Temat: forma pisemna czy fax
Witam,
Wezwałam wykonawcę do pisemnego uzupełnienia załacznika do siwz (wykaz osób).
W załączniku nie wskazał doświadczenia zawodowego i wykształcenia trzech osób.
Wykonawcę wezwałam do pisemnego uzupełnienia załacznika w dniu 18.03.2010 i dałam termin do dnia 24.03.2010 do godz.10.
W siwz jest zapis,ze oświadczenia, wnioski,zawiadomienia i informacje zamawiajacy i wykonawca przekazują pisemnie, z zastrzezeniem pkt.3;
Punkt 3 brzmi:
3.Zamawiający dopuszcza porozumiewanie się za pomocą faksu, przy przekazywaniu następujących dokumentów:
1)pytania i wyjaśnienia dotyczące treści siwz,
2)modyfikacje treści siwz,
3)wniosek wykonawcy o przekazanie informacji z otwarcia ofert, o których mowa w art. 86 ustawy oraz odpowiedź zamawiającego,
4)wniosek o wyjaśnienie i wyjaśnienie treści oferty,
5)wniosek o wyjaśnienie i wyjaśnienia dotyczące oświadczeń i dokumentów, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy,
6)wezwanie kierowane do wykonawców na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy,
7)informacja o poprawieniu oczywistych omyłek pisarskich oraz oczywistych omyłek rachunkowych,
8)informacje o poprawieniu innych omyłek polegających na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujących istotnych zmian w treści oferty,
9)oświadczenie wykonawcy w kwestii wyrażenia zgody na poprawienie innych omyłek polegających na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujących istotnych zmian w treści oferty,
10)wniosek zamawiającego o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą oraz odpowiedź wykonawcy,
11)oświadczenie wykonawcy o przedłużeniu terminu związania ofertą,
12)zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty, o wykonawcach, którzy zostali
z postępowania wykluczeni i wykonawcach, których oferty zostały odrzucone,
13)zawiadomienie o unieważnieniu postępowania,
14)informacje i zawiadomienia kierowane do wykonawców na podstawie art. 181 ustawy.
4.Jeżeli zamawiający lub wykonawca przekazują oświadczenia, wnioski, zawiadomienia
oraz informacje faksem, każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt ich otrzymania.
Wykonawca przysłał uzupełnienie załącznika faxem mało czytelnym w dniu 24.03.2010 r. o godz. 7:30. Zadzwoniłam do wykonwcy by zapytac czy zostało wysłane forma pisemną- odpowiedział , że dzisiaj bedzie dopiero wysłane z Gdańska. Zamawiajacy -Szczecin.
Dokument przyjdzie długo po terminie.
Uważam, że powinnam wykluczyc wykonawcę przypadku uzupełniania faxem dokumentu potwierdzającego spełnianie warunków udziału - faks nie jest formą pisemną i jest niedopuszczalny w tym przypadku.
czy dobrze myślę ?
czy może powinnam przyjąć uzupełnienie, wiedząc że w ślad za faxem przyjdzie oryginał?
A może powinnam przyjąc