1

Temat: Dowóz dzieci

Witam, mam takie pytanie:
organizuję przetarg na Dowóz dzieci do Dowóz dzieci do szkół, Gmina posiada własny gimbus oraz chce korzystać z autobusu przewoźnika który będzie świadczył usługi, wobec tego jak można rozpisać kwotę w formularzu ofertowym:
A  cena za 1 km Gimbusem
B  cena za 1 km Autokarem przewoźnika
i no właśnie.... czy później dać łączna cena A +B =
może ktoś już miał podobny przypadek i ma określone konkretne kryterium?
I jeszcze takie pytanie, jakie dać zapisy do SIWZ aby można było np. po upływie roku zmienić lub zmodyfikować plan dowozu lub zmienić cenę za km w przypadku zmian ceny paliwa?(chodzi o ewentualny aneks)
Proszę o wszelkie wskazówki.

2

Odp: Dowóz dzieci

Miksu napisał/a:

czy później dać łączna cena A +B =

Formalnie można (do porównania ofert), jednak odradzam. Lepiej do obu stawek przyporządkować jakiś mnożnik, najlepiej proporcjonalny do liczby odpowiednio planowanych ilości (np. nakazać lub obiecać pomnożyć A przez 800, a B przez 1400).

Miksu napisał/a:

jakie dać zapisy do SIWZ aby można było np. po upływie roku zmienić lub zmodyfikować plan dowozu lub zmienić cenę za km w przypadku zmian ceny paliwa?

Przede wszystkim dać w ogłoszeniu odpowiednie zapisy o możliwych zmianach, następnie w siwz. Można ponadto tak sporządzić umowę, że aneksy nie będą potrzebne (zawsze są niepożądane). Przykładowo można przewidzieć i zapisać wskaźnik wzrostu cen jednostkowych, albo podać jak będą obiektywnie ustalane.
Jeszcze jedno: pisać w umowie, w siwz i gdzie popadnie, że wynagrodzenie będzie zapłacone odpowiednio do faktycznego wykonania lub coś w tym stylu.

3

No właśnie nie mam zamiaru wpisywać możliwości zmiany postanowień  umowy, czy w przypadku kiedy np. zapiszę że wzrost cen będzie możliwy o waloryzację cen paliwa, to w przypadku takiej zmiany, będzie potrzebny aneks, lub jeżeli zastrzegę sobie iż Zamawiający zastrzega sobie po upływie danego roku szkolnego ewentualną zmianę planu dowozu z zachowaniem ilości km, czy takie zmiany muszą zostać aneksowane i przewidziane jako ewentualne zmiany zawartej umowy?

4 (edytowany przez hubal 2010-05-14 12:12:44)

Nie rozumiem o co chodzi i  polecam lekturę art.140 i 144 ustawy.
Jeśli teraz nie chce się wpisywać możliwości zmian, to tym bardziej nie ma co dyskutować o aneksach. Zmiany wcale nie muszą być aneksowane, teraz raczej trzeba je przewidzieć i opisać zakres. Specyfikację także można określić (a nawet trzeba) jako załącznik do umowy.
Zmiana planu (trasy, harmonogramu) to niekoniecznie zmiana umowy, przecież nie nie musimy tego zamieszczać w umowie. Jeśli jednak cokolwiek znajdzie się w umowie lub siwz, to należy rozumieć, że najmniejsza zmiana jest zmianą zamówienia. Jeśli  jest tylko w siwz, to jak to zmienić aneksem? - nie da rady, a zmiana może być ewidentna.
Nie rozumiem na razie co to jest waloryzacja cen - taki ogólnik to potencjalny spór.

5 (edytowany przez Miksu 2010-05-14 12:14:20)

Dzięki za odp., w informacjach dodatkowych chcę zaznaczyć że np. dopuszczamy możliwość zmiany planu dowozu w trakcie realizacji zamówienia i czy np. taki zapis musi być wpisany do zmian umowy jakie zamawiający przewiduje i czy trzeba robić aneks jeżeli jest niewielka zmiana planu tras, czy jest to zmiana nieistotna i nie ma potrzeby robić aneksu.
Więc jeżeli zastrzeżemy pewne sprawy a nie będą one obejmowały treści umowy to darujemy sobie aneks .

6

Właśnie o tym napisałem powyżej (tyle że zmieniałem zapis). Może wystarczy.

7

Art. 144 ustawy, zakazuje się zmian  istotnych, więc niektóre warunki jakie stawiacie nie muszą zostać objęte umową, więc nie ma potrzeby przewidywać ich w ogłoszeniu i SIWZ.

8

Drogi Marcelu, według mnie to całkiem nie tak i proszę jeszcze raz przestudiować przepis.

9

Miksu pisze czy wszelkie zmiany nawet te drobne nie mające wpływu na treść oferty ma zamieszczać i przewidywać jako zmiany istotnych warunków umowy, skoro np. chce zmienić plan dowozu w trakcie realizacji zamówienia a nie będzie to miało wpływu na treść oferty to nie ma takiej potrzeby.

10

Ja inaczej zrozumiałem Miksu: że nic teraz nie będzie pisać, tylko potem aneksy. Taka postawa jest sprzeczna z pzp.

11

Oczywiście że jest sprzeczna, trzeba przewidzieć zmiany aby później aneksować ale nie wszystkie zmiany należy przewidzieć jak np, korekta planu dowozu wink

12

Oooj, ktoś tu marudzi. Prawnicy w Brukseli nie uznają, że nie można przewidzieć. Napiszcie tak, by nie mieli punktu zaczepienia i basta. Na pewno się da, dałem chyba dość wskazówek.