1

Temat: umowa po terminie związania ofertą

Czy można zawrzeć umowę po upływie terminu związania ofertą bez formalnego przedłużania TSO i wadium? Czy jakiś przepis pzp zakazuje takiej mozliwości?

2

Odp: umowa po terminie związania ofertą

lzmiuw napisał/a:

Czy można zawrzeć umowę po upływie terminu związania ofertą bez formalnego przedłużania TSO i wadium?

...oczywiście że można - tylko wtedy dochodzi do zamiany stron: zamawiajacy staje sie oferentem (składa ofertę zawarcia oznaczonej umowy), a dotychczasowy wykonawca (oferent), staje sie oblatem. A w PZP chyba nie o to chodzi tongue

3

Polecam nieskromnie:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3858

4

lzmiuw napisał/a:

Czy można zawrzeć umowę po upływie terminu związania ofertą bez formalnego przedłużania TSO i wadium? Czy jakiś przepis pzp zakazuje takiej mozliwości?

Po upływie terminu związania ofertą - nie masz oferty smile, więc z kim podpisujesz umowę ?

5 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-05-10 16:58:10)

randall5 napisał/a:
lzmiuw napisał/a:

Po upływie terminu związania ofertą - nie masz oferty smile, więc z kim podpisujesz umowę ?

Słyszalem że można zawrzeć. I słyszałem już tą opinię od przynajmniej 3 osób związanych od wielu lat z ZP. W tym od samego prezesa UZP oraz jednego z członków KIO...

Gdzieś mam to zapisane, jak znajdę to wróce do tematu i się podzielę smile

6

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Gdzieś mam to zapisane, jak znajdę to wróce do tematu i się podzielę smile

Byłbym zobowiązany; wszystkim bardzo dziękuję za opinie.

7

randall5 napisał/a:

Po pierwsze mam ofertę i wiadomo od kogo. Jeśli tylko oferent zechce, to podpisuję (!) i po problemie. Związanie polega na tym, że po terminie wykonawca ma pełne prawo zrezygnować z warunków zawartych w ofercie i z umowy. Jeśli jestem w błędzie, to róbcie co uważacie.

8

Jak wyżej

9

Jest już wyrok z tamtego roku że można, upieram się przy tym od długiego czasu a Miras nadal mi nie wierzy.... smile

10

novak napisał/a:

Jest już wyrok z tamtego roku że można, upieram się przy tym od długiego czasu a Miras nadal mi nie wierzy.... smile

Nie uwierze dopóty, dopóki nie zobaczę smile wyroku...

11

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?pid=37504

odsyłam do wątku... smile
mam nadzieję, że Cię ostatecznie przekonam smile

12

novak napisał/a:

1. odsyłam do wątku... smile
2. mam nadzieję, że Cię ostatecznie przekonam smile

1. Eeeee... wyroki KIO, myślałem że masz wyrok jakieś sądu powszechnego wink
2. Jesteś na dobrej drodze smile - tylko w takiej sytuacji 89.1 w zw. 85.2 jest przepisem martwym.

13

Twarda sztuka z Ciebie wink

14

Rozumiem że warunek zabezpieczenia oferty wadium, nawet w takiej sytuacji, pozostaje aktualny i tu się nic nie zmieniło?

15

Ale ja się nie poddaję....85.2 nadal nie widzę związku.......? Rozstrzygam przetarg w TZO a potem umowę mogę podpisac po terminie. Poza tym ważna zmiana, o której nalezy tu chyba wspomnieć to art. 2.7a gdzie czytamy, że postępowanie przeprowadza się w celu dokonania wyboru oferty wykonawcy, z którym zostanie zawarta umowa...itd.