1

Temat: pułap zobowiązania w umowie

1. Było tak, ze zgodnie z art 85 ust 1 ustawy o finansach publicznych trzeba było podawać w umowie , okreslać maksymalną cenę, której strony umowy nie mogą przekroczyć w trakcie realizacji umowy.

Po zmianie ustawy o fin. publ. nie mogę znaleźć w nowej odpowiednika tego przepisu i nie wiem z czego mam wywodzić, że nadal istnieje taki obowiązek?

2. wysłaliśmy umowę do pidpisu, ale jeszcze nie wróciła podpisana i czekamy. Ogłaszamy o zawarciu umowy dopiero , gdy zobaczymy na oczy prodpis. Czy dobrze robimy, czy ogłaszać zaraz z data wpianą w umowie, jako data jej zawarcia?. Uwazam, że poprawne jest to pierwsze zachowanie.

Proszę o pomoc

2

Odp: pułap zobowiązania w umowie

W  ustawie z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych  (Dz. U. Nr 157, poz. 1240) nie ma już takiego wymogu., który wynikała z art. 85 ust.1 ustawy o finansach publicznych  z 2005 r. 
Art. 93 ust.1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych dotyczy ustalenia w dniu zawierania transakcji nominalnej wartości należnej do zapłaty w dniu wymagalności wyłącznie w przypadku zaciągania pożyczek lub kredytów, emitowania papierów wartościowych oraz udzielania poręczeń i gwarancji.

3

Odp: pułap zobowiązania w umowie

To jak okreslić w przyszłym sprawozdaniu rocznym wartość zawartej umowy , jezeli zapiszemy w umowie  tylko, że w ciagu roku chcę badać ludzi (nie podam ilu) za stawkę np. 35 zł od osoby. To są tylko podstawy do obliczenia ceny do przyszłej zapłaty,. ale brak pełnych danych tj ilości zaplanowanych osób w umowiue jest chyba błędem