1

Temat: Za zgodność z oryginałem

PN, poniżej progów, dokumenty tj. US, ZUS, KRS, nie zostały opatrzone klauzulą "za zgodność z oryginałem". Są tylko podpisane przez uprawnionych przedstawicieli. Uznać? Czy wzywać do uzupełnienia?

2

Odp: Za zgodność z oryginałem

Ja w takich wypadkach wzywam.

3

Oczywiście że wezwać.

4

Pytam bo swego czasu na ten temat były różne poglądy - odmienny od was prezentował m.in. MIRAS

5

ArekS napisał/a:

Pytam bo swego czasu na ten temat były różne poglądy - odmienny od was prezentował m.in. MIRAS

Przypomnij mi smile

6

ArekS napisał/a:

Hmm, ciekawe wink

7

Marcel napisał/a:
ArekS napisał/a:

Hmm, ciekawe wink

Nigdy w tym temacie nie wyrażałem zdecydowanej opinii na: TAK albo NIE.

8

... na dowód mojej niewinności:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3204

9

Twoje stwierdzenia z dyskusji ze stycznia 2009 r na pytanie czy uznać za wystarczające podpisy bez klauzuli za zgodność z oryginałem:
- Myślę, że można - dla pewności sam/a możesz taki dokument opatrzyć klauzulą "ZA ZGODNOŚĆ Z ORYGINAŁEM"
- Do myślnika było poważnie, potem trochę mniej
- Dlatego skłaniałbym się do tego żeby uznać

W całej dyskusji wg mnie wyrażałeś pogląd żeby nie wzywać a przyjąć za wystarczające podpisy wykonawcy na kopiach dokumentów bez klauzuli "za zgodność z oryginałem". Chyba że źle zrozumiałem twoje intencje.

10

... dobrze zrozumiałeś - ale nie była to dpowiedź kategoryczna, uzywałem zwrotów: "myślę że można", "składaniałbym się do tego żeby uznać" - co oznacza że mam watpliwosci, zreszta nie ja jeden na co wskazuje dyskusja ze stycznia 2009.

Odpowiadając na Twoje pyatanie w tym wątku: PN, poniżej progów, dokumenty tj. US, ZUS, KRS, nie zostały opatrzone klauzulą "za zgodność z oryginałem". Są tylko podpisane przez uprawnionych przedstawicieli. Uznać? Czy wzywać do uzupełnienia?

- uważam że: należałoby wezwać do złożenia aczkolwiek w przypadku nie złożenia tych dokumentów - nie ryzykowałbym wykluczenia wykonawcy.

11

mam takie pytania:
1.  jesli W. nie ponumerował oferty to wzywam czy poprawiam?
2. w innej ofercie W. "zapomniał" potwierdzic za zgodnośc kilka stron dokumentów - nie ma na nich ani podpisu osoby upoważnionej ani słów "za zgodność"
3. W. potwierdził dokumenty innych podmiotów, z których zasobów korzysta, jak się to ma do paragrafu 6 pkt 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów...?

12

1) tzn, jeżeli nie ponumerował stron to nic nie robisz
2) wzywasz do uzupełnienia (jeszcze zależy jakie to dokumenty)
3) jest ok.

13

1. Nic nie robisz.
2. Wzywasz do uzupełnienia.
3. Co do zasady oni sami powinni potwierdzić.

14

Ad.3 - jeżeli jest to kopia to za zgodność potwierdza Wykonawca składający ofertę.