26

Odp: zp-11

Życzę dużo estetycznych ( i nie tylko) wrażeń.

27

... dzięki, 3maj się...

28

Karolu, nie idź tą drogą... . Stosowne oświadczenie należałoby złożyć już w momencie wysyłania zaproszeń (nota bene, podobnie jak w trybie NBO). Spójrz chociażby na definicję wykonawcy, to nie tylko ten, który złożył oertę. A co do kwestii kontroli, to pozostawiam to bez komentarza.

29

Ja rozumiem, że Twoim zdaniem, UZP wydając przytoczoną opinię, poszedł złą drogą. Czy w Twoim rozumeniu ta opinia UZP jest opinią prawną, która naraża zamawiajacych na naruszenie ustawy Prawo zamówień publicznych ?   
Pragnę przypomnieć, że cała procedura postępowania o udzielenie zamówienia jest bardzo sformalizowana i oparta nie na osobistej znajomości wykonawców a na dokumentach, którzy ci wykonawcy skladają w danym postępowaniu. Jeżeli ja jako zamawiający mam złożyć oświadczenie na podstawie art. 17 ust. 2 Pzp, to muszę na podstawie złożonych dokumentów wiedzieć, kto w imieniu wykonawcy tę ofertę składa. Bo przecież wykonawca to nie tylko osoba fizyczna ale również osoba prawna albo jednostka organizacyjna nie posiadająca osobowości prawnej (art. 2 pkt 11 ustawy Pzp).