1

Temat: zamówienie na dostawę art.spożywczych do stołówki internatu

Zajmuję się zamówieniami od niedawna,proszę więc o pomoc.
Podzieliłam zamówienie na 9 pakietów,przeliczyłam uczciwie cały zeszły rok,uwzględniłam prog.wzrost cen i po przeliczeniu wygląda to następująco:
pakiet nr1- mięso i wędliny- 6 088,55 euro
pakiet nr 2 - art.mleczarskie-3 471,57 euro
pakiet nr 3 - pieczywo - 2 385,40 euro
pakiet nr 4 -art.spoż.sypkie -  3 652,48 euro
pakiet nr 5 - warzywa - 3 368,81 euro
pakiet nr 6 - drób- 786,14 euro
pakiet nr 7 - ryby - 759,05 euro
pakiet nr 8 - jaja - 599,80 euro
pakiet nr 9-owoce cytrusowe -637,47 euro. Łącznie wartość zamowienia to 21.749,27 euro. Planuję ogłosić przetarg nieograniczony z ofertami częsciowymi,nie wiem czy dobrze podzieliłam to zamówienie.Może ktoś mi doradzi,może powinnam zrobić to zamówienie w trybie zapytania o cenę?Z góry dziękuję za pomoc

2

Odp: zamówienie na dostawę art.spożywczych do stołówki internatu

pomysl nad polaczeniem 6-8 troche mala wartosc jak na dostawy roczne. a sama wiesz jak ciezko taki przetarg przeprowadzic.

wiesz znasz specyfike twojej jednostki

przy takich ilosciach zapytanie o cene mogloby byc dobrym rozw.
przynajmniej 5 firm powiadomisz, a jak wiesz hurtownie czy producenci nie zawsze sledza zp.

jedynie ciekaw jestem jak opiszesz zamowienie ?:)

powodzenia.

3

Do każdego pakietu oprócz opisu istotnych warunków zamówienia i koniecznych druków dołączam formularz ze szczegółowym  asortymentem i ilościami obejmującymi całoroczne zamówienie.Oferent wstawia w formularz własną cenę (netto i brutto) na każdy produkt.Nie wolno mu nic dopisać ani zmienić,do przetargu dopuszczę tylko te oferty ktore mają m.in.wypelnione wszystkie pozycje.
Nie moę połączyć "drobiu" z "jajami" bo nie znajdę 5 oferentów.

4

czy wymagasz np miesa o gatunku np 1? czy wymagasz zaswiadczen sanepidu itp? wiesz moga tobie zlozyc oferte z bdb gatunkowo miesem lub najgorsze badziewie. wymieniasz produkty wg nazw wlasnych? sugeruje uscislic przedm zam.

5

A jak sprawdzić, że oferują I gat. ? Kto to oceni podczas dostawy? Wiem, dziwne pytanie...ale jestem ciekaw... A jaja? Wielkość? Strasznie to zawiłe chyba...

6

przynajmniej beda mieli podstawe do sprawdzenia a tak kosci im przywioza i powiedza ze schabowy smile

7

Nie ma możliwości dostarczenia "badziewia"-każda dostawa jest sprawdzana pod względem rygorów HACCAP (jakość towaru,czystość pojemników,samochód z certyfikatem do przewozu żywności,temperatura przewozu,czystość konwojenta-biały fartuch,rękawiczki -wszystko to wpisuje się do odpowiednich formularzy przy każdej dostawie.Gdy uznam że towar mi nie odpowiada-odsyłam go do hurtowni,mają 2 godziny na dostarczenie nowego,jeśli nie - kupuję u innego dostawcy a koszty ponosi hurtownia.Nie opłaca się dostawcy kombinacja.Grozi to zerwaniem umowy i karami.Mam to zapisane w umowie.Aby oferent mógł przystąpić do przetargu musi załączyć szereg zaświadczeń np że dysponuje właściwym transportem itp,itd

8

jeśli chodzi o jaja to też nie problem,jest  handlowy dokument identyfikacyjny dla produktów jajczarskich wprowadzanych na rynek-tam dokladnie opisane są dane fermy,kto sprawuje kontrolę sanitarną i jakim samochodem powinny być przewożone-marka,nr rejestracyjny,ponadto raz na trzy miesiące zaświadczenie z ZHW potwierdzające że ferma jest wolna od Salmonnelli.Dostawca sam bardzo pilnuje by dokumenty byly aktualne (zostawiają ksero)-to też jest sprawdzane przy każdej dostawie i wpisywane w formularze kontroli dostaw.Jesteśmy w Unii,obowiązuje HACCAP -więc toniemy w papierach,ale ma to dobre strony-każdy pracownik na swoim odcinku pracy potwierdza własnym podpisem że wszystko jest zgodne z przepisami.Kontrola zaczyna się od wjazdu samochodu z dostawą na parking- po wydanie posiłku.Żywię dzieci,czasami jest to jedyny gorący posiłek jaki jedzą w ciągu dnia, i nigdy nie pozwolę aby jadły jakieś "badziewie".Rygorystycznie kontroluję działanie całego systemu i wierzcie mi, wiedzą o tym i moi pracownicy i dostawcy.Pozdrawiam lolilap i Jacek 0707-dziękuję za cenne uwagi.

9

to mnie uspokoilAS smile a powiedz mi czy HACCP okresla gatunek dostarczanych produktow? czy tu - a tak mi sie obilo o uszy - produkt ocenia sie wg pewnych parametrow? od razu zaznaczam ze z zywnosciowka zetknalem sie kilka lat temu.

w Twoim poscie mowisz gl o autach i higienie, a jak jest okresllona jakosc dostarczanych produktow?

masz racje UE to duuuzo paierkow smile

10

Nie wiem czy ZOC jest dobrym trybem. Jedna z jednostek w powiecie tak zrobiła i się okazało, że i w drugim ogłoszonym postępowaniu też w ZOC nie było na niektóre pakiety czy części tych wymaganych dwóch ofert. Więc z niemożliwości rozstrzygnięcia pewnych części musiała stołówka kupić produkty z wolnej ręki. Tylko gdzie uzasadnienie, że mogę, bo WR mówi, że w conajmniej jednym z przetargów konkurencyjnych nie wpłynęła żadna ważna oferta a ZOC nie jest konkurencyjne wg UZP, wiec pamiętaj, że ZOC to pewne ryzyko, tylko dużo łatwiejsze do przeprowadzenia. Pozdrawiam i życze powodzenia.

11

sandra napisał/a:

(...)Oferent wstawia w formularz własną cenę (netto i brutto) na każdy produkt.Nie wolno mu nic dopisać ani zmienić,do przetargu dopuszczę tylko te oferty ktore mają m.in.wypelnione wszystkie pozycje.
Nie moę połączyć "drobiu" z "jajami" bo nie znajdę 5 oferentów.

Po co Ci cena netto? chcesz miec problem z art. 88? proponuję cenę brutto, wartość brutto i kolumna z zastosowaną stawką podatku VAT dla danej pozycji.

I, słusznie, nie polecam łaczenia "drobiu" z "jajami" - to są dwaj różni dostawcy.

12

lolilap napisał/a:

czy wymagasz np miesa o gatunku np 1? czy wymagasz zaswiadczen sanepidu itp? wiesz moga tobie zlozyc oferte z bdb gatunkowo miesem lub najgorsze badziewie. wymieniasz produkty wg nazw wlasnych? sugeruje uscislic przedm zam.

A, widziałeś, jak faktycznie opisała ten przedmiot. Wg. mnie to tylko wymieniła pakiety wink

13

Sandro, proponuję zrobić PN - jedna ważna oferta i masz umowę w danej części. W ZOC musisz mieć minimum dwie ważne oferty (może byc trudno). Jeżeli nie wyjdzie w PN jakaś część, traktujesz ją jako odrębne nowe zadanie w kolejnym postępowaniu. Ponieważ z Twojego szacunku wynika, że są to głównie wartości pniżej 6000 euro kupujesz poza ustawą, stosując ewentualnie wewnętrzne procedury zakupu dla tej wartości.
Natomiast Twoje informacje ws. postępowania przy zakupie żywnością są także bogactwem nowej wiedzy dla mnie smile
Zgadzam się z Martą.

14

nora4 napisał/a:
lolilap napisał/a:

A, widziałeś, jak faktycznie opisała ten przedmiot. Wg. mnie to tylko wymieniła pakiety wink

wlasnie dlatego pytam smile

15

o.k., zgadzam się z Tobą jest to niezwykle ważne, żeby nie powiedzieć ELEMENTARNA KWESTIA, by dostać "kawał schabu" a nie "suche kości" wink

16

ale wiesz byc moze MY jestesmy tylko smakoszami wink  a pozostalym ość w gardle nie stanie wink

17

Zdecydowałam się na PN.W opisie o.i.w.z. wymieniam jakie zaświadczenia-m.in. sanitarne są wymagane przy poszczególnych pakietach.W kwestionariuszach cenowych oprócz nazwy produktu (są znormalizowane) określam oczywiście również gatunek,przecież wpływa to na cenę ofery.W efekcie, przy każdej dostawie dostaję pisemną informację (taki certyfikat) z jakiej hodowli pochodzi mięso,data uboju i oczywiście gatunek.Przy wędlinach dochodzi jeszcze data ważności.Wszystkie te certyfikaty przechowuje magazynier-w razie kłopotów szybko można ustalić z jakiego gospodarstwa pochodzi ta partia mięsa.Jeśli magazynier i intendet uznają że dostawa nie odpowiada naszym wymaganiom np wygląd,zapach-przy wędlinach-smak,dostawa wraca do dostawcy.Na to też jest opracowana procedura (HACCP),no i oczywiście wszystko dalej przebiega tak jak opisywałam powyżej.Serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam smakoszy.

18

i tak trzymaj Sandro, życzę powodzenia w realizacji umowy smile po skończonej procedurze.

19

kamien z serca .... w takim razie pozostaje zyczyc powodzenia i.... smacznego smile