1

Temat: Źle naliczone wadium

Mam takie pytanie zakończone postępowanie przetarg nieograniczony naliczyłm wysokość wadium większe niż 3% przekroczyłam go przez omyłkę o 1000zł więcej. Co teraz wyszło to przy zwrocie wadium?

2

Odp: Źle naliczone wadium

nikt nie miał takiego przypadku?

3

nina napisał/a:

Co teraz wyszło to przy zwrocie wadium?

...teraz to już nic...

4

Dobra Miras ale czy zrobić jakąś notatkę słuzbową i włożyć ją w akta. Bo nie wiem jakie mogą być efekty kontroli?

5

nina napisał/a:

czy zrobić jakąś notatkę słuzbową i włożyć ją w akta

...chcesz na siebie bata ukręcić?

6

Zostaw w spokoju a przypuszczam że przejdzie wink

7

To jaki jest ten bat smile

8

Stwierdzenie naruszenia - 45.4.

9

no a co dalej jak już jest to naruszenie?

10

Wszystko zależy od kontrolującego, od tego czy uzna, że to naruszenie miało wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.

11

...i czy będzie miał czas i chęci na dogłębną kontrolę.

12

aaa To ok nie miałao wpływu tak mnie się wydaje dzięki i pozdrawiam

13

Witam mam problem jak w temacie, tylko że u mnie wychwyciła to kontrola Urzędu Marszałkowskiego przy projekcie dofinansowanym. co mam napisać w wyjaśnieniu by nie narazić się na korektę ??

14 (edytowany przez bipi 2014-02-07 06:47:23)

Patrząc jako kontroler - naruszenie i ograniczenie konkurencji... A jakie było wadium? Jak dużo w stosunku do całego wadium przekroczyłeś?

15

były 2 części, pierwsza: wadium powinno być 4456,40 (3%) a zaokrąglono do 4500, a drugie powinno być 1200- a podano 1400.

16

a co do ograniczenia konkurencji to wszyscy wykonawcy zostali potraktowani równo.

17

gerard.11 napisał/a:

a co do ograniczenia konkurencji to wszyscy wykonawcy zostali potraktowani równo.

Chodzi mi o ograniczenie konkurencji a nie o nierówne traktowanie wink subtelna różnica ale jest big_smile
Myślę, że trzeba się walnąć w pierś, przyznać do błędu i iść w kierunku, że zwiększenie wadium praktycznie nie miało wpływu na krąg potencjalnych wykonawców (obawiam się trochę tej drugiej części - 200 zł to relatywnie dużo - ponad 15%).

18

Aż 15%, dlatego należy mówić o "tylko 200 zł".

19

Ja także uwielbiam Twoje poczucie humoru psz - przy czym Twoja wskazówka jest jak najbardziej trafna - to cenny dar - chciałbym tak wink

20

Dzięki, ale nie onieśmielajcie mnie smile

21

gerard.11 napisał/a:

Witam mam problem jak w temacie, tylko że u mnie wychwyciła to kontrola Urzędu Marszałkowskiego przy projekcie dofinansowanym. co mam napisać w wyjaśnieniu by nie narazić się na korektę ??

Miałem tak samo. Kontrola to wyłapała ale wpisali to jako uchybienie bez wpływu na postępowanie i korekty nie było.

22

psz napisał/a:

Dzięki, ale nie onieśmielajcie mnie smile

Zapracowałeś sobie na to wink

Nie ma co udowadniać że czarne jest białe i na odwrót. Pisać że błąd był i nie powinien mieć wpływu na krąg wykonawców, że 200 zł przy zamówieniu o wartości 40000 to wartość znikoma która i tak ostatecznie nie obciążyła wykonawcy bo wadium zostało zwrócone.

23

lisvitalis co napisałeś w wyjaśnieniach??

24

Nie pisałem wyjaśnień. Pan przy stoliku w rozmowie grzecznie powiedział, że wadium żądane trochę za wysokie, machnął ręką a w protokole pokontrolnym znalazła się tylko taka uwaga jak podałem wcześniej.

25

ok, ja musze wyjaśnić na piśmie. Dziękuję za pomoc.