1

Temat: uzupełnienie zaświadczenia z ZUS

witam,

ten temat już był pewnie poruszany na forum.
otwarcie ofert. 11.05.2010. do oferty wykonawca dołącza zaświadczenie z ZUS z datą 11.01.2010. wzywam do uzupełnienia bo wystawiony wcześniej niż 3 miesiące przed otwarciem ofert.
jeżeli dostanę nowe zaświadczenie wystawione z datą po otwarciu ofert np. 14.05.2010 to mam uznać ten dokument?
czy powinien być ten dokument wystawiony z datą najpóźniej 11.05.2010?

pozdrawiam

szad

2

Odp: uzupełnienie zaświadczenia z ZUS

Zaśwaidczenie ma potwierdzać stan najpóźniej na dzień otwarcia ofert a może być wystawione po dniu otwarcia ofert. Tylko czy ZUS wystawi takie zaświadczenie ?

3 (edytowany przez Marcel 2010-05-18 10:41:43)

Może Pani lub Pan z ZUS wstawi odpowiednią adnotację smile

4

no i mam problem. wezwałem do uzupełnienia zaświadczenia z zus. dostałem zaświadczenia wystawione z datą 17.05.2010 potwierdzające że wykonawca nie posiada zaległości według stanu na dzień 17.05.2010.
a termin składania ofert upłynął 14.05.2010. czy powyższe zaświadczenie potwierdza niezaleganie z opłatami na dzień 14.05.2010? w treści nie pojawia się ta data. z drugiej strony 15 i 16 to weekend więc można by przyjąć że od piątku do poniedziałku nic się nie zmieniło.

z drugiej strony zgodnie z rozporządzeniem to zaświadczenie powinno być wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. czy zaświadczenie wystawione po terminie składania ofert spełnia te wymogi?

proszę o pomoc

szad

5

Nie spełnia

6

czyli powinienem wykonawce wykluczyć na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 a ofertę uznać za odrzuconą?

7

szad napisał/a:

czyli powinienem wykonawce wykluczyć na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 a ofertę uznać za odrzuconą?

tak

8

Tak wykluczasz a ofertę odrzucasz.

9

a macie może jakieś wyroki potwierdzające nasze stanowisko?
znalazłem coś takiego - Sygn. akt KIO/UZP 1711/09

10

pytanie może głupie: czy oferta uznana za odrzuconą to jest to samo co oferta odrzucona?

11

szad napisał/a:

pytanie może głupie: czy oferta uznana za odrzuconą to jest to samo co oferta odrzucona?

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5148

12

zgodnie z art. 92.2 informuję o wykonawcach wykluczonych, podając uzasadnienie prawne i faktyczne. jeżeli w tych uzasadnieniach wspominam, że oferta została odrzucona to chyba nie muszę jeszcze raz podawać tych wykonawców, żeby wypełnić zapis art. 92 ust. 2?

czy lepiej napisać, że zamawiający zawiadamia:
1) że zostały odrzucone oferty wykonawców X i Y
2) że zostali wykluczeni wykonawcy X i Y

13

a KRS? złozony do podstęowania na dzień otwarcia 26.05, wystawiony z data 26.11.2009  wzywać do złożenia nowego czy wykluczyć bez wzywania?

14

moim zdaniem krs z tą datą jest ok

15

dla mnie miesiąc to od 26.11 do 25.12  dlatego 6 miesięcy upływa 25.05  2010 co zrobić w tym wypadku, poradźcie?

16

Ostatnio miałem zaświadczenie wystawione 25.02.2010 a termin składania ofert 25.05.2010 i co zrobisz?

17

milka napisał/a:

a KRS? złozony do podstęowania na dzień otwarcia 26.05, wystawiony z data 26.11.2009  wzywać do złożenia nowego czy wykluczyć bez wzywania?

Ani jedno, ani drugie - jest ok.

Termin oznaczony w miesiącach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu.

18

JAk sie cieszę!  ile roboty mniej

19

milka napisał/a:

JAk sie cieszę!  ile roboty mniej

... a ja myślałem że masz zakusy do wy.....nia wykonawcy wink

20

a jeszcze bym była wdzieczna czy tu ma  zastosowanie KC.

21

milka napisał/a:

a jeszcze bym była wdzieczna czy tu ma  zastosowanie KC.

Śmiem twierdzić że tak:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5485

22

tak czytam co napisałam i oczy przecieram ze zdziwienia licze terminy w druga stronę zamiast do przodu to ja do tyłu !
Chyba musze na urlop najlepiej w ciepłe kraje i ciepłe piaski .