1

Temat: konsorcjum

Czy w przypadku konsorcjum firm przystępujących do postępowania przetargowego, wymagana jest umowa ustanawiająca to konsorcjum?(taka umowa reguluje wyłącznie kwestie wzajemnej wspólpracy pomiędzy podmiotami)
Czy wystarczy sam dokument pełnomocnictwa, w którym partner konsorcjum upoważnia lidera do reprezentacji w postęowaniu przetargowym???

2

Odp: konsorcjum

Umowę konsorcjum można żądać wyłącznie przed od wykonawców, których oferta została wybrana - art. 23 ust. 4 ustawy Pzp. Wykonawcy ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia winni ustanowić pełnomocnika - art. 23 ust.2 ustawy Pzp.

3

Ja ostatnio też nie maiłem umowy, tylko pełnomocnictwo i gra!

4

karolk napisał/a:

Wykonawcy ubiegający się wspólnie o udzielenie zamówienia winni ustanowić pełnomocnika - art. 23 ust.2 ustawy Pzp.

... ma pełnomocnictwo to moze wynikac z umowy - jesli wykonawcy takowa umowe zalaczą do oferty.

5

ale generalnie obowiązku takiego nie ma?(tzn. załączać do oferty umowy konsorcjum)?
W SIWZ zobowiązaliśmy jedynie w sytuacji gdy mamy Konsorcjum - do dostarczenia pełnomocnictwa.
a jeszcze odnośnie postu kaorlka(chyba tak się odmienia :-) to zamawiający może ale nie musi żądać umowy konsorcjum od Wykonawcy wybranego na podst. art. 23 ust. 4?

6

Napisałem "można" a  nie "musi żądać"

7

ok ok smile czyli na etapie badania ofert tylko pełnomocnictwo?

8

and1 napisał/a:

ok ok smile czyli na etapie badania ofert tylko pełnomocnictwo?

tak

9

Dzięki MIRAS:)

10

a w jakiej formie ma być to pełnomocnictwo?
jest tutaj jakiś wymóg?
bo ja mam w oryginale;)

11

I masz dobrze - oryginał lub kopia poświadczona notarialnie.