1

Temat: Unieważnienie

Proszę o poradę co w sytuacji kiedy kwota najkorzystniejsz przewyzsza kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zadania. Na jakiej podstawie unieważniam i czy potem mogę ogłosić przetarg następny i na jakich zasadach co mogę zmienić a co nie ( np wzór umowy) Poradźcie.

2

Odp: Unieważnienie

nina napisał/a:

1. Proszę o poradę co w sytuacji kiedy kwota najkorzystniejsz przewyzsza kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zadania.
2. Na jakiej podstawie unieważniam i
3.czy potem mogę ogłosić przetarg następny
4. i na jakich zasadach co mogę zmienić a co nie ( np wzór umowy) Poradźcie.

1. zamierza, czy może?
2. 93.4
3. tak
4. wszystko podlega zmianie smile

3

Uniewazniam ale najpierw ocena ofert i wybór najkorzystniejszej oferty i zarazem uniewaznienie.

4

nina napisał/a:

Uniewazniam ale najpierw ocena ofert i wybór najkorzystniejszej oferty i zarazem uniewaznienie.

I prawidłowo.

Cena najkorzystniejszej oferty przewyższała kwotę, jaką zamawiający mógł przeznaczyć na realizację zamówienia

Zamawiający zawiadomił uczestników postępowania o jego unieważnieniu z tej przyczyny, że cena najkorzystniejszej oferty przewyższała kwotę, jaką zamawiający mógł przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
Jeden z wykonawców złożył protest, a następnie odwołanie. Zarzucił zamawiającemu naruszenie m.in. art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp.
Odwołujący twierdził, że zamawiający nie był uprawniony do unieważnienia postępowania przed dokonaniem wyboru oferty najkorzystniejszej.
Zdaniem KIO niezasadne było zarzucenie zamawiającemu naruszenia art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp. Prawdą było, że zamawiający nie upublicznił ustalenia, która z ofert była najkorzystniejsza, a do czego był zobowiązany (art. 8 ust. 1 ustawy Pzp). Jednak okoliczność ta, zdaniem KIO, pozostawała bez znaczenia, gdyż uchybienie zamawiającego nie było na tyle znaczące, by prowadzić miało do nakazania zamawiającemu przeprowadzenia powtórnej oceny ofert.
Krajowa Izba Odwoławcza uznała za prawidłowe jednoczesne wskazanie, którą z ofert zamawiający uznał za najkorzystniejszą, oraz unieważnienie postępowania dokonane w tym samym piśmie.

5

Dzięki właśnie tak robię smile

6

A jeszcze jedno na PZP nic nie publikuję. Tylko na swoją stronkę.

7

Powiadamiasz Wykonawców i na własną stronkę www.

8

Marcel, a mógłbyś podać sygnaturę tego wyroku KIO .

9

Niestety mam tekst mam lecz sygnatury nie posiadam.

10

Ale Marcel ma rację trzeba najpierw ocenić oferty i dopiero potem unieważnić postępowanie.

11

Dzięki wielkie pomoc.

12

mika 8 napisał/a:

Marcel, a mógłbyś podać sygnaturę tego wyroku KIO .

W prawdzie nie jestem Marcel ale proszę: Sygn. akt KIO/UZP 52/08

13

Dzięki wink

14

po nowelizacji do 93.1.4 dodano cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przwyższ kwote. i czy zapis " oferta z najniższą ceną" nie oznacza ze skoro wiem że unieważnie to nie oceniam oferty??? z taką opinią spotkałam sie na szkoleniu. jak myślicie??

15

spotkałam sie z opinia że przy rozliczeniu srodków unijnych z zastosowaniem rozliczenia kosztorysowego sa problemy, ponieważ cena oferty ma równać sie kwocie widniejącej na fakturze

16

Unieważniam postępowanie powiedzmy 12.05.2010 i kiedy mogę ogłosić znów 2 przetarg czy muszę odczekać jakiś czas?

17

Jeżeli jesteś pewna że nikt nie podważy Ci decyzji o unieważnieniu, to możesz wszczac nowe postepowanie nawet juz w dniu uniewaznienia.

18

a jeżeli ktoś się czepi to lepiej jaki czas odczekać.

19

....czas przewidziany na wniesienie odwołania.

20

ok dzięki.

21

goska1 napisał/a:

spotkałam sie z opinia że przy rozliczeniu srodków unijnych z zastosowaniem rozliczenia kosztorysowego sa problemy, ponieważ cena oferty ma równać sie kwocie widniejącej na fakturze

hmmm ssorki nie w tym temacie co chciałam wpisałam:)