1

Temat: Proszę o poradę.

Projekt współfinansowany przez UE. Składa się z 8 zadań (osiem kosztorysów) park, szlaki spacerowe, budowa altan itp. Ja chciałam to puścić w 8 przetargach bo to osiem nie zależnych zadań. Szefostwo chce aby był to 1 przetarg na całość z 1 kwotą we formul. ofertowym. Jak to zrobić aby potem to rozliczyć jak każde z tych zadan we wniosku jest wpisane osobno. Macie jakieś pomysły

2

Odp: Proszę o poradę.

Oferty częściowe też odpadają?

3

no właśnie tak bo chcą aby to robił jeden wykonawca. Jak to zrobić?

4

Powiem tak że ten zakres może zrobić jeden wykonawca. Ale jak to potem rozliczuć.  Można by zrobić osiem przetargów i wtedy bez problemów bo 1 zadanie = 1 cena a jak zrobię osiem w jednym.

5

Może dwa po cztery zadania  ale jak to rozliczyć?

6

nina napisał/a:

bo chcą aby to robił jeden wykonawca. Jak to zrobić?

... tylko czy znajdzie sie taki... 

Musisz zrobić jedno postepowanie z podzialem na osiem zadan. Dla kazdego zadania musisz ustalic indywidualnie, np. termin wykonania, informacje o finansowaniu etc. Oferta powinna zawierać ceny za poszczególne zadania - odpowiednie zapisy w umowie. Cena oferty - suma cen za poszczególne zadania.

7

Jedno postępowanie oczywiście jest najwygodniejsze, po co robić tyle postępowań, najlepiej jak będzie to postępowanie z dopuszczeniem składania ofert częściowych i tyle.

8

No dobra Miras a jaki termin zakończenia inwestycji bo musi być jeden a każde zadanie będzie miało inny termin

9

nina napisał/a:

No dobra Miras a jaki termin zakończenia inwestycji

Ten najdłuższy.

10

Powiem tak, obecnie też mam przebudowę parku miejskiego lecz tylko z podziałem na dwa etapy, i tak jest w postępowaniu, etap I zakończenie do dnia........., Etap II zakończenie do dnia......, odrębne faktury i płatności za etapy i też jest to dofinansowane z UE i taki system jest ok, oczywiście będzie to robił jeden Wykonawca.

11

Dobra chłopaki zrobię 8 w jednym i jak zwykle zacznę chodzić do tyłu po nieprzespanych nocach bo jak zwykle wszystko robię sama i tylko w was moja nadzieja bardzo dziękuję za pomoc.

12

To mam jeszcze jedno pytanie jaki sposób rozlicvzenia zastosować Ryczałt czy Rozliczenie kosztorysowe.  jak będzie lepiej?

13

Najlepiej kosztorysowe lub mieszane, nie zalecam ryczałtu.
Nie zapomnieć o zapisach uelastyczniających umowę i rozliczenie.
Nie dopuszczać ofert częściowych.
Uważać, by w ofercie sumować kwoty brutto.
Zadania traktować indywidualnie, lecz nie do przesady.

14

hubal napisał/a:

Nie zapomnieć o zapisach uelastyczniających umowę i rozliczenie.

Mógłbyś to specjalnie dla mnie bardziej doprecyzować?:>

15 (edytowany przez hubal 2010-05-10 11:54:13)

Ano w skrócie na przykład: zapis w ogłoszeniu o możliwościach zmiany umowy, zastrzeżenie dostosowania wynagrodzenie do faktycznego wykonania, sposób rozliczenia robót zamiennych lub dodatkowych, dopuszczenie rozliczeń częściowy, harmonogram fakultatywny...

16

ok

17

tak coś wymyślę dzięki serdeczne.

18

A ja dałem ryczałt, czasami trzeba troszeczkę obarczyć Wykonawcę wink

19

Umowa bardzo skomplikowana , osiem przedmiotów zamówienia ( 8 wartości , terminy, kary , odbiory )

20

też bym rozliczała ryczałtem

21

Przeważnie przy bardziej skomplikowanych pracach gdzie jest np. dużo pozycji przedmiarowych stosuję wynagrodzenie ryczałtowe a to już z doświadczenia gdyż później przy składaniu kosztorysów ofertowych jest wiele nieścisłości i problem odrzucić czy zostawić?

22

Fakt przy ocenie ofert i przy kosztorysach to będzie zabawy.

23

Marcel napisał/a:

A ja dałem ryczałt, czasami trzeba troszeczkę obarczyć Wykonawcę wink

Takie myślenie  jest nieprzyzwoite.
Na szczęście  w połowie przypadków obraca się przeciw autorom (często zamawiającym!) sad

24 (edytowany przez hubal 2010-05-11 05:46:46)

myszy1953 napisał/a:

Umowa bardzo skomplikowana , osiem przedmiotów zamówienia ( 8 wartości , terminy, kary , odbiory )

Bzdura całkowita, bowiem umowa taka sama,  jeden przedmiot (!), 1 wartość, może być 1 termin (najwyżej dodatkowo jakiś harmonogram), kary absolutnie jednakie, odbiorów tyle co chcemy.

myszy1953 marudzi sad  (pewno nie  wie jak to zrobić).

25

nina napisał/a:

Fakt przy ocenie ofert i przy kosztorysach to będzie zabawy.

No to sobie wyobraźcie zabawę tych 20 wykonawców!  smile
Przy ryczałcie też muszą porobić jakieś kosztorysy