1

Temat: WR po dwóch nieudanych PN?

Jak zastosować art. 67 ust. 1 pkt 4, tj. jak zastosować WR po dwóch nieudanych przetargach nieograniczonych (bez żadnej złożonej oferty)?
Co to znaczy, że pierwotne warunki zamówienia nie moga być w istotny sposób zmienione?
Przykład:
1. PN - termin dostawy - 5.07.2010r.
2. PN  - termin dostawy - 5.07.2010r. (inne warunki też niezmienne)
Czy za trzecim razem mogę zastosować WR, jeśli sytuacja (upływający czas) zmusi mnie do zmiany terminu dostawy np. na 31.08.2010? Po drugim PN termin dostawy jest już nierealny i nie znajdę nawet przy WR dostawcy, który się do tego zobowiąże. Czy zmiana tego terminu nie będzie oznaczała jednocześnie braku mozliwosci skorzystania z art. 67 ust. 1 pkt 4????

2

Odp: WR po dwóch nieudanych PN?

Trudny orzech do zgryzienia - sama jestes sobie winna, trzeba było okreslic termin wykonania zamowienia: w dniach/ miesiacach od daty zawarcia umowy. Wtedy termin pozostałby nie zmieniony.

Zdania beda podzielone:
1) Wg częsci zmiana terminu bedzie zmianą ale nie istotną - bedziesz mogla zastosowac WR.
2) Nastepna część będzie uważała, że zmiana terminu nie będzie zmianą  warunków udziału w postępwoaniu (tak, np. P. Czajkowski w kometarzu do PZP, wiem ze słyszenia - nie widziałem, nie czytałem) - bedziesz mogla zastosowac WR.
3) Ja natomiast uważam, że zmiana TERMINU WYKONANIA ZAMÓWIENIA to, co do zasady, istotna zmiana. Termin wykonania zamowienia stanowi często bowiem kryterium oceny ofert. Zamieszczenie w SIWZ, czy też w ogłoszeniu informacji o terminie wykonania zamówienia jest obowiązkiem zamawiającego. Uchybienie terminowi wykonania zamówienia powoduje konieczność zapłaty kar przez wykonawcę - wobec czego nie bedziesz mogla zastosowac WR. Wg mojego poglądu zmiana warunków nastąpiła już w 2 przetargu - termin wykonania zamówienia uległ faktycznie skróceniu.

3

Odp: WR po dwóch nieudanych PN?

No tak... Przychylam się do interpretacji w pkt. 3 - też jestem zdania, że zmiana terminu jest istotna, ponieważ ze względu na krótki termin niektórzy wykonawcy po prostu nie składają ofert (wiedzą, że się nie wyrobią). Gdyby termin był dłuższy, z pewnością oferty by złożyli.
Terminu w dniach od podpisania umowy nie mogłam dać, bo zależało mi na tym konkretnym terminie wykonania zamówienia (od niego zależało dalsze postępowanie zamawiajacego).
Chyba najprościej będzie powtórzyć PN (nie jest specjalnie skomplikowany) dając realny termin realizacji zamówienia. ..