1

Temat: Ta sama cena w ofertach!

Wpłynęło 5 ofert, w tym dwie z nich na kwotę np 50 tys. i dwie na 70 tys. Kwota 70 tys. przewyższa kwotę jaka zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Czy do złożenia ofert dodatkowych wzywam tylko tych za 50 tys. czy i tych za 70 tys. Pierwszy raz jestem w tak dziwacznej sytuacji!

2

Odp: Ta sama cena w ofertach!

Wzywasz tych co dali po 50 i 70 tys.

3

tak myślałam... dzięki!

4

novak napisał/a:

tak myślałam...

Hmm... moim zdaniem źle myślałaś/myślisz. Wzywasz tylko tych co dali po 50,00.

5

nie wypada nie zgodzić się z mirasem smile

6 (edytowany przez Marcel 2010-05-18 19:50:45)

A to dlaczego, co jeżeli ten Wykonawca który dał 70 tys złoży niższą cenę?, a ten co dał 50 tys złoży znacznie wyższą?

7

Marcel napisał/a:

1. A to dlaczego, co jeżeli ten Wykonawca który dał 70 tys złoży niższą cenę?,
2. a ten co dał 50 tys złoży znacznie wyższą?

1. To zapytajmy również tego co dał 80 tys., 90 tys. itd. może złożą ofertę z  niższą cenę smile
2.  ... 44.6 Pzp  smile

8

Fakt zgadzam się , już za późno na myślenie, dobrej nocy smile

9

... dobrej nocy - bez koszmarów o ZP.

10

MIRAS napisał/a:
Marcel napisał/a:

1. A to dlaczego, co jeżeli ten Wykonawca który dał 70 tys złoży niższą cenę?,
2. a ten co dał 50 tys złoży znacznie wyższą?

1. To zapytajmy również tego co dał 80 tys., 90 tys. itd. może złożą ofertę z  niższą cenę smile
2.  ... 44.6 Pzp  smile

Co to jest 44,6? ja nadal nie rozumiem dlaczego sad

11

.... chodzi oczywiście o 91.6, 44 to numer strony ustawy wink Wiesz późno było...

12

No właśnie ja już również tak po omacku pisałem smile smile

13

Nie widzę związku. Bardziej zastanawia mnie 91.5 sformułowanie że nie można dokonać wyboru oferty najorzystniejszej, a zgodnie z art. 2 najkorzystniejsza oferta to ta która ma najniższą cenę ( w tym przypadku ). Ewentualnie dlatego te dwie oferty o tej samej cenie 70 tys. nie powinny byc brane pod uwagę, tylko te z kwotą 50 tys. ale pewna nie jestem...

14

Pomału dokonajmy analizy raz jeszcze - bo tak do końca jednak pewny nie jestem, art 91.6, czyli wzywamy również tych co dali po 70 tyś, i tych co dali po 50 tyś, co będzie jeżeli cena z 70 tyś spadnie do 45 tyś, a Wykonawcy z 50 tyś dali np.47 i 48 tyś?
Wykonawca który na początku był na pozycji przegranej dowalił teraz taką cenę że szczęka opada!
Tak na dobrą sprawę Wykonawcy którzy dali po 70 tyś bedą potraktowani nieuczciwie w sosunku do tych co dali po 50 tyć jeżeli nie zostaną wezwani!

15

novak napisał/a:

Nie widzę związku. Bardziej zastanawia mnie 91.5 sformułowanie że nie można dokonać wyboru oferty najorzystniejszej, a zgodnie z art. 2 najkorzystniejsza oferta to ta która ma najniższą cenę ( w tym przypadku ). Ewentualnie dlatego te dwie oferty o tej samej cenie 70 tys. nie powinny byc brane pod uwagę, tylko te z kwotą 50 tys. ale pewna nie jestem...

No właśnie dlatego, ja jestem pewien że tylko te z kwotą 50 tys.

16

Ok! wink teraz jasne!

17

Hmm, trzeba się faktycznie dogłębnie wczytać" .......oferty najkorzystniejszej.......".