1

Temat: kilka problemów po otwarciu ofert

witam, miałem otwarcie przetargu na usługi geodezyjne:

1) wykonawca złożył wpis do ew. dział. gosp. a nie złożył oświadczenia w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp.
Mimo, że złożył również oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia na podstawie art. 24 ust. 1 to powinienem go wezwać, żeby złożył to oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp?
wg mnie to jest oczywiste ale wolę się upewnić.
wzywając powołuję się na art. 26 ust. 3?
po nowelizacji to już niczego nie jestem pewien

2) wykonawca dołączył do oferty dowód wadium ale do upływu terminu składania ofert wadium na koncie nie ma.
wg mnie powinienem wykluczyć wykonawcę, mimo że wadium zostanie zaksięgowane np. godzinę po otwarciu ofert

3) ofertę i oświadczenia podpisało 2 członków zarządu. jeden podpis czytelny a drugi parafka. pieczątek brak. w tym drugim przypadku to faktycznie nie wiem kto podpisał się?
co z tym fantem?

2

Odp: kilka problemów po otwarciu ofert

Co do pyt. 1 i 2:
1. wezwać do uzupełnienia na podst. 26.3, ale jak nie uzupełni nie można wykluczyć (zdania są w tej kwestii podzielone, takie jest moje);
2. wykluczyć, wadium do tso musi być na koncie zamawijacego, liczy sie nawet godzina

3

Ad 3
"OrzeczeniePrzy najłagodniejszym traktowaniu przesłanek uznania konkretnego znaku pisarskiego za podpis, motywowanym charakterem czynności (?), nie można odstąpić od minimum, jakim jest to, by znak pisarski umożliwiał identyfikację osoby, od której pochodzi, przynajmniej według takich kryteriów, jak cechy indywidualne i powtarzalne. Chociaż podpis nie musi być sporządzony czytelnie, to powinien odzwierciedlać cechy charakterystyczne dla osoby, która go składa, i tym samym ? wskazywać na tę osobę (postanowienie Sądu Najwyższego z 17 czerwca 2009 r.; sygn. akt: IV CSK 78/09).
W  utrwalonej praktyce obrotu za ważny podpis uważa się nie tylko podpis imieniem i nazwiskiem lub podpis samym nazwiskiem, lecz także ? i najczęściej ? skrót podpisu ("podpis nieczytelny"), którego wystawca zwykle używa przy podpisywaniu dokumentów i który jest "godłem" jego podpisu (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 10 listopada 2006 r.; sygn. akt: II FSK 1144/05)."

Jeżeli nie jesteś w stanie stwierdzić po dogłębnej analizie wezwij do złożenia wyjaśnień.

4

tzn. że mam zwrócić się do wykonawcy z prośbą wyjaśnienie czyj tam podpis widnieje?

5

z KRS wynika że zarząd jest 2-osobowy. Drugi z członków ma na imię Wiesław i z tego podpisu można po głębszej analizie dojść do wniosku że pierwszy człon podpisu  to Wiesław.
z drugiej strony jest sens w to wnikać skoro podlegają wykluczeniu bo wadium nie było na czas?

6

w siwz wpisałam: Do przedmiotu zamówienia należy dołączyć katalogi oferowanego asortymentu. Czy moę żadać uzupełnienia oferty przy braku?