1

Temat: kolejny problem z vat

Miałam dziś przetarg na szkolenie złożyli mi mnóstwo ofert i tu zaczynają się schody, w formularzu ofertowym na hasło podać stawkę vat podawali pełen wachlarz od 0% poprzez zw. poprzez 0%=zw do 22%. Teraz bądź tu mądry i pisz wiersze, byłam pewna, że wszelka działalność szkoleniowa jest zwolniona a tu taki klops. Ale ty chyba Wykonawca powinien wiedzieć jaki płaci podatek, ja nie jestem specem od vatU.Co z tym fantem teraz zrobić?

2

Odp: kolejny problem z vat

Z zasady usługi szkoleniowe są zwolnione z VAT. Jednak gdy usługi te są świadczone jako część innych usługi, stosowana jest stawka przewidziana dla usługi zasadniczej. Zatem skoro usługa zasadnicza objęta jest 22% stawką VAT usługi towarzyszące tej usłudze (usługi szkoleniowe) będą również objęte 22% stawką VAT. Fakturę w takich przypadkach wystawia się osobno na usługę zasadniczą a osobno na usługę towarzyszącą szkoleniową, nie zapominając jednakże o wpisaniu do faktury stawki oraz zaznaczenia "usługa zasadnicza" oraz "usługa szkoleniowa".

3

justi1977 poruszyłaś temat rzekę...

W największym skrócie: Jeśli myślisz o odrzuceniu to musisz być uzbrojona w mocne argumenty - najlepiej w opinię Urzędu Statystycznego. Jeśli masz wątpliwości to zwróć sie do wykonawców o wyjaśnienia - może dostarczą Ci odpowiednie dokumenty na potwierdzenie słuszności zastsowanej przez nich stawek - jak sama napisałaś:  "Wykonawca powinien wiedzieć jaki płaci podatek, ja nie jestem specem od VATU".

4

Na podyplomowówce babeczka z KIO powiedziała że najlepiej to w formularzu ofertowym w ogóle nie dawać pola na VAT.... smile I tak zwykle nie jest to do niczego potrzebne, a na pewno na poziomie badania ofert. Tak myślę...

5

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Tak myślę...

Z tym też można polemizować. Polecam ciekawy artykuł: http://www.izp.pl/?doc=67

6

Marcel napisał/a:

Z zasady usługi szkoleniowe są zwolnione z VAT. Jednak gdy usługi te są świadczone jako część innych usługi, stosowana jest stawka przewidziana dla usługi zasadniczej. Zatem skoro usługa zasadnicza objęta jest 22% stawką VAT usługi towarzyszące tej usłudze (usługi szkoleniowe) będą również objęte 22% stawką VAT. Fakturę w takich przypadkach wystawia się osobno na usługę zasadniczą a osobno na usługę towarzyszącą szkoleniową, nie zapominając jednakże o wpisaniu do faktury stawki oraz zaznaczenia "usługa zasadnicza" oraz "usługa szkoleniowa".

Jednak jeśli zamamwiam w 100% tylko usługę szkoleniową, to VAT powinien być 0%, tak?