1

Temat: polisa OC

Z. wymagał na potwierdzenie sytuacji ekonomicznej i finansowej   
Warunek ten będzie spełniony poprzez potwierdzenie posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę co najmniej 200 000 zł.

Chodzi tutaj o projektantów. Jeden przedstawił polisę OC od odpowiedzialności cywilnej na firmę, a pozostałych 2 przedstawiło polisę  od odpowiedzialności OC na siebie (osoby)  jako projektanci. Czy to wszystko jedno jaka polisa?

2

Odp: polisa OC

Jeśli projektant jest wykonawcą w rozumieniu ustawy, występuje samodzielnie i kwota polisy jest dobra, to uznałbym jego polisę.
Ogólnie jednak OC projektantów to co innego niż OC wykonawcy.

3

Tu właśnie hubal jest problem wykonawca co załączył  OC na firmę (druga oferta) stoi na stanowisku , że należy odrzucić ofertę X ( pierwsza oferta projektant z polisą OC projektantów).  Ja stoję na stanowisku żeby nie odrzucać.  I co teraz?

4

Projektant X ma firmę dołączył zaświadczenie z EDG  tak sam od siebie, + oświadczenie z art 24 ust 1 pkt 2.
I mam jeszcze jedno pytanie OC wykonawcy x jest w euro na 60 000 euro więc aby spełniał   warunek to muszę przeliczyć euro na złotówki i po kursie z dnia składania ofert?

5

też uważam jak Hubal że,  nalezy zaakceptować taka polise, gdyż w przypadku projektanów mają polisy na siebie, od zakresu prowadzonej dziłalności, projektowania- zarzuty firmy żądającej odrzucenie takiego wykonawcy są bezpodstawne

6

Bardzo dziękuję też tak uważam.

7

Jeszcze proszę o poradę odnośnie przeliczania wartości polisy jak jest w euro.

8

Wiktoria napisał/a:

w przypadku projektantów mają polisy na siebie, od zakresu prowadzonej działalności

Zarzuty firmy żądającej odrzucenie wykonawcy mogą być zasadne. Obowiązkowe ubezpieczenia projektantów związane z przynależnością do izby samorządu zawodowego nie są związane z działalnością gospodarczą i raczej NIE POTWIERDZAJĄ dobrej kondycji finansowej, a przecież w zamówieniach publicznych chodzi o to ostatnie, a nie o ubezpieczenie w ogóle.

9

To w końcu co zrobić co wy robicie w takiej sytuacji?

10

Może macie jakieś orzeczenie KIO

11

Czy nikt nie miał takiego przypadku?

12

Czy nikt nie pomoże?

13

nina napisał/a:

Z. wymagał na potwierdzenie sytuacji ekonomicznej i finansowej   
Warunek ten będzie spełniony poprzez potwierdzenie posiadania ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę co najmniej 200 000 zł.

Chodzi tutaj o projektantów. Jeden przedstawił polisę OC od odpowiedzialności cywilnej na firmę, a pozostałych 2 przedstawiło polisę  od odpowiedzialności OC na siebie (osoby)  jako projektanci. Czy to wszystko jedno jaka polisa?

Wszystko już w tym temacie napisał chyba hubal, ale weź jeszcze doprecyzuj bo najistotniejsze dla Ciebie jest to czy tych dwóch projektantów złożyło ofertę jako Wykonawca prowadzący działalność gospodarczą czy też ich polisy zostały dołączone do oferty złożonej przez podmiot prawa handlowego.

14

Jeden jak i drugi prowadzi działalność gospodarczą wpisaną do EDG (osoby fizyczne) Jeden z nich ma ubezpieczenie OC na firmę a następny ma OC w zakresie odpowiedzialności cywilnej architektów.  I co teraz Uznać czy nie na pełnienie ww/ warunku

15

Sprawdzić kwotę i uznać.
Przedstawione zapisy specyfikacji i posty raczej nie uzasadniają innego rozwiązania.
Na przyszłość: zweryfikować zapisy siwz.
Według mnie dublowanie ubezpieczenia OC projektantów-wykonawców jest bezzasadne.

16

ok to uznaję pozdrawiam

17 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-05-10 11:06:56)

hubal napisał/a:

Sprawdzić kwotę i uznać.
Przedstawione zapisy specyfikacji i posty raczej nie uzasadniają innego rozwiązania.
Na przyszłość: zweryfikować zapisy siwz.
Według mnie dublowanie ubezpieczenia OC projektantów-wykonawców jest bezzasadne.

U mnie - w przypadku przetargu w których przedmiotem jest wycena majątku przez rzeczoznawców - robimy tak: Od podmiotów prawa handlowego żądamy polisy OC na kwotę X oraz oświadczenia że uczestniczący w wykonaniu prac rzeczoznawcy również posiadają indywidualnie polisę OC na kwotę X, natomiast od osób fizycznych prowadzących działalność żądamy tylko dostarczenia polisy OC na kwotę X.

18

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Od podmiotów prawa handlowego żądamy polisy OC na kwotę X oraz oświadczenia że uczestniczący w wykonaniu prac rzeczoznawcy również posiadają indywidualnie polisę OC na kwotę X

To właśnie przesada. W razie katastrofy nie będzie podwójnego odszkodowania, a zapłata podwójna. Czyżby chodziło o pognębienie wykonawcy.

19

hubal napisał/a:

Od podmiotów prawa handlowego żądamy polisy OC na kwotę X oraz oświadczenia że uczestniczący w wykonaniu prac rzeczoznawcy również posiadają indywidualnie polisę OC na kwotę X

To właśnie przesada. W razie katastrofy nie będzie podwójnego odszkodowania, a zapłata podwójna. Czyżby chodziło o pognębienie wykonawcy.

Chodzi o coś z goła zupełnie innego. Obowiązek posiadania ubezpieczenia OC (w określonej minimalnej wysokości tj minimum 20 000 euro)) dla rzeczoznawców wynika wprost z ustawy o gospodarce nieruchomościami. Natomiast, aby zapewnić równe traktowanie Wykonawców, po względem formy prawnej w jakiej startują, dajemy takie zapisy że:

1. Firma prawa handlowego ma mieć pokrycie polisą OC na wysokość odpowiadającą wysokości realizowanego zamówienia oraz w związku z ww. ustawą oświadczenie że Rzeczoznawcy którzy faktycznie będą wykonywać prace mają polisę OC na taką samą kwotę - po to by ewentualnie inny wykonawca, który będzie startował w formie

2. osoby fizycznej prowadzącej działalność gosp. (czyli osoba mająca uprawnienia rzeczoznawcy sama prowadzi firmę w tym zakresie) również mógł przedstawić swoją indywidualną polisę OC na określoną już kwotę.

Tutaj dopiero absurdem byłoby abyśmy żądali od takiego Wykonawcy by miał polisę zarówno na firmę jak i na siebie. Natomiast nie możemy żądać w takim przetargu tylko polisy OC od rzeczoznawców (zarówno w przypadku 1 i 2) gdyż w przypadku "katastrofy" i tak będzie odpowiadała firma w której pracują rzeczoznawcy (opcja 1) lub rzeczoznawca indywidualnie (opcja 2).

I co masz na myśli że "zapłata podwójna"?

Jeśli masz jakiś lepszy pomysł to chętnie przeczytam smile

20

Wyjaśnienia kamil.grzeszczyk wydają się logiczne, jednak mnie nie przekonują.
Na wstępie wątku było o potwierdzeniu sytuacji ekonomicznej i finansowej wykonawcy. Polisy projektantów ani rzeczoznawców temu nie służą, więc wydaje się bezzasadne kojarzenie obu spraw.
Z kolei kamil.grzeszczyk pisze o zamawianiu ubezpieczenia.  Za takie ubezpieczenie  zamawiający płaci - w ramach ceny oferty. 2 polisy rozumiem jako podwójne płacenie, nawet jeśli to niby wykonawca+pracownik.

Jeszcze jedno. Domaganie się (zamawianie!) drugiego ubezpieczenia zaburza równowagę wykonawców - w tym nie zgadzam się z poprzednikiem. Oferta wykonawcy nie będącego pojedynczą osobą jest obciążona dodatkowo kosztami drugiego ubezpieczenia! Jakże tu można żądanie uzasadniać równym traktowaniem?

21 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-05-11 05:54:16)

hubal napisał/a:

Jeszcze jedno. Domaganie się (zamawianie!) drugiego ubezpieczenia zaburza równowagę wykonawców - w tym nie zgadzam się z poprzednikiem. Oferta wykonawcy nie będącego pojedynczą osobą jest obciążona dodatkowo kosztami drugiego ubezpieczenia! Jakże tu można żądanie uzasadniać równym traktowaniem?

Dzięki za uwagi. Jednak dalej uważam, że takie zapisy nie wynikają z mojego widzimisię czy złej woli wobec wykonawców. W moim przypadku akurat mamy do czynienia z dwoma pewnikami:
a) firma podmiotu prawa handlowego startująca w przetargach na RB, powinna mieć ubezpieczenie od OC - tego chyba nie kwestionujesz? (więc żądanie czegoś co firma i tak ma w żaden sposób nie naraża jej na dodatkowe koszty)
b)rzeczoznawca jako zawód, podlega ubezpieczeniu z mocy ustawy - a więc jw. - nie żądamy niczego ponad to co Wykonawcy w takiej czy innej formie powinni posiadać. 

I jak chyba zauważyłeś, napisałem również że w przypadku podmiotu prawa handlowego, od żądamy od takiego Wykonawcy jedynie oświadczenia że pracujący dla niego rzeczoznawcy posiadają ubezpieczenie OC i tyle. Nigdzie nie ma słowa o tym że ich ubezpieczenie będzie w jakiś sposób wykorzystane przez Zamawiającego, gdyż w przypadku konieczności skorzystania z polisy, to odpowiedzialność ponosi Wykonawca a nie jego pracownicy.

A od osób fizycznych, również bierzemy tylko to co i tak posiada. I aby Twoje zarzuty były słuszne, to powinienem zażądać od takiego podmiotu by dołączył również ubezpieczenie OC na swoją firmę.

22 (edytowany przez hubal 2010-05-11 06:17:14)

mamy do czynienia z dwoma pewnikami: a) firma podmiotu prawa handlowego startująca w przetargach na RB, powinna mieć ubezpieczenie od OC

No, akurat nie widziałem stosownego przepisu, więc dla mnie nie jest to pewnik i zapewne  żyję w błędzie. Prosiłbym o podpowiedź: gdzie lub jak mogę znaleźć ten przepis?

Zgadzamy się chyba, że przedmiotowe ubezpieczenia nie mają związku z art.22.

23 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-05-11 06:32:49)

hubal napisał/a:

No, akurat nie widziałem stosownego przepisu, więc dla mnie nie jest to pewnik i zapewne  żyję w błędzie. Prosiłbym o podpowiedź: gdzie lub jak mogę znaleźć ten przepis?

Zgadzamy się chyba, że przedmiotowe ubezpieczenia nie mają związku z art.22.

1) Dobra, użyłem skrótu myślowego - nie ma tego w przepisach, ale jak widziałem dziesiątki ofert to żadna firma nie miała polisy zawartej powiedzmy w przeddzień przetargu, czyli tylko i wyłącznie na ten jeden cel. A tym samym argument że Zamawiający miałby narzucać dodatkowe koszty na Wykonawce związane z uzyskaniem polisy byłby bezpodstawny.

2) A niby z czego? W Rozporządzeniu polisa OC jest dokumentem żądanym "W celu wykazania  spełniania przez wykonawcę warunków, o  których mowa w  art. 22 ust. 1".

I ma ten przepis zastosowanie zarówno do podmiotów prawa handlowego jak i osób fiz.
I to właśnie w sytuacji że Wykonawca jest jednocześnie osobą wykonującą prace oraz zobowiązaną odrębnymi ustawami do posiadania zarówno uprawnień jak i odrębnej - indywidualnej polisy, co najwyżej komplikuje sytuację. Ale nie mogę się zgodzić że mamy do czynienia z nierównym traktowaniem Wykonawców czy też nieuprawnionym żądaniem dokumentów.

24

O rety, czy ja śpię? Czy obowiązkowe ubezpieczenie rzeczoznawców i projektantów dyskutujemy na bazie art.22 ???
Toż to jakieś okropne nieporozumienie i błąd. Cały czas piszę, że te ubezpieczenia  wcale nie potwierdzają kondycji finansowej wykonawcy !!!

25

W przypadku firmy która wskazała projektantów, to zgadzam się że ich polisy nie są składane na potwierdzenie kondycji finansowej Wykonawcy. Ale co innego jest w przypadku osoby fizycznej prowadzącej działalność, której imienna polisa OC jest jednocześnie polisą OC firmy. A więc w tym sensie powinna być oceniania w kontekście spełniania warunków kondycji finansowej.