Temat: umowa po terminie związania ofertą
Czy można zawrzeć umowę po upływie terminu związania ofertą bez formalnego przedłużania TSO i wadium? Czy jakiś przepis pzp zakazuje takiej mozliwości?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → umowa po terminie związania ofertą
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy można zawrzeć umowę po upływie terminu związania ofertą bez formalnego przedłużania TSO i wadium? Czy jakiś przepis pzp zakazuje takiej mozliwości?
Czy można zawrzeć umowę po upływie terminu związania ofertą bez formalnego przedłużania TSO i wadium?
...oczywiście że można - tylko wtedy dochodzi do zamiany stron: zamawiajacy staje sie oferentem (składa ofertę zawarcia oznaczonej umowy), a dotychczasowy wykonawca (oferent), staje sie oblatem. A w PZP chyba nie o to chodzi
Polecam nieskromnie:
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3858
Po upływie terminu związania ofertą - nie masz oferty , więc z kim podpisujesz umowę ?
lzmiuw napisał/a:Czy można zawrzeć umowę po upływie terminu związania ofertą bez formalnego przedłużania TSO i wadium? Czy jakiś przepis pzp zakazuje takiej mozliwości?
Po upływie terminu związania ofertą - nie masz oferty , więc z kim podpisujesz umowę ?
Słyszalem że można zawrzeć. I słyszałem już tą opinię od przynajmniej 3 osób związanych od wielu lat z ZP. W tym od samego prezesa UZP oraz jednego z członków KIO...
Gdzieś mam to zapisane, jak znajdę to wróce do tematu i się podzielę
Gdzieś mam to zapisane, jak znajdę to wróce do tematu i się podzielę
Byłbym zobowiązany; wszystkim bardzo dziękuję za opinie.
Po pierwsze mam ofertę i wiadomo od kogo. Jeśli tylko oferent zechce, to podpisuję (!) i po problemie. Związanie polega na tym, że po terminie wykonawca ma pełne prawo zrezygnować z warunków zawartych w ofercie i z umowy. Jeśli jestem w błędzie, to róbcie co uważacie.
Jak wyżej
Jest już wyrok z tamtego roku że można, upieram się przy tym od długiego czasu a Miras nadal mi nie wierzy....
Jest już wyrok z tamtego roku że można, upieram się przy tym od długiego czasu a Miras nadal mi nie wierzy....
Nie uwierze dopóty, dopóki nie zobaczę wyroku...
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=37504
odsyłam do wątku...
mam nadzieję, że Cię ostatecznie przekonam
1. odsyłam do wątku...
2. mam nadzieję, że Cię ostatecznie przekonam
1. Eeeee... wyroki KIO, myślałem że masz wyrok jakieś sądu powszechnego
2. Jesteś na dobrej drodze - tylko w takiej sytuacji 89.1 w zw. 85.2 jest przepisem martwym.
Twarda sztuka z Ciebie
Rozumiem że warunek zabezpieczenia oferty wadium, nawet w takiej sytuacji, pozostaje aktualny i tu się nic nie zmieniło?
Ale ja się nie poddaję....85.2 nadal nie widzę związku.......? Rozstrzygam przetarg w TZO a potem umowę mogę podpisac po terminie. Poza tym ważna zmiana, o której nalezy tu chyba wspomnieć to art. 2.7a gdzie czytamy, że postępowanie przeprowadza się w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa...itd.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc