1

Temat: Zamieszczenie SIWZ w przetargu unijnym

Czy jeżeli zamieściłem na stronie SIWZ w dniu przesłania ogłoszenie do Dziennika Urzędowego UE to zachodzi przesłanka do unieważnienia postępowania ? To mój pierwszy przetarg unijny i ten błąd wynikł z mojej niewiedzy, teraz mam wątpliwości jak duży jest ten błąd...

2

Odp: Zamieszczenie SIWZ w przetargu unijnym

został naruszony czym nieuczciwej konkurencji.

3

Marcel napisał/a:

został naruszony czym nieuczciwej konkurencji.

... na czym on polega?

4

Hmm, sam byłem kiedyś zdziwiony jak kontrola zarzuciła mi że ogłoszenie o zamówieniu zostało zamieszczone na T.ogłoszeń dzień po wcześniejszym zamieszczeniu na stronie www, wówczas myślałem że padnę, lecz stwierdzono że nie wszyscy mają możliwość zapoznania się w jednakowym czasie z treścią ogłoszenia, więc ja tutaj patrzę pod kątem kontroli a według mnie taka sprawa to nic wink

5

A problem jest tym większy, że zamówienie dotyczy realizacji projektu unijnego, więc naprawdę nie wiem co mam robić. Wydaje mi się, że zamieszczenie SIWZ te kilka dni wcześniej niczego nie zmienia, ale na pewno uchybienie w stosunku do ustawy było, tylko jak duże ? Czy może skutkowac to np. unieważnieniem umowy ? Zwrotem dotacji ?

6

Fakty są takie: został naruszony art. 42.1 ale czy zachodzi przesłanka do uniewaznienia - nie sądze... aczkolwiek jak życie pokazuje (patrz post Marcela) kontrolerzy różne rzeczy wymyślają...

7

Wprawdzie to przetarg unijny, ale jestem pewny, że żaden podmiot zagraniczny nie będzie zainteresowany zamówieniem, więc może jakoś da się wybronić z zarzutu o naruszenie konkurencji... Z drugiej strony unieważniać przetarg z takiego powodu, to też jest śliska sprawa.

8

Zostawcie jak jest wink

9

Marcel ma rację, trzeba w przypadku projektów dofinansowywanych z unii przyjąć punkt widzenia kontrolera. Słyszałem o takim właśnie przypadku, który był kontrolowany i kontrolerzy stwierdzili, że naruszono art. 7 ust. 1 i zastosowali odpowiednią pozycję korekty z tzw. "Taryfikatora" o ile się nie mylę było to chyba 25% wartości kosztów kwalifikowanych z danego postępowania przetargowego. Były odwołania, tłumaczenia na nic się to nie zdało zrobiono korektę i tyle.  Trzeba mieć nadzieję, że nie zauważą tego. Natomiast jeżeli zauważą, trzeba ten fakt dobrze umotywować, aby nie sięgali do "Taryfikatora", a może się uda. Gorzej będzie jeżeli na kontrolę tego projektu przyjdzie UKS i to zauważy. Z tego co słyszałem i mi wiadomo z tymi się nie pogada, stosują "Taryfikator", że aż kurz leci. Życzę szczęścia.

10

Spokojnie alex, przedstawiłeś tutaj czarny scenariusz, każdy jest człowiekiem i błędy popełnia, oby tylko takie jak ten przedstawiony w temacie wink

11

Bez obaw alex w przypadku, o którym mówi tonek tabela "Wskaźniki procentowe do obliczenia wartości korekty finansowej za naruszenia przy udzielaniu zamówień publicznych, współfinansowanych ze środków funduszy UE" - nie przewiduje wymierzenia korekt finansowych za naruszenie 42.1. Podobnie metoda dyferencyjna, moim zdaniem, nie będzie miała tutaj zastosowania.

12

Ależ mnie aleks nastraszył....

13

Może jakimś czynnikiem łagodzącym wymiar kary, będzie fakt, że w związku ze specyfiką zamówienia w przetargu najprawdpopodobniej wezmą udział wyłącznie wykonawcy krajowi...

14

tonek napisał/a:

Czy jeżeli zamieściłem na stronie SIWZ w dniu przesłania ogłoszenie do Dziennika Urzędowego UE to zachodzi przesłanka do unieważnienia postępowania ? To mój pierwszy przetarg unijny i ten błąd wynikł z mojej niewiedzy, teraz mam wątpliwości jak duży jest ten błąd...

Jeżeli SIWZ jest opublikowany (udostępniony) przed publikacją ogłoszenia w DUUE (jest to sprzeczne z art. 42 ust. 1 uPzp) to:

1) jak stosujemy się do zapisów art. 38 ust. 1 uPzp w zakresie obliczania kiedy przypada dzień, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert - czy od dnia publikacji SIWZ na stronie internetowej czy od publikacji ogłoszenia w DUUE?

2) jak stosujemy się do zapisów art. 182 ust. 2 uPzp w zakresie wnoszenia odwołania wobec treści ogłoszenia o zamówieniu, także wobec postanowień SIWZ. Odwołanie wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w DUUE lub zamieszczenia SIWZ na stronie internetowej. Czy na treść ogłoszenia będzie to inna data a na postanowienia SIWZ inna (wcześniejsza)?

Czy nie przyjmować jednak jako wiążącej daty publikacji w DUUE aby nie było tu naruszenia uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców (np. zagranicznych, którzy wiedzę o przetargu powezmą dopiero po publikacji w DUUE)?

15

Już znalazłem - wyrok KIO 887/12 z dnia 14.05.2012r.