1

Temat: zobowiązanie innego podmiotu

Wiem, już o tym było, ale...
Wykonawca dołączył do oferty wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia. Jako podstawę dysponowania osobą - kierownikiem robót - wpisał umowę zlecenie. W siwz Z. żądał dołączenia zobowiązania innych podmiotów  do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia. W zał. do siwz - wykaz osób-jest zapis: "jeżeli wykonawca polega na osobach zdolnych do wykonania zamówienia innych podmiotów, wówczas zobowiązany jest załączyć do oferty pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji wskazanych osób na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia".
Czy Wykonawca powinien dołączyć do oferty zobowiązanie kierownika robót do "oddania się" do dyspozycji, czy wystarczy zapis: podstawa dysponowania - umowa zlecenie?

2

Odp: zobowiązanie innego podmiotu

mysle ze powinninien do oferty dołaczyc pisemne zobowiązanie lub kopie umowy zlecie

3 (edytowany przez Marcel 2010-05-12 08:16:11)

Powinien złożyć oświadczenie lu kopię umowy, chyba że wpisał że dysponuje a nie że będzie dysponował.

4

Zał.  do siwz - Wykaz osób - zawiera zapis: Oświadczam, że wskazane wyżej osoby będą uczestniczyć w wykonaniu przedmiotu zamówienia. Czy jest to równoznaczne ze stwierdzeniem: dysponuje?

5

Oświadczam, że wskazane wyżej osoby będą uczestniczyć w wykonaniu przedmiotu zamówienia
- sama wskazałaś ze będa uczestniczyć, jednak zamawaijacy nie ma pewności czy wykonawca dysponuje czy dopiero będzie dysponował tymi osobami

6

Ok. Czy mogę wezwać do uzupełnienia? Tylko czego? Oświadczenia kierownika budowy i projektanta sieci gazowych, że oddają się do dyspozycji?

7

Spokojnie, nie wariujmy. Niech zamawiający nie szuka dziury w całym, tylko spokojnie przejdzie do kolejnego etapu. Jasne?

8

miałam identyczna sytuacje i Z potraktował umowe zlecenie , że osoba ta nie jest potencjałem firmy, i zażądał w wyjaśnieniach dostarczenia zobowiązania tej osoby, edg i oswiadczenia o nie wykluczeniu, zus i us (tego żadał w SIWZ że w przypadku z korzystania z potencjału innych podmiotów należy te dokumenty załączyc do oferty) gdyż ta osobą dla Z nie  będąc potencjałem firmy uważana jest za podmiot zewnętrzny

9

Zgadzam się z tym.

10

Dzieki Marcel, strasznie teraz sa rozne zdania z tymi kierownikami,
Ale ja stoje na stanowisku :
1. umowa o prace- potencjał własny firmy
2. inne umowy typu wlasnie zlecenie, czy osoba z innej firmy, czy osoba ma swoja dzialalność- wszystko to potencjał zewnętrzny

11 (edytowany przez hubal 2010-05-12 19:04:55)

Ja obecnie stoję  na stanowisku:
1. - zgoda
2. umowę-zlecenie należy uważać w tym przypadku jak umowę o pracę (pól kraju tak pracuje); osoba z innej firmy nie jest niewolnikiem tej firmy i może robić co uważa (jej problemem są zobowiązanie wobec tamtej firmy) a pogląd przeciwny to bezrozumny rasizm; jeśli osoba ma swoją dzialalność, to tym bardziej jest wolna, ale też nie związana z wykonawcą.

PS. Ubolewam nad postępowaniem wspomnianego zamawiającego. To woła o pomstę do nieba, ale także o krytykę.

12

Ja jako zamawiająca uznaję umowę zlecenie jak umowę o pracę. I uznaję w 100%.

13

Jak wyżej.

14

umowa zlecienie pewnie bedzie zawarta dopiero po wygraniu przetargu- wiec nie może być mowy o tym iż w takim przypadku jest to potencjal wlasny firmy
mialam umowe zlecenie i Z potraktowal to jako potencjal zewnetrzny

15

Umowa o pracę też może być nie teraz. Więc jakaż to różnica?

16

takim tokiem myslenia to wogole firma  moze oswiadczac wszytsko w celu zdobycia zamowienia- bo jaka to roznica

17

Wiktoria wiem że jest teraz tak że jedni myślą tak a inni jeszcze inaczej i dlatego uważam że ta ustaw\ jest do .............. no.

18

no dokladnie ale jakies reguly musza byc, bo wogole zrobi sie MISZ MASZ, czekac trzeba na komentarz uzp

19

Tak właśnie  teraz puki co podchodzę jako zamawiający elastycznie aż coś się pojawi normalnego. pozdrawiam

20

Wiktoria napisał/a:

takim tokiem myslenia to wogole firma  moze oswiadczac wszytsko w celu zdobycia zamowienia

No właśnie.
Niech sobie oświadcza, ważne by wykonała należycie.

Oświadczenie pełni wieloraką funkcję!!!

Znam autentyczny przypadek: w momencie zagrożenia nienależytego wykonania zamawiający zwyczajnie ostrzegł ?Panie Y, Pan przecież OŚWIADCZYŁ ....?, dzięki czemu wykonawca wysilił się jeszcze mocniej i nie było problemu.