1

Temat: omylka w formularzu ofertowym

Bardzo proszę o pomoc. Dziś miałam otwarcie ofert w przetargu nieograniczonym i okazało się, że w formularzu ofertowym źle wpisano wysokość zamówienia 3 300 ton zamiast 2 300 w SIWZ i w umowie wpisano prawidłowo 2 300 ton. Wpłynęło 4 oferty - 3 zostały wypełnione poprawnie, czyli 2300 (oferent sam poprawił) x wartość za 1 tonę = wartość zamówienia brutto. Jeden oferent wypełnił z błędna wielkością 3 300 ton. Proszę o jakąś opinię, bo nie ukrywam, że bardzo mi zależy aby nie doszło do unieważnienia tego przetargu, bo raz już miało to miejsce.
Z góry bardzo dziękuję:)

2

Odp: omylka w formularzu ofertowym

Zobaczymy co powie jutro Radca, ale za wszelką cenę chciałabym utrzymać ten "przetarg":)

3

Już kapuje, to Zamawiający popełnił błąd tworząc wzór formularza ofertowego?

4

Błąd zamawiającego polegający na  niezgodności merytorycznej treści ogłoszenia o zamówieniu oraz siwz z treścią formularza ofertowego przekazanego wykonawcom do akceptacji może skutkować unieważnieniem postępowania z uwagi na treść art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp.
Należy  podjąć decyzję, czy w okolicznościach konkretnej sprawy wada postępowania jest na tyle istotna, że uniemożliwi zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Należy rozpatrzyć czy można omyłkę poprawić na podstawie art 87.2.3?
Osobiście sądzę ale to moja opinia że może być z tym problem.

5

Jeśli błąd wystąpił tylko w formularzu ofertowy, to nie widzę żadnego problemu. Oferty należy przed oceną sprowadzić do równego poziomu, czyli najlepiej poprawić na podst. ustawy. Nie sądzę, by ktokolwiek na poważnie miał zastrzeżenia.

Jeśli jednak zaistniała rozbieżność między ogłoszeniem a siwz, to grozi unieważnieniem.

6

Tak, błąd wystąpił tylko z formularzu ofertowym. Merci, za pomoc:)

7 (edytowany przez MIRAS 2010-05-11 08:23:08)

Jezeli w ogłoszeniu i SIWZ  jest 2300 ton (jest wiazace), a wykonawca zlozyl oferte na 3300 ton, to oferta podlega odrzuceniu. Faktem jest ze zamawiajacy tutaj zamieszal ale formularz oferty jest tylko wzorem, a nie właściwą ofertą. Tresc oferty powinna byc zgodna z SIWZ i ogloszeniem. Wykonawca zatem powinien poprawic w formularzu ilosc i zlozyc oferte zgodnie z zamowieniem - tak jak to uczynili inni wykonawcy.

8

Też tak uważam.

9

Jestem już po konsultacji z Radcą i za moją delikatną sugestią:) uznał,że należny poprawić ofertę z art. 87 2.3, a teraz sama nie wiem co robić. Czy jesteście pewni, że powinnam odrzucić tą ofertę?

10

Ja jestem pewien czegoś odmiennego: zostawić ofertę.

11

Twardo nad tym myślałem, zaryzykuj i popraw, tak na 90%

12

jojo napisał/a:

1. Jestem już po konsultacji z Radcą i za moją delikatną sugestią:) uznał,że należny poprawić ofertę z art. 87 2.3, a teraz sama nie wiem co robić.
2. Czy jesteście pewni, że powinnam odrzucić tą ofertę?

1.Czy zmiana wielkości dostawy i ceny oferty - jest zmianą nie istotną?!
2. W ZP nie ma nic pewnego. A gdyby wykonawca sporzadził oferte - nie na Twoim formularzu, ale zgodnym z jego treścią z tym "malym" wyjątkiem - wielkością, co byś zrobił?

13

Gdyby wykonawca sporządził ofertę nie na moim formularzu pewnie bym odrzuciła.

14

No tutaj jest ewidentny błąd Zamawiającego, on także nie dochował należytej staranności przy sporządzaniu dokumentów przetargowych, więc czując się winnym trzeba przymknąć oko w kierunku Wykonawców wink

15 (edytowany przez hubal 2010-05-11 09:17:53)

Zaoferowano dokładnie tyle co chciał zamawiający (!). Jakże można mówić o odrzuceniu???

16

Ehhhhh.... masz racje Marcel:) muszę jakoś odkupić swoją winę i właśnie piszę pismo do wykonawcy, że jego oferta została poprawiona.

17

jojo napisał/a:

Gdyby wykonawca sporządził ofertę nie na moim formularzu pewnie bym odrzuciła.

Tak myślałem. Tylko dlaczego? - skoro byłaby sporządzona zgodnie z formularzem stanowiącym załącznik do SIWZ. Przez złożenie oferty nie należy rozumieć techniczne złożenie formularza, ale oświadczenie woli wykonawcy - potwierdzone na piśmie. Wykonawca złożył oświadczenie (ofertę) że dostarczy 3300 ton za cenę X. Formularz nie ma tutaj znaczenia.

Jezeli juz chcesz poprawiac omyłki to 87.2.1 (zmiana wielkości), następnie 87.2.2 (zmiana ceny oferty).

18

Miras, czy jest to omyłka pisarska? nie sądzę!

19

Radca powiedział, żeby zrobić to z 87.2.3. napisze notatkę służbową i wepnę w segregator. Wiem, że radca nie ponosi za to odpowiedzialności, ale zawsze będę miała jakąś podkładkę w razie "w":) W moim przypadku 3 na 4 oferty było wypełnione poprawnie, czyli, że inni mogli zauważyć tą omyłkę. Sadzę jednak, że składający ofertę "mechanicznie" przemnożył przez błędna wysokość tonażu. Może nie dokładnie przeczytał SIWZ, umowę i ogłoszenie. Nie wiem, ale ofertę mu poprawiłam i zaraz go o tym poinformuję.

20

Marcel napisał/a:

Miras, czy jest to omyłka pisarska? nie sądzę!

Ja uważam że nie, ale z dwojga złego lepiej pasuje mi niż 87.2.3

21

Ja jednak obstaję przy 87.2.3.