1

Temat: zwrot oferty wycofanej

kiedy zwrócić ofertę wycofaną w postęowaniu poniżej progu.

2

Odp: zwrot oferty wycofanej

niezwłocznie

3

a to wycofana...pomyslałam o złozonej po terminie...o wycofanej nie ma mowy, tzn. o terminie zwrotu

4

a na podstawie jakiego art. ponieważ 84 przedstawia konkretną sytuację. O wycofaniu nic nie mówi. mam wątpliwości.

5

A to jeszcze jedno pytanie Czy  oferent moze złozyć drugą ofertę a pierwszą wycofać z tego samego postęowania , przed terminem otwarcia ofert?

6

milka napisał/a:

A to jeszcze jedno pytanie Czy  oferent moze złozyć drugą ofertę a pierwszą wycofać z tego samego postęowania , przed terminem otwarcia ofert?

Jak najbardziej może.

7

milka napisał/a:

O wycofaniu nic nie mówi.

Skoro wycofuje to odajesz mu tą ofertę niezwłocznie, do niczego Ci ona nie jest potrzebna - mówi o tym zdrowy rozsądek.

8

Dla mnie interpretacja  jest nie jasna. wycofanie oferty oznacza rezygnację wykonawcy z udziału w danym postęowaniu o udzielenie zamówienia . Dla mnie   uwazam została przewidziana "zmiana" aby kazdy oferent mógł złozyć zmianę. i zmienić co chce w pierwotnej ofercie, ale jeżeli wycofuje to podaje jasny komunikat że rezygnuje z udziału z tego postęowania.
co o tym sadzicie?

9

milka napisał/a:

1. Dla mnie interpretacja  jest nie jasna. wycofanie oferty oznacza rezygnację wykonawcy z udziału w danym postęowaniu o udzielenie zamówienia . 2. Dla mnie   uwazam została przewidziana "zmiana" aby kazdy oferent mógł złozyć zmianę. i zmienić co chce w pierwotnej ofercie, 3. ale jeżeli wycofuje to podaje jasny komunikat że rezygnuje z udziału z tego postęowania

1. Dla mnie jest jasna: wycofanie oferty oznacza tylko wycofanie konkretnej oferty, a nie rezygnację wykonawcy z udziału w postepowaniu. Róznica jest mniej/więcej taka jak pomiedzy: wykluczeniem wykonawcy, a odrzuceniem oferty.
2. Wykonawca ma możliwość wg własnego uznania wycofać ofertę w całości albo dokonać jej zmiany w jakimś tam zakresie.  Np. wykonawca moze wycofać ofertę w całości - jeśli oferta dotyczy postepowania A, a prowadzone jest postepowanie B. Wykonawca moze zmienic ofertę np. w zakresie terminów płatności: pierwotnie dał 20, a poźniej 30 - nie ma potrzeby wycofywać całej ofert, co nie oznacza ze w tym przypadku nie ma takiej możliwosci.
3. Jak pisałem wyżej - dokonujesz interpretacji w węższym zakresie niż czyni to prawo.

10

dzieki za poradę. Ale u nas w dziale i tak sa zdania podzielone ;-)