1

Temat: Brak wymaganych danych

Przetarg na zorganizowanie kolonii!
W formularzu ofertowym wykonawca miał wpisać nazwę i adres obiektu, w którym koloniści będą zakwaterowani. Wykonawca pozostawił puste pole (nie podał tych danych).

Co byście w takiej sytuacji zrobili:
a) odrzucenie
b) uzupełnienie
c) wyjaśnienie
d) błąd formalny, który nie skutkuje żadną sankcją

2

Odp: Brak wymaganych danych

Raczej opcja - a), sądzę że jest to dość istotna informacja.

3

Apollo napisał/a:

W formularzu ofertowym wykonawca miał wpisać nazwę i adres obiektu, w którym koloniści będą zakwaterowani.

Czy były jakieś wymagania odnośnie m.in. lokalizacji tego obiektu?

4

Jedynym wymaganiem było to, aby kolonia została zorganizowana w górach - w województwie XYZ lub nad morzem - w województwie XYZ, więc i ośrodek kolonijny powinien znajdować się na wskazanym terenie.

Miras, czy sugerujesz, że można skorzystać z art. 26.3 w zw. z § 5.1 rozporządzenia???

5

Apollo napisał/a:

1. Jedynym wymaganiem było to, aby kolonia została zorganizowana w górach - w województwie XYZ lub nad morzem - w województwie XYZ, więc i ośrodek kolonijny powinien znajdować się na wskazanym terenie.

2. Miras, czy sugerujesz, że można skorzystać z art. 26.3 w zw. z § 5.1 rozporządzenia???

1. Czy z innych dokumentów załączonych do oferty wynika że wykonawca zorganizuje kolenie  w górach - w województwie XYZ lub nad morzem - w województwie XYZ.
2. Nie.

6

Ad. 1 tak

7

Ja głosuję w kierunku uznania oferty, czyli prosić o wyjaśnienie.
Wyobrażam sobie ze wykonawca ma wiele świetnych miejsc i nie wiedział co wybrać.

8

hubal napisał/a:

Ja głosuję w kierunku uznania oferty, czyli prosić o wyjaśnienie.
Wyobrażam sobie ze wykonawca ma wiele świetnych miejsc i nie wiedział co wybrać.

... do tego właśnie zmierzałem.

9

Czy jeżeli Wykonawca wyjaśni uznacie ofertę?, nie sądzę by to coś pomogło wyjaśnienia nie mogą zmieniać jej treści.

10

Wyjaśnienia są obojętne dla uznania bądź nie oferty - zarówno jeśli chodzi o uznanie pod względem wymogów ustawowych, jak również ocny pod kątem kryteriów wyboru oferty. Wyjanienia nic tutaj nie zmienią, nie wnoszą niczego nowego i niczego nie przekreślają - wykonawca spełnił wymóg zamawiającego  co do organizacji kolonii  w górach: w województwie XYZ lub nad morzem - w województwie XYZ. Lokalizacja nie była również jednym z kryteriów oceny ofert - zatem dla oceny, wyjaśnienia będą również obojętne. Nie znam szczegółow przedmiotu zamówienia, ale wydaje się że dla zamawiającego adres ma jednynie charakter czysto informacyjny i ma znaczenie wtórne - informacja o adresie będzie potrzebna do podpisania umowy. Zatem można wezwać do złożenia wyjaśnień, żeby potem mieć jasność przy podpisaniu umowy.

11

Poniekąd się zgadzam, lecz z tego co tutaj widzę oferta (jak dla mnie), do kosza.

12

Rozumiem Marcel, że jesteś zwolennikiem zasady dura lex sed lex ... Też kiedyś byłem, ale wiesz życie... wink