1

Temat: wyluczenie i odrzucenie

wykonawca podlega wykluczeniu ale i jego oferta podlega odrzuceniu. w tej sytuacji dokonuje dwóch czynności  i w uzasadnieniu pisze  wyluczenia  (nie spełnia warunków udziału) i odrzucenia (niezgodna z siwz)???

2

Odp: wyluczenie i odrzucenie

uzasadnienie odrzucenia oferty: art. 89.1.5

3

goska1 napisał/a:

wykonawca podlega wykluczeniu ale i jego oferta podlega odrzuceniu. w tej sytuacji dokonuje dwóch czynności  i w uzasadnieniu pisze  wyluczenia  (nie spełnia warunków udziału) i odrzucenia (niezgodna z siwz)???

Skoro go wykluczasz to jego oferta nie podlega ocenie - a to oznacza że jej nie mozesz odrzucić na podstawie 89.1.5 .

4

MIRAS napisał/a:
goska1 napisał/a:

Skoro go wykluczasz to jego oferta nie podlega ocenie - a to oznacza że jej nie mozesz odrzucić na podstawie 89.1.5 .

To kiedy można odrzucić na podstawie 89.1.5?

5

joanna99 napisał/a:
MIRAS napisał/a:
goska1 napisał/a:

Wtedy kiedy wykonawca spełnia warunki, a oferta jest na inny przedmiot zamówienia wink

6

Jak jest na inny przedmiot zamówienia, to art. 89.1.2.

7

wykluczenie wykonawcy, np z art. 24.2.4 to automatyczne odrzucenie jego oferty z art. 89.1.5

8

joanna99 napisał/a:

No tak, ale goska1 pytała co w sytuacji kiedy wykonawca podlega wykluczeniu, a jego oferta podlega odrzuceniu na podts. 89.1.2. Mylałem ze piszac 89.1.5 - majac na uwadze powyzsze - pomylilas sie.

9

MIRAS napisał/a:
joanna99 napisał/a:

No tak, ale goska1 pytała co w sytuacji kiedy wykonawca podlega wykluczeniu, a jego oferta podlega odrzuceniu na podts. 89.1.2. Mylałem ze piszac 89.1.5 - majac na uwadze powyzsze - pomylilas sie.

No tak, ale Ty też napisałeś 89.1.5.

MIRAS napisał/a:
joanna99 napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Wtedy kiedy wykonawca spełnia warunki, a oferta jest na inny przedmiot zamówienia wink

Już sie wystraszyłam że mam inna ustawę wink

10

joanna99 napisał/a:

No tak, ale Ty też napisałeś 89.1.5

Bo Ty zaczełaś, ale miałem cały czas na myśli - w konteksie pytania goska1- 89.1.2 . Za bardzo Ci wierze wink

11 (edytowany przez MIRAS 2010-05-07 11:40:32)

joanna99 napisał/a:

wykluczenie wykonawcy, np z art. 24.2.4 to automatyczne odrzucenie jego oferty z art. 89.1.5

Jako ciekawostka (od 1 do 15 postu):

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5148&p=1

12

joanna99 napisał/a:

Z tym się nie zgodzę art. ten odnosi się raczej do podmiotu który został wykluczony we wcześniejszym etapie postępowania np. przetarg ograniczony, lecz czytając orzeczenia KIO można spotkać się ze stwierdzeniem iż praktykowanie 89.1.5 nie jest naruszeniem, dlatego ja jako podstawę odrzucenia wykonawcy wykluczonego podaję art 24.4.

13

Marcel napisał/a:
joanna99 napisał/a:

Z tym się nie zgodzę

Wiemy, wiemy wink

14

dzięki za opinie. a jak myślicie sformułowanie w opinie bankowej 'wysokość wpływów na rachonek w okresie osts 3 miesięcy: i tu kwota" nie potwierdza posiadania środków finansowych jakie posiada na rachunku????

15

Noim zdaniem: nie potwierdza.

16

a niom nie potwiedza:) tez tak mysle