1

Temat: Gwarancja na roboty

Witam!
Mam taką sytuację - wśród złożonych ofert znajduje sie oferta która nie spełnia postanowień zawartych w SIWZ a mianowicie wymaganego okresu gwarancji na roboty budowlane. W SIWZ napisane tłustym drukiem - "4. Wymaga się udzielenia co najmniej 5 letniej gwarancji i rękojmi  na wykonane zamówienie."

z pośród 6 ofert tylko jedna nie daje takiej gwarancji - napisali 36 miesięcy.

Co zatem powinno sie zrobić - odrzucić ofertę? Zgodnie z ustawą poprawienie jej wiązałoby sie jednak z istotną zmianą w treści oferty (art 87 ust.2 pkt 3)

A  art 88 ust.1 pkt 2 wyraźnie mówi: odrzuca sie ofertę której treść nie odpowiada SIWZ -

niby jest to tak jasno napisane ale możliwości interpretacji jest wiele ....

2

Odp: Gwarancja na roboty

Amadeuss napisał/a:

niby jest to tak jasno napisane ale możliwości interpretacji jest wiele ....

...więc trzymaj się tego co niby jest jasno napisane i nie zawracja sobie głowy interpretacjami.

3

rozumiem że ofertę nalezy odrzucić jako niezgodną z postanowieniami SIWZ

4

Tak - jej z treść nie odpowiada treści SIWZ w zakresie dotyczącym wymagań odnośnie długości gwarancji.

5 (edytowany przez Amadeuss 2010-05-24 06:35:53)

No a co z faktem, że oferent dowiedział sie od osób "postronnych" (nie wiem w jaki sposób) o podstawie do odrzucenia oferty i dzisiaj rano przyniósł pismo wyjaśniające że jest to "oczywista pomyłka pisarska"?

Mało tego oferta ta zawiera błędy rachunkowe (poszczególne kosztorysy na roboty budowlane elektryczne itp) po zsumowaniu nie dają kwoty zawartej na formularzu ofertowym
Mało tego kosztorys ofertowy w dwóch pozycjach ma zaniżone ilości niezgodnie z obmiarem ....

6

Amadeuss napisał/a:

No a co z faktem, że oferent dowiedział sie od osób "postronnych" (nie wiem w jaki sposób) o podstawie do odrzucenia oferty i dzisiaj rano przyniósł pismo wyjaśniające że jest to "oczywista pomyłka pisarska"?

... bądźmy poważni - a gdyby "gwarancja" była jednym z kryterium oceny? A co z ceną też napisał że jest to  "oczywista pomyłka pisarska" i powinna być niższa niż od dotychczasowej najniższej. Zastawiam sie jakie są powody działania tego wykonawcy, wadium było wymagane?

7

tak wadium 10 000,00
po zliczeniu tych poszczególnych wycen cena by o jakiś 1000 zł wyższa na ofercie, a jakby policzyć zgodnie z obmiarem to jeszcze 1500 zł netto.

Swoją drogą czy można zaniżać obmiar dla obniżenia ceny oferty? fakt wynagrodzenie jest ryczałtowe ale te zabiegi raczej wykonano specjalnie dla obniżenia ceny ( i tak oto oferta ma najniższą cene o 4 tys w stosunku do kolejnej najniższej)

8

Amadeuss napisał/a:

tak wadium 10 000,00

... no to motyw już znam. Nie zawracaj sobie głowy obmiarem. Oferta do odrzucenia - jej treść nie odpowiada treści SIWZ w zakresie dotyczącym wymagań odnośnie długości gwarancji.

9

Amadeuss napisał/a:

z pośród 6 ofert tylko jedna nie daje takiej gwarancji - napisali 36 miesięcy

Jeszcze jedno pytanie: czy z innych dokumentów/ oświadczeń wykonawcy może wynikać, iż ten wykonawcy udziela minimalnej gwarancji?

10

MIRAS napisał/a:

... no to motyw już znam.

czyli jaki to motyw? bo niestety niezbyt jeszce rano w poniedziałek pracują moje szare komórki ....:)

11

... a no taki że w przypadku wyboru oferty tego wykonawcy, wykonawca ten nie musi sie martwic o przepadek wadium w przypadku - gdy z jakichś tam powodów - wykonawca odmówi podpisania umowy.

12

1. w umowie okreś gwarancji był wykropkowany ..... nic nie wpisali, umowa parafowana ...
2. w formularzu ofertowym podpisali oświadczenie ze zapoznali sie z SIWZ i nie wnoszą zastrzeżeń to tyle ....

fak faktem że dzisiaj skoro świt przyleciał z pismem wyjaśniającym że to pomyłka ......
tylko czy to jest taka pomyłka która można w formularzu poprawić ....

z drugiej strony jak wniosą odwołąnie jeśli odrzucimy ich ofertę to stoimy z robotą .... a terminy gonią .... i środki otrzymane trzeba rozliczyć ....

z trzeciej strony jak sie ten drugi oferent z najniższą ceną dowie że poprawiliśmy ofertę to on może wnieść odowołanie ..... (skąd sie dowie? nie wiem ale jak jeden sie dowiedział to i drugi też sie dowie)

13

Amadeuss napisał/a:

1. w umowie okreś gwarancji był wykropkowany ..... nic nie wpisali, umowa parafowana ...
2. w formularzu ofertowym podpisali oświadczenie ze zapoznali sie z SIWZ i nie wnoszą zastrzeżeń to tyle ....

Jak uznasz, to czy wykonawca wygrywa?

14

MIRAS napisał/a:

Jak uznasz, to czy wykonawca wygrywa?

jedyne kryterium oceny - najniższa cena

15

Jego oferta, to oferta z najniższą ceną?

16

tak, dlatego myślę że to komplikuje całą sprawę ... jeśli tych błędów nie można poprawić a my to zrobimy jako pomyłki pisarskie to ta druga firma może sie upomnieć o swoje ...

17

Moim zdaniem oferta do odrzucenia - z przyczyn, o których mowiłem wyżej. Moze inni mają inne zdanie wink