1

Temat: kto może startowac w przetargu?

moi geodeci chcą, żebym w warunkach napisał, że w przetargu na usługi geodezyjne mogą startować wykonawcy którzy mają wpisane w KRS lub w wpisie do ew.dz. gosp. , że ich działalnością są usługi geodezyjne. Argumentują to faktem, że nie chcą żeby w przetargu wystartował np. weterynarz.

wg mnie nie można robić takich zapisów bo to ograniczanie uczciwej konkurencji.

pozdrawiam

szad

2

Odp: kto może startowac w przetargu?

szad napisał/a:

wg mnie nie można robić takich zapisów

wg mnie - też

3

Ewidentnie ogranicza to uczciwą konkurencję.

4

wg mnie to weterynarz też może wystartować. jeżeli postawię warunki o wiedzy i potencjale to wystarczy, że będzie polegał na wiedzy i potencjale podmiotu trzeciego i złoży odpowiednie dokumenty. i jest oki

5

.... po za tym: brak wpisu jeszcze o niczym nie przesądza.

6

dokłanie zgadzam sie-  firma do zakresu prac koniecznych do wykonania przez geodetow może korzystac w przypadku ie dysponowania potencjal innego podmiotu a w przetargu wystartowac moze

7

Tak właśnie myślę założyć firmę utrzymanie zieleni a będę uczestniczyć w przetargach na budowę dróg, budynków itd. bo teraz wsio możliwe. smile

8

W uzasadnieniu do Wyroku z dnia 21 października 2008 r., sygn. akt KIO/UZP 1084/08 Krajowa Izba Odwoławcza stwierdziła:
". Polski system prawny nie uzależnia prowadzenia działalności gospodarczej od ujawnienia w ewidencji działalności gospodarczej danego rodzaju działalności (opisany przy użyciu odpowiednich kodów i nazw), jeżeli prowadzenie tej działalności nie wymaga uzyskania stosownych koncesji, licencji, zezwoleń. Zgodnie ze stanowiskiem UZP, zawartym na str 126 Komentarza pod red. T. Czajkowskiego (Warszawa, 2007) ustawa Pzp nie daje podstaw do żądania od wykonawców, aby przedmiot ich działalności ujawniony we właściwym rejestrze (bądź ewidencji) odpowiadał przedmiotowi określonemu zgodnie z Polską Klasyfikacją Działalności (PKD). W świetle powyższego, fakt nie wyszczególnienia w zaświadczeniu o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej działalności w zakresie  budowy nawierzchni  obiektów sportowych - 45.23B  PKD  nie oznacza, że wykonawca nie posiada uprawnień do wykonywania takiej działalności w rozumieniu art. 22 ust. 1 pkt 1 Pzp i pozostaje bez znaczenia z punktu oceny spełnienia przez PREGRES s.c. wymogu złożenia wymaganej przez Zamawiającego polisy lub innego dokumentu ubezpieczenia".