Temat: konsorcjum
krótkie pytanko - kogo powiadamiacie o wyborze oferty w przypadku konsorcjum A,B,C - czy tylko lidera który złożył w imieniu całego konsorcjum ofertę, czy pozostałym też do wiadomości?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
krótkie pytanko - kogo powiadamiacie o wyborze oferty w przypadku konsorcjum A,B,C - czy tylko lidera który złożył w imieniu całego konsorcjum ofertę, czy pozostałym też do wiadomości?
Tylko lidera bo działa na zasadzie pełnomocnictwa udzielonego mu przez partnera, który upoważnia go do podejmowania wszelkich działań w postęowaniu przetargowym wtym do podpisania umowy w postępowaniu o udzielenie zamówienia.
Takie jest moje zdanie;)
Hmm, moje też ale jestem nadgorliwy
To teraz ja mam pytanie do Ciebie;)
A kto powinien podpisać ofertę złożoną w sytuacji gdy mamy konsorcjum, lider działający na podstawie udzielonego pełnomocnictwa, czy lider i partner?
Zależy jak zostało sporządzone pełnomocnictwo, ja ma fool opcję,(lider składa sam w imieniu całego konsorcjum).
a co powiesz na taki zapis np.
"niniejszym udzielam, pełnomocnictwa dla XY prezesa firmy XY (lider) do występowania w imieniu konsorcjum firm XY (lider) i WT (partner), a przedewszystkim do reprezentowania i zawierania umów w trybie zamówień i przetargów, w których konsorcjum składa oferty"
Coś takiego na przykład.
http://www.finansepubliczne.bdo.pl/biuletyn/68/prawo-zamowien-publicznych/konsorcja-w-ramach-zamowien-publicznych.html
Raczej miał bym tutaj problem uznania jeżeli chodzi no podpisanie oferty z takim zapisem.
I jeszcze jedno znalazłem ciekawy art. gdzie jednak zalecają powiadomić również wszystkich członków konsorcjum oczywiście warz z liderem:)
moim zdaniem tylko lidera powiadamiamy, po cos partnerzy udzielają sobie pełnomocnictwa
a jeszcze odnosnie podpisania oferty przez lidera.
jeżeli mamy konsorcjum to lider działa na podstawie udzielonego pełnomocnictwa i tu odnosimy się do brzmienia art. 23 ust. 1 i ust. 2
Literalne brzmienie ust. 2 wskazuje nam na treść pełnomocnictwa cyt. " (...) wykonawcy ustanawiają pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postęowaniu i zawarcia umowy"
więc jak z powyższego wynika wydaje mi się że wskazana przezemnie treść pełnmocnictwa (4 posty powyżej) daje uprawnienie liderowi do samodzielnego podpisania oferty w postępowaniu.
tak
Też mi się tak wydaje ale 99%
oj Marcel daj ten jeszcze 1 %
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc