku należy oceniać, sprawdzać oferty, skoro i tak nie ma na tyle kasy ?

2

Odp: Unieważnienie ;) help

mika 8 napisał/a:

Czy w ogóle w takim przypadku należy oceniać, sprawdzać oferty, skoro i tak nie ma na tyle kasy ?

Są dwie szkoły:
1. mozna uniewazniac bez przeprowadzenia oceny
2. dokonujemy oceny, wyboru i uniewazniamy

Jezeli zdecydujesz sie na opcje druga - to odrzuc oferte, wybierz nastepna i uniewaznij postepowanie.

3

A która jest bardziej rekomendowana, żeby było dobrze i nikt później nie miał się  czego  czepiać?

4

Tak, czy siak efekt taki sam - uniewaznienie. Ja jestem za opcja 2 ale wiem, że pozostaje w mniejszosci. UZP rekomenduje 1.

5

Dzięki wink

6

zawsze tak : dokonujemy oceny, wyboru i unieważniamy musisz wybrać aby udowodnić , że unieważniasz z powodu art.93 ust.1 pkt.4)