1

Temat: zp-11

Czy w zapytaniu o cenę, zp-11 podpisane z datą otwarcia ofert jest ok? Czy musi to być dzień wysłania zapytania?

2

Odp: zp-11

ZP - 11 z datą otwarcia ofert, bo wtedy wiadomo, któ występuje po stronie wykonawcy.

3

ale w zapytaniu o cenę już wcześniej wiadomo kto może przystąpić do przetargu

4

ja wypełniam w dniu wysłania zaproszeń

5

joanna99 napisał/a:

ja wypełniam w dniu wysłania zaproszeń

I prawidłowo.

6

No to ciekawostka ?  A mam pytanie skąd wiesz, kto będzie występował po stronie wykonawców ?

7 (edytowany przez Marcel 2010-05-14 11:40:59)

Przecież wiadomo do kogo się wysyła zaproszenia, co innego w przetargu nieograniczonym gdzie Wykonawców poznajemy w momencie otwarcia ofert.

8

No ale przecież nie wiesz kto jest upoważniony do występowania w imieniu wykonawcy. Dopiero w ofercie masz tę informację.
Moim zdaniem składanie ZP -11 w momencie wysłania zaproszenia jest wychodzeniem przed orkiestrę.

9

Ale w ZP-11 jest mowa o WYKONAWCY (os. fizyczna, os. prawna, jednostka org. niepos. os. pr.), bez względu, kto go reprezentuje. A krąg wykonawców znany w momencie wysyłania zaproszenia.

10

A jak to się ma np. do dyspozycji  art. 17 ust. 1 pkt 2 i 3 ustawy Pzp ?  A jak jest powoływana komisja przetargowa to co z oświadczeniami jej członków, też ZP-11 składają w momencie wysłania zaproszenia do składania ofert ?

11

U mnie komisja jest informaowana o wszczęciu postępowania, wie, kogo zapraszamy do składania ofert i skałada ZP-11, znając wykonawców, wszyscy wiedzą, czy pozostają z nimi w związku małżeńskim, w stos. pokrewieństwa, ..., jego zastępcami prawnymi lub członkami jego organów..., czy też pozostawali w stos. pracy z wykonawcami, czy były członkami jego organów zarz...

12

To gratuluję dobrego rozeznania rynku. Ale ja pozostaję przy swoim stanowisku a ono wynika z wieloletniego doswiadczenia i stanowiska organów kontrolnych - NIK, RIO, UKS.
Życzę powodzenia przy najbliższej kontroli wydatkowania środków publicznych.

13

Dziękuję, wiele ich mam już za sobą i nikt nigdy nie zakwestionował mi takiego sposobu postępowania.

14 (edytowany przez MIRAS 2010-05-14 13:00:56)

joanna99 napisał/a:

Dziękuję, wiele ich mam już za sobą i nikt nigdy nie zakwestionował mi takiego sposobu postępowania.

... i nie zakwestionuje. ZP-11 w momencie zaproszenia. Jezeli potem podlega sie wyłączeniu składa sie ponownie ZP-11 o wyłączeniu z postępowaniu... i w czym Wy macie problem !?! smile Miłego weekendu.

15

czyli może być tak i tak

16

Na potwierdzenie słuszności mojego stanowiska fragment   opinii prawnej UZP:
"Analiza przesłanek wyłączenia z postępowania określonych w art. 17 ust. 1 ustawy PZP prowadzi do wniosku, iż ustalenie istnienia, bądź nie istnienia tych przesłanek, możliwe jest dopiero w momencie, gdy ujawnione zostaną wszystkie podmioty biorące udział w postępowaniu (wykonawcy). Przemawia za tym fakt, iż przesłanki te odnoszą się do istnienia określonych relacji (rodzinnych, prawnych, faktycznych) pomiędzy osobą dokonującą czynności w postępowaniu po stronie zamawiającego a wykonawcą. Wyjątek stanowi jedynie przesłanka określona w art. 17 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP, której istnienie może być ustalone już w momencie wszczęcia postępowania (karalność za przestępstwa wskazane w tym przepisie). Zatem z samej istoty przesłanek wskazanych w art. 17 ust. 1 pkt 1-4 ustawy PZP wnika, iż oświadczenie o braku lub istnieniu okoliczności stanowiących podstawę wyłączenia z postępowania może być złożone dopiero po ujawnieniu podmiotów ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego (wykonawców). Z reguły następować to będzie z chwilą otwarcia ofert (arg. z art. 86 ust. 4 ustawy PZP). Przy czym brak jest przesłanek - tak jurydycznych, jak i faktycznych - wskazujących, iż oświadczenie w zakresie podstawy wyłączenia określonej w art. 17 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP, powinno być składane wcześniej, przed oświadczeniem w zakresie przesłanek wskazanych w art. 17 ust. 1 pkt 1-4 ustawy PZP. W konsekwencji zasadnym jest przyjęcie stanowiska, że złożenie oświadczenia co do każdej z przesłanek wskazanych w art. 17 ust. 1 ustawy PZP może nastąpić jednocześnie. Wyrazem powyższego stanowiska jest wprowadzenie w przepisach rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 r. w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (Dz. U. Nr 188, poz. 1154) jednego wzoru oświadczenia o braku lub istnieniu okoliczności stanowiących podstawę wyłączenia z postępowania (druk ZP-11 określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia)".

17

karolk napisał/a:

Przemawia za tym fakt, iż przesłanki te odnoszą się do istnienia określonych relacji (rodzinnych, prawnych, faktycznych) pomiędzy osobą dokonującą czynności w postępowaniu po stronie zamawiającego a wykonawcą.

.... a co w przypadku gdy nie żądasz KRS. Opierasz sie jedynie na nazwach wykonawców, bez wgłębiania sie w to, kto wchodzi w jego zarząd czy radę nadzorczą, NAZWACH które już znasz w chwili wysyłania zaproszenia i wtedy powinies zlozyc ZP-11.

Załóżmy taką sytuację zapraszasz wykonawców: ciotkę, wójka, szwagra, brata szwagra, ciotkę wujka żony, postepowania trwa, wykonawcy skladaja oferty. Ty skladasz ZP-11 ze podlegasz wylączeniu i tyle. Ty sie wylaczyles - ale zrobiles swoje: kto by nie wygral to bedzie rodzina wink

18

Załóżmy taką sytuację. Zamówienie na dostawę etyliny do samochodów osobowych. Zamówienie poniżej progów unijnych. Jest powołana komisja przetargowa. Zaproszenie składania ofert wysyłasz do LOTOSU, BP, ORLENU, SHELL i BLISKIEJ. Jest zatem 5 wykonawców, tak jak stanowi art. 71 ust.1 ustawy Pzp Czy też wiesz kto będzie reprezentował tych wykonawców i czy też złożysz ZP 11 niezwłocznie po wysłaniu zaproszenia ?
Dla mnie przytoczona opinia  UZP jest logiczna i zgadzam się z nią w pełni ( ja nie zawsze zgadzam się z opiniami wydawanymi przez UZP, chociażby tymi ostatnimi dotyczącymi warunków udziału).

19

karolk napisał/a:

czy też złożysz ZP 11 niezwłocznie po wysłaniu zaproszenia ?

Tak złoze, że podlegam wyłączeniu jeżeli szef LOTOSU to mój przyjaciel.
Tak zloze, ze nie podlegam wyłączeniu jezeli wiem ze z tymi firmami nic mnie łączy. Natomiast gdyby pozniej okazalo sie ze jednak laczy, bo szefem BP zostal moj odwieczny wrog- skladam ze podlegam wylaczeniu.

20

A ja pozostaję przy swoim stanowisku. Nikt mnie nie przekonał o słuszności  przyjęcia innego stanowiska.

21

karolk napisał/a:

A ja pozostaję przy swoim stanowisku.

No to jeszcze jedno pytanie: wysłasz zaproszenie do 5 firm, oferte składa tylko jedna firma. Składasz ZP-11, Twoim zdaniem dotyczy ono tylko tej jednej firmy?

22

Jak jest to zapytanie o cenę ( a o takim trybie postępowania dyskutujemy)  to nie składam ZP 11, gdyż zgodnie z art. 93 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp unieważniam postępowanie. Ofertę tę otwieram tylko wtedy, gdy nie mam danych o nazwie i adresie wykonawcy, który ją złożył.
A ja mam pytanie do Ciebie - czy w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wykonawcę oceniamy na podstawie osobistych znajmości, czy na podstawie złożonych przez wykonawcę dokumentów?

23

karolk napisał/a:

1. Jak jest to zapytanie o cenę ( a o takim trybie postępowania dyskutujemy)  to nie składam ZP 11, gdyż zgodnie z art. 93 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp unieważniam postępowanie.
2. Ofertę tę otwieram tylko wtedy, gdy nie mam danych o nazwie i adresie wykonawcy, który ją złożył.
3. A ja mam pytanie do Ciebie - czy w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego wykonawcę oceniamy na podstawie osobistych znajmości, czy na podstawie złożonych przez wykonawcę dokumentów?

1. A co ma unieważnienie do Zp-11, nawet gdyby nie było żadnej oferty to Zp-11 musisz złożyć. Tą wpadkę - w Twoim przypadku, jako doświadczonego w temacie - można zrzucić tylko na jedno na to, że masz laptopa na kolanach, siedzisz teraz w pubie i pijesz pifko (któreś z kolei) Miłej zabawy smile
2. Kolejna wpadka - ale patrz wyżej.
3. i jeszcze jedna.... powinniśmy na podstawie złożonych przez wykonawcę dokumentów, dlatego właśnie jest Zp-11, żeby osobiste preferencje, uprzedzenia nie miały znaczenia.

24

Nie siedzę w pubie i  nie piję piwka. A czy prawnicy UZP przygotowując opinię w sprawie terminu składania oświadczenia na ZP -11 też mogli być po piwko przygotowując stosowną opinię.Jeszcze raz przytaczam stosowny fragment tej opinii UZP:
"Art. 17 ust. 2 ustawy PZP ustanawiając obowiązek złożenia przez osoby wykonujące czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego oświadczenia o braku lub istnieniu okoliczności stanowiących podstawę wyłączenia z postępowania, nie określa jednak terminu, w którym oświadczenie to powinno być złożone. Jak wskazano już powyżej obowiązek złożenia oświadczenia o braku lub istnieniu okoliczności stanowiących podstawę wyłączenia z postępowania aktualizuje się w ramach toczącego się postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Wszczęcie postępowania następuje z chwilą uzewnętrznienia woli zamawiającego o zamówieniu, co z reguły będzie następować z chwilą publikacji ogłoszenia o zamówieniu (zob. art. 40 ust. 1, art. 48 ust. 1, art. 56 ust. 1, art. 60c ust. 1, art. 63 ust. 1, art. 68 ust. 1, art. 71 ust. 1, art. 75  ust. 1 ustawy PZP). Od tego momentu mamy do czynienia z czynnościami w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego (art. 17 ust. 1 in principio ustawy PZP). Analiza przesłanek wyłączenia z postępowania określonych w art. 17 ust. 1 ustawy PZP prowadzi do wniosku, iż ustalenie istnienia, bądź nie istnienia tych przesłanek, możliwe jest dopiero w momencie, gdy ujawnione zostaną wszystkie podmioty biorące udział w postępowaniu (wykonawcy). Przemawia za tym fakt, iż przesłanki te odnoszą się do istnienia określonych relacji (rodzinnych, prawnych, faktycznych) pomiędzy osobą dokonującą czynności w postępowaniu po stronie zamawiającego a wykonawcą. Wyjątek stanowi jedynie przesłanka określona w art. 17 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP, której istnienie może być ustalone już w momencie wszczęcia postępowania (karalność za przestępstwa wskazane w tym przepisie). Zatem z samej istoty przesłanek wskazanych w art. 17 ust. 1 pkt 1-4 ustawy PZP wnika, iż oświadczenie o braku lub istnieniu okoliczności stanowiących podstawę wyłączenia z postępowania może być złożone dopiero po ujawnieniu podmiotów ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego (wykonawców). Z reguły następować to będzie z chwilą otwarcia ofert (arg. z art. 86 ust. 4 ustawy PZP). Przy czym brak jest przesłanek - tak jurydycznych, jak i faktycznych - wskazujących, iż oświadczenie w zakresie podstawy wyłączenia określonej w art. 17 ust. 1 pkt 5 ustawy PZP, powinno być składane wcześniej, przed oświadczeniem w zakresie przesłanek wskazanych w art. 17 ust. 1 pkt 1-4 ustawy PZP. W konsekwencji zasadnym jest przyjęcie stanowiska, że złożenie oświadczenia co do każdej z przesłanek wskazanych w art. 17 ust. 1 ustawy PZP może nastąpić jednocześnie. Wyrazem powyższego stanowiska jest wprowadzenie w przepisach rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 października 2008 r. w sprawie protokołu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego (Dz. U. Nr 188, poz. 1154) jednego wzoru oświadczenia o braku lub istnieniu okoliczności stanowiących podstawę wyłączenia z postępowania (druk ZP-11 określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia).
Powyższe wyjaśnienia pozwalają na ustalenie najwcześniejszego terminu, w którym może być złożone oświadczenie o braku lub istnieniu okoliczności stanowiących podstawę wyłączenia. Będzie to zatem możliwe dopiero po ujawnieniu wszystkich ofert złożonych w danym postępowaniu, co z reguły następować będzie wraz z otwarciem ofert (art. 86 ust. 4 ustawy PZP). Do rozważenia pozostaje jednak do kiedy takie oświadczenie może być złożone. Ustawa PZP nie zawiera w tym zakresie żądnego wyraźnego zastrzeżenia".
To na tyle z opinii UZP.
Jak słusznie zauważa UZP możliwe będzie złożenie oświadczenia na druku ZP 11 "dopiero po ujawnieniu wszystkich ofert złożonych w danym postępowaniu".
Ale jak mi się wydaje nieprzekonanego nie da się przekonać. Pozostańmy więc każdy przy swoim.

25

karolk napisał/a:

1. Nie siedzę w pubie i  nie piję piwka.
2. To na tyle z opinii UZP.
3. Jak słusznie zauważa UZP możliwe będzie złożenie oświadczenia na druku ZP 11 "dopiero po ujawnieniu wszystkich ofert złożonych w danym postępowaniu".
4. Ale jak mi się wydaje nieprzekonanego nie da się przekonać.
5. Pozostańmy więc każdy przy swoim.

1. A ja tak smile
2. No właśnie opinii, a ja chciałbym poznać Twoje zdanie.
3. I tak, jesli jest to tryb  ZoC i zapraszamy 10 wykonawców, a oferty złoży 2, to wg Ciebie i opinii UZP oswiadczenie Zp-11 dotyczy tylko tych wykonawców którzy oferty złożyli... hmm
4. Pewnie nie, ale fajnie z Tobą się poprzekomarzać wink
5. Ok, konczę piwko i idę do muzeum. Miłego wieczoru.