1

Temat: pracownik zamawiającego kierownikiem budowy?

PN rbm
1. w ofercie wykonawcy  jako kierownik budowy widnieje pan X, który jest pracownikiem zamawiającego; co Wy na to?
2. Z wymagał dołączenia harmonogramu, cytuję zapisy siwz "Harmonogram rzeczowo ? finansowy realizacji robót stanowiący propozycję załącznika do umowy,  sporządzony w oparciu o posiadaną wiedzę  techniczną i wymogi dokumentacji budowlanej przedmiotowego zadania. Ostateczne terminy, zakresy i wartości zostaną ustalone przed podpisaniem umowy po obustronnym uzgodnieniu. Harmonogram winien obejmować podział robót na poszczególne miesiące realizacji".  Wykonawca załączył harmonogram określający tylko co i za ile zrobi w roku 2010 i 2011 (zadanie dwuletnie).  Czy to można uznać za niezgodność oferty z siwz?

2

Odp: pracownik zamawiającego kierownikiem budowy?

W sprawie harmonogramu rzeczwo - finansowego w świetle postanowień SIWZ zobacz wyrok KIO z dnia 13 kwietnia 2010 r., sygn. akt KIO 427/10

3 (edytowany przez hubal 2010-05-14 12:39:29)

1. No to może i dobrze. Niezła przesłanka należytego wykonania.
2. Nie czytałem, ale ofercie trudno mi stawiać zarzut.

4

karolk napisał/a:

W sprawie harmonogramu rzeczwo - finansowego w świetle postanowień SIWZ zobacz wyrok KIO z dnia 13 kwietnia 2010 r., sygn. akt KIO 427/10

Opierając się na tym wyroku należałoby ofertę odrzucić.

5

hubal napisał/a:

No to może i dobrze. Niezła przesłanka należytego wykonania.

Ciekawe spojrzenie, ale serio - co z tym fantem zrobić? Przecież facet ma wymagane uprawnienia, więc formalnie warunek spełniony.

6 (edytowany przez hubal 2010-05-17 09:17:11)

No właśnie, dlatego jestem za.

Jednocześnie w sprawie ?Czy to [braki w harmonogramie] można uznać za niezgodność oferty z siwz?: oczywiście że można i jest małe prawdopodobieństwo przeciwnego poglądu sądów, jednak nadal uważam, że z równym powodzeniem zamawiający mógłby uznać. Chodzi o to, że dane oczekiwane od harmonogramu nie są do niczego potrzebne, ani do porównania ofert, ani do pracy w przyszłości, bo przecież na podstawie siwz ostateczna wersja dokumentu będzie sporządzona później, z udziałem zamawiającego (no i słusznie!). Uznanie oferty zawsze jest potencjalnie korzystniejsze i praktyczniejsze.

PS. We wspomnianym wyżej wyroku sytuacja była inna, tam brakujące dane były istotne dla wykonania umowy.

7

hubal napisał/a:

No właśnie, dlatego jestem za.

Ja też, gorzej z szefami, którzy się oburzyli, bo przecież facet pracuje od 7 do 15 u nas i kropka.

8

No, właśnie, nie dziwię się. Ale nie jest to właściwie problem z oceną oferty, lecz z pracownikiem zamawiającego i wewnętrznego rozstrzygnięcia w tym zakresie (co oczywiście może przełożyć się na losy oferty). Na tym forum już kiedyś pisałem, że pracownik nie jest niewolnikiem, więc nie mogę  przewidzieć efektów.