1

Temat: Takie pytanko.

Przykład Z szacuje zamówienie na usługi powiedzmy , że to kosztuje 200tys zł(netto) ale nie ma  i nie będzie miał pieniędzy w tej kwocie i zamierza na to przeznaczyć 150 tys netto. Ogłasza przetarg nieograniczony  podczas otwarcia podaje kwotę jaką zamierza przeznaczyć na to zadanie czyli 150 tys netto. Są dwie oferty ale obie przekraczają kwotę jaką Z może przeznaczyć na to zadanie o 10 tys brutto.  Z nie zamierza na to zadanie już przeznaczyć ani grosza. Czy w Takiej sytuacji może unieważnić postępowanie. Czy kwota szacunku  zamówienia musi się równać środkom  zabezpieczonym w budżecie.

2

Odp: Takie pytanko.

zamawiący nie może ogłosić przetargu nieograniczonego bez zabezpieczenia na to zamówienie  środków w budżecie

3

Ale chodzi o to że Z zabezpiecza 150 tys bo tyle zamierza przeznaczyć na ten cel. Tylko że wartość szacunkowa przykładowo wynosi 200 tys. Pytanie czy wartość szacunkowa musi się równać kwocie jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na ten cel. Nigdzie nie wyczytałam że musi.

4

Myślę że szacunek służy do tego jaką procedurę zastosować czy PN czy UE czy do 14tys.

5

Nie ma przeszkód aby wszcząć postępowanie bez zabezpieczonych pełnych środków w tym zakresie, dopiero przed podpisaniem umowy należy zabezpieczyć pełną kwotę, jednak w przypadku kiedy unieważnisz postępowanie z własnej winy (nie masz więcej kasy), wykonawca miałby do Ciebie roszczenie o zwrot uzasadnionych kosztów uczestnictwa w procedurze (w szczególności kosztów przygotowania oferty).

6

nina napisał/a:

Nigdzie nie wyczytałam że musi.

Widocznie za krótko szukała  smile i nie znalazła  moich postów.
Ale kolejny post bardzo celny (jakby jednak znalazła smile ).

Budżet powinien przewidywać nieco inaczej. Powinien zawierać rezerwy: na podatek (!!!), na błąd szacowania, na prace dodatkowe, na....

7

nina napisał/a:

Czy kwota szacunku  zamówienia musi się równać środkom  zabezpieczonym w budżecie.

Nie musi.

8

o to właśnie mi chodziło smile

9

Zobacz opinię UZP w zakładce "prawo krajowe" - "opinie prawne" - "dotyczące ustawy" będącą odpowiedzią na zapytania miast EURO 2012.

10

Ok dzięki serdeczne wszystkim smile