1 (edytowany przez ricardo21 2010-05-23 19:43:10)

Temat: zarzut podziału zadania

Witam
Niedawno zajmuje się przetargami i mam wątpliwości więc chciałem Was prosić o pomoc.
Ogłosiłem i rozstrzygnąłem przetarg na remont łazienek za kwotę około 200 tys. Teraz chciałem rozpisać przetarg też nieograniczony na remont holu i klatek schodowych za około 60 tys. ale szef twierdzi, że nie można tego zrobić bo narazimy się na zarzut podziału zadania. Moim zdaniem tak nie jest bo przecież nie próbuję obejść ustawy tylko chcę rozpisać kolejny przetarg nieograniczony. Co zrobić w tej sytuacji?

2

Odp: zarzut podziału zadania

Nie ma żadnego problemu, startuj z nowym zamówieniem i tyle.

3 (edytowany przez ricardo21 2010-05-23 20:23:45)

Dzięki za szybką odpowiedź ale czy na pewno tak jest jeżeli pieniądze przeznaczone na jedno i drugie zadanie są z paragrafu remontowego a nie na inwestycje? Na jakie zapisy ustawy się powołać?

4

ricardo21 napisał/a:

1. Dzięki za szybką odpowiedź ale czy na pewno tak jest jeżeli pieniądze przeznaczone na jedno i drugie zadanie są z paragrafu remontowego a nie na inwestycje?
2. Na jakie zapisy ustawy się powołać?

1. To nie ma znacznia.
2. To moze inaczej - na jakie powołuje sie szef.

Śmiało możesz robić kolejnwe zamówienie i kolejne...

5

Tryb przetargu nieograniczonego jest podstawowym trybem udzielania zamówienia publicznego. Nie są wymagane żadne przesłanki ustawowe do jego zastosowania. Jedynym ograniczniem podziału zamówień w tym samym obiekcie budowlanym (definicja obiektu budowlanego w prawie budowlanym), są progi unijne, bo kiedy suma wszystkich zamówień w danym obiekcie budowlanym jest równa lub przekroczy 4.845.000 euro, trzeba ogłoszenie zamieścić w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich. W Twoim przypadku to nie grozi i w trybie przetargu nieograniczonego można udzielić zamówienia bez obaw.

6 (edytowany przez ricardo21 2010-05-24 13:12:23)

Bardzo mnie cieszą Wasze odpowiedzi ale czy nie ma znaczenia, że w obu przetargach będą takie same główne kody CPV?

7

ricardo21 napisał/a:

Bardzo minie cieszą Wasze odpowiedzi ale czy nie ma znaczenia, że w obu przetargach będą takie same główne kody CPV?

nic, a nic

8

Bardzo dziękuję!