1

Temat: Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej

Co o tym sądzicie?
Moim zdaniem w aktualnym stanie prawnym można żądać zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej. Zamawiający może żądać tego zaświadczenia w celu weryfikacji prawidłowości złożonego oświadczenia woli w kontekście zasad reprezentacji wynikających z tego dokumentu. Żadne przepisy bowiem nie zabraniają zamawiającemu w sposób bezpośredni żadania przedłożenia zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej w celu wykazania zasad reprezentacji wykonawcy ubiegającego się o udzielenie zamówienia publicznego.
Ponadto w przypadku braku aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej zamawiający nie może zweryfikować, czy ofertę złożył przedsiębiorca, a w dalszej kolejności czy np. prawidłowo naliczono podatek VAT. Jeśli bowiem wykonawca w dniu składania ofert nie posiada zarejestrowanej działalności gospodarczej i nie jest podatnikiem podatku od towarów i usług a podatek taki wyodrębnił jako element ceny oferty, oferta jego winna zostać odrzucona.
Zatem, moim zdaniem. zamawiający w SIWZ, ale nie w części dotyczącej opisu spełniania warunków udziału w postępowaniu a w częsci SIWZ dotyczącej opisu sposobu przygotowania ofert , może zażądać od wykonawcy będącym osobom fizyczną, zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej.
Jakie są skutki niezłożenia takiego zaświadczenia pomimo stosownego zapisu w SIWZ. ?
Czy zamawiający ma prawo żądać uzupełnienia tego dokumentu w trybie przewidzianym w art. 26 ust. 3 ustawy Pzp?
W myśl tego artykułu uzupełnieniu podlegają zarówno dokumenty, o których mowa w art. 25 ust.1 ustawy Pzp, jak i pełnomocnictwa. Jeżeli żądane Zaświadczenie ma służyć weryfikacji prawidłowości umocowania osoby (osób) działających w imieniu wykonawcy, należy uznać, iż Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, podlega uzupełnieniu na zasadach przewidzianych do uzupełniania pełnomocnictw.
Jakie są skutki nieuzupełnienia zaświadczenia?
Skutkiem nieuzpełnienia aktaalnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej w celu weryfikacji prawidłowości złożonego oświadczenia woli (pełnomocnictwa) nie będzie jednak wykluczenie na podstawie art. 24 ust.1 pkt 2 ustawy Pzp, ale odrzucenie oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8 ustawy Pzp jako nieważnej na podstawie odrębnych przepisów - z uwagi na brak należytej reprezentacji.
Czekam ma Wasze uwagi - również te krytyczne.

2

Odp: Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej

Czy nikt nie ma uwag ?

3 (edytowany przez Apollo 2010-05-18 16:54:55)

Odpowiem bardzo krótko acz treściwie - nie możesz na etapie postępowania żądać wpisu do EDG - brak podstawy prawnej!!!
Poza tym (sorry za takie określenie), ale to co piszesz to istna herezja.

4

Ale dlaczego aż herezja ? Załóżmy taką sytuację - ofertę składa wykonawca będący osobą fizyczną. Na jakiej podstawie zamawiający ma wiedzieć, czy ofertę podpisała osoba upoważniona do reprezentowania wykonawcy, czy też sam wykonawca?

5

w art.25 ust.1 jest napisane, że Zamawiajacy może żądać oświadczeń lub dokumentów iezbędnych do przeprowadzenia postępowania. Z EDG tak naprawdę nic nie wynika, tylko to, ze pan/pani X w dniu Y był włascicielem firmy o jakiejś nazwie. Nie wiemy czy firma istnieje nadal, jak jest opodatkowana, czy ma obowiązek płacenia podatku Vat i o jakiej wysokości. Myślę, że ustawodawca chce ograniczyć do minimum biurokracje i skłania się bardziej w kierunku "dawania wiary" składanym oświadczeniom. Zgadzam się z Tobą, że nie mamy mozliwości zweryfikować czy właścicielem jest własnie ta osoba a nie inna i czy nazwa firmy jest podana prawidłowo (istotne przy wpisywaniu danych Stron do umowy). Dlatego uważam, że mozna zawołać o wpis do ewidencji przed samym podpisaniem umowy, po wyborze wykonawcy. Ale brak wpisu nie może być powodem odrzucenia oferty. Jest jeszcze jedna rzecz, zastanawiam się, czy Zamawiający powinien sprawdzać, czy Wykonawca płaci właściwy podatek Vat, czy nie wkraczamy tutaj w kompetencje urzędów skarbowych.
Pozdrawiam

6

Art. 43(4) -  Firmą osoby fizycznej jest jej imię i nazwisko. Nie wyklucza to włączenia do firmy pseudonimu lub określeń wskazujących na przedmiot działalności przedsiębiorcy, miejsce jej prowadzenia oraz innych określeń dowolnie obranych.

Oznacza to, iż każdy przedsiębiorca (osoba fizyczna) powinien mieć pieczątkę typu, np: Stefan Karwowski - Przedsiębiorstwo Usługowo-Remontowe STEFBUD... etc.
Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że nie zawsze tak jest.

7

Mnie nie chodziło oto czy wykonawca płaci właściwy podatek VAT. Chodziło mi oto, że jeżeli ten wykonawca będący osobą fizyczną nie jest przedsiębiorcą, czyli nie posiada wpisu do edg, to nie jest podatniem podatku VAT i nie powinien tego podatku VAT uwzględnić w cenie oferty.
Kolejny przykład braku wypisu z edg jest dzisiaj na forum - inny adres wykonawcy  w ofercie a inny adres w umowie.

8

Tak widziałam ten post. wielu z nas nie jest przedsiębiorcami a uwzgledniamy Vat w zakupach (to tak na marginesie).
Ale inna sprawa to weryfikacja poprawności nazwy. Niestety często się zdarza, że treść na pieczątce nie jest zgodna z tym co jest wpisane w EDG. Również mam takie postępowania (np. brak nazwiska na pieczątce). Bo zadam Ci jeszcze inne pytanie, być może wywołam tym burzę: czy nie mając firmy, czyli wpisu do EDG nie wolno mi złozyć oferty w postępowaniu przetargowym?, np: na usługi konsultingowe, doradcze, szkoleniowe?

9

Osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej może brać udział w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego!

10 (edytowany przez AnnaMaria 2010-05-18 19:21:12)

Apollo napisał/a:

Osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej może brać udział w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego!

no i teraz , co z żądaniem wpisu do EDG? (pytanie do karolk)

11

Oczywiście że osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej może brać udział w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego.
No właśnie, a co wtedy? A co jak ta osoba uwzględni VAT  w cenie oferty ?
Do napisania pierwszego postu skłonił mnie artykuł Ewy Wiktorowskiej ( byłej szefowej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Konsultantów Zamówień Publicznych) w Nr 2/2010 "Przetargów publicznych", która stwierdziła, że można żądać wypisu z edg. Jak wynika z licznych wpisów na tym forum, są brakiem tego wypisu określone problemy a jednocześnie różne, często skrajnie odmienne opinie. Ja nie twierdzę, że mam gotową receptę na właściwe stanowisko. Ale liczę, że wspólnie na tym forum,  uda nam się znaleźć jakieś rozsądne rozwiązanie. 
W dniu jutrzejszym postaram się przytoczyć fragment  przywołanego wyżej artykułu Pani  Ewy Wiktorowskiej, której znajmość zagadnień prawa zamówień publicznych, jest powszechnie znana

12 (edytowany przez MIRAS 2010-05-18 19:58:39)

Apollo napisał/a:

ale to co piszesz to istna herezja.

Karolk - trza Ci było??? wink He, he... Na takie tematy nie pogadasz na forum - za skomplikowana materia i za obszerna.

13

MIRAS - Oczywiście zdaję sobie w pełni sprawę, że są na tym forum ludzie, którzy uważają się za najmądrzejszych i że tylko oni mają receptę na wygłaszanie jedynie słusznych i prawidłowych opinii. Ale oprócz nich są ludzie, którzy potrafią twórczo myśleć i rozwiązywać trudne i skomplikowane problemy. Ja uważam, że  jak jest jakiś problem to należy poszukiwać wszelkich dróg do jego rozwiązania.  Lata pracy  w administracji publicznej nauczyły mnie wiele, w tym umiejętności słuchania i szanowania wszystkich, nawet tych którzy mają odmiennie często skrajnie odmiennie zdanie w określonej sprawie.

14

karolk napisał/a:

1. MIRAS - Oczywiście zdaję sobie w pełni sprawę, że są na tym forum ludzie, którzy uważają się za najmądrzejszych i że tylko oni mają receptę na wygłaszanie jedynie słusznych i prawidłowych opinii.
2.  Ja uważam, że  jak jest jakiś problem to należy poszukiwać wszelkich dróg do jego rozwiązania.  Lata pracy  w administracji publicznej nauczyły mnie wiele, w tym umiejętności słuchania i szanowania wszystkich, nawet tych którzy mają odmiennie często skrajnie odmiennie zdanie w określonej sprawie.

1. Nie wiem kogo masz na myśli, jeśli mnie - to be zkomentarza. Natomiast jeżeli mówisz o Apollo - to On należy bardziej do poszukiwaczy odpowiedzi na pytania (o czym świadczy jego obszerna działalność również na innych forach) niż do mędrców , kórzy pozjadali wszystkie rozumy - dlatego zaskoczyła mnie jego wypowiedź i rozśmieszyła  zarazem.
2. Za to Wielkki Szacunek.

15

MIRAS - na 500 %, co ja piszę na 1000 %,  nie miałem na myśli Ciebie. Jesteś inteligentym, cenionym fachowcem  jeśli chodzi o zamówienia publiczne ( i nie tylko tylko).  Dobrej nocy.

16

... czas najwyższy. Dobranoc.

17

No cóż, pośrednio zostałem wywołany do odpowiedzi.

Karolu, zapewniam Cię, że nie pozjadałem wszystkich rozumów. Jeżeli chodzi o zagadnienia związane z zamówieniami publicznymi, to długaaa droga przede mną (o ile oczywiście będę dalej się tym zajmował) i np. od Mirasa dzielą mnie lata świetlne. Jak słusznie on zauważył, należę bardziej do tych, którzy pytają niż tych, którzy udzielają odpowiedzi, ale nie mogłem przy Twojej wypowiedzi pozostać bierny. Wydaje mi się ona oderwana od tzw. rzeczywistośći zamówieniowej. Nie musisz się ze mną zgadzać, do czego masz pełne prawo.  Jeżeli poczułeś się urażowny moją odpowiedzią, to przepraszam!

Ps. Miras, możesz napisać co konkretnie rozśmieszyło Cię w mojej wypowiedzi?

18

Panowie! To forum to bardzo fajna sprawa dla tych którzy pracują w ZP. Dzięki osobom, które ZAWSZE służą swoją wiedzą i na których można liczyć, z wieloma problemami mogą sobie poradzić zarówno "nowicjusze" jak im osoby doświadczone w udzielaniu zamówień. ustawa jest zmienna i problemy będą zawsze. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie (niekoniecznie właściwe) i tutaj weryfikujemy je - na tym forum.
Proponuję trochę dystansu do siebie i dalszego miłego spotkania na forum.

Ps. mam nadzieję, że karolk nie odpuści tematu, bo warto go drążyć!
Miłego dnia! smile

19

Apollo - Nie będę odnosił się do całego Twojego postu.  Na nokogo się jednak nie obrażam, tak jak wcześniej napisałem przez lata pracy w administracji publicznej nauczyły mnie umiejętności słuchania i szanowania wszystkich, nawet tych którzy mają odmiennie często skrajnie odmiennie zdanie w określonej sprawie. Jednak mogę Cię zapewnić, że nie jestem oderwany od tzw. "rzeczywistości zamówieniowej".  Uczestniczyłem i uczestniczę  przez 15 lat w przygotowaniu i przeprowadzeniu zamówień publicznych jako zamawiający, a ostatnie dwa lata jako działający w imieniu zamawiającego lub wykonawcy.
Działając ostatnio w imieniu wykonawcy będącego osobą fizyczną z własnej z inicjatywy załączam do oferty zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, po to aby zamawiający w przypadku jakichkolwiek wątpliwości nie musiał występować do tego wykonawcy  o niezbędne wyjaśnienia dotyczące umowcowania do podpisania złożonej oferty.

20

Apollo napisał/a:

Miras, możesz napisać co konkretnie rozśmieszyło Cię w mojej wypowiedzi?

No, ten tekst o "istnej herezji" - rozbawił mnie do łez big_smile Karolk pełna powaga, a Ty z takim tekstem...

21

Miras, to tak dla kontrastu, dla podgrzania dyskusji...

Karolu, Ty siedzisz w zamówieniach 15 lat, ja 1,5 roku, więc do "mądrości zamówieniowej" jeszcze mi daleko (biorąc chociażby pod uwagę nasz staż).

22

Nie często tu bywam ale teraz mam czas więc czytam ciekawe poruszane problemy. Pozwolę sobie zgodzić się z podejściem do sprawy Karolka. Przez niechlujstwo legislacyjne nie powinniśmy poddawać się totalnie idiotycznej sytuacji. Wykreślenie zaświadczenia o wpisie do ewidencji spowodowało, że nie mamy narzędzia do stwierdzenia podstawowej rzeczy a więc czy oferta została właściwie złożona. Skoro nie trzeba zaświadczenia po co też żądać pełnomocnictwa? Nie mówmy też że zaświadczenie i tak może nieprzedstawiać stanu aktualnego na dzień składania ofert. Można by mnożyć przykłady innych dokumentów które rzeczywiście mogą nie przedstawiać stany takiego jak wynika z dokumentu na dzień skąłdania ofert.
Można by się zastanawiać nad róznymi implikacjami ale dla przykładu:  gdyby nie żądać zaświadczenia jakie byłoby równe traktowania wykonawców? Ci z KRS byliby np. odrzucani (art. 89 ust1 pkt 1,2 i8) bo np. niewłaściwe osoby się podpisały a pełnomocnictwo załóżmy niezostało złożone, natomiast oferty składane przez osoby fizyczne byłyby ,,nienaruszalne" z w/w powodów.

Jestem zdania, że należy wpisywać w sposobie przygotowania oferty, że zaleca się złożenia zaświadczenia. Nie wiem natomiast co z konsekwencjami jego braku. Czy nie jest nadużyciem wzywanie do uzupełnienia (a więc traktowanie ów zaświadczenia jako dokumentu , bo nie jest czy traktowania jako pełnomocnictwo).   

Czy żądać złożenia zaświadczenia dopiero przed zawarciem umowy? A co jak się okaże, że z tego zaświadczenia wynika że ofertę złożyła osoba nieuprawniona za przedsiebiorcę. Umowę podpisze osoba uprawniona ale z ofertą pozostaniemy już złozoną wadliwie.

Acha dziwi mnie że Ktoś tu użył słowa ..herezje" - pozostaję w nadziei że miało to mieć zamiar humorystyczny, nie złośliwy.

23

Ale i KRS-u żądasz nie po to, aby poznać reprezentację podmiotu, ale w odniesieniu do art. 24.1.2 ustawy.
I nie możesz żądać EDG - bo po nowelizacji brak jest na to podstawy prawnej.

24

Tak to prawda, zostało określone do czego ma służyć KRS (art. 24 ust. 1 pkt 2). Ale czy pomimo tego coś zwalnia z obowiązku oceny ofert pod względem prawidłowości złożenia, a więc takiego złożenia oświadczenia woli które jest skuteczne i zgodne z KC.

25

takim zapisem sam ustawodawca naruszyl art.7 od jednych żąda się dokumentu (KRS) a od drugich - oświadczenia