1

Temat: uzupelnienie - KRS przyszlo z data pozniejsza niz otwarcie

czy w takiej sytuacji nalezy uznac oferte?

jesli poprzedni byl nieaktualny a po prosbie o uzupelnienie przyszedl KRS wystawiony 3 dni po otwarciu! (czy ten dokument mozna uznac jako spelniajacy zasade uzupelnienia) i czy mozna uznac tego wykonawce, ze spelnil warunki udzialu ,......... na DZIEN SKLADANIA OFERT?

2

Odp: uzupelnienie - KRS przyszlo z data pozniejsza niz otwarcie

Wg UZP "wydaje sie" że nie można

3

a moglbys mi wskazac jakis np wyrok czy cos papierkowego na potwierdzenie smile

4

i jeszcze jedno - w innym post mam dokument wymagany - o przynaleznosci do izby inzynierow . zostal zlozony z data do konca roku 2006 - otw. byllo w styczniu. czy jesli teraz zlozy mi dokument z data styczniowa - wystawione po otw. post. - a wiadomo ze przynaleznosc do izby jest wlasciwie ciagla smile ale UZP ..... co w takiej sytuacji bys zrobil?

5

lolilap napisał/a:

jesli poprzedni byl nieaktualny a po prosbie o uzupelnienie przyszedl KRS wystawiony 3 dni po otwarciu! (czy ten dokument mozna uznac jako spelniajacy zasade uzupelnienia) i czy mozna uznac tego wykonawce, ze spelnil warunki udzialu ,......... na DZIEN SKLADANIA OFERT?

Nieważne kiedy dokument został wystawiony, ważne czy potwierdza spełnienie warunków na DZIEN SKLADANIA OFERT.
Jeśli chodzi o odpis aktualny z KRS - musisz sprawdzić w pierwszej tabelce date ostatniego wpisu. Powinna być ona starsza niz ostatni dzień składania ofert - wtedy dokument jest OK.

6

dzieki piotrek.

7

uzupełniony dokument jest ważny, gdy:

1. potwierdza spełnienie warunków udziału,

2. jest wystawiony nie wcześniej niż np. 3 m-ce, 6 tygodni itd... przed upływem terminu składania ofert,

- co oznacza, że może być wystawiony później, jednak musi potwierdzać spełnienie warunków udziału w postępowaniu.

Sa także wymagane dokumenty bez rygoru ich terminowości, np. refernecje. Wcale nie muszą być wystawione przed datą składania ofert.

8

nora

rozumiem ze chodzi Tobie o sytuacje kiedy nalezy taki dokument uzupelnic?

jakie inne dok mozna zaliczyc do tej grupy?

9

a wolno żądać dokumentu o przynależności do Izby Inżyneirów?

10

lolilap napisał/a:

nora

rozumiem ze chodzi Tobie o sytuacje kiedy nalezy taki dokument uzupelnic?

jakie inne dok mozna zaliczyc do tej grupy?

wszytkie dokumenty o których mowa w & 1 i 2 rozporządzenia Prezesa RM w sprawie rodzaju dokumentów jakich może żądać zamawiający od wykonawcy oraz form w jakich te dokumenty mają być składane.

11

JoannaS napisał/a:

a wolno żądać dokumentu o przynależności do Izby Inżyneirów?

tak, bowiem jest to dokument, który możesz żadasz na podstawie &1 ust. 2 pkt. 6 rozporządzenia PRM w sprawie rodzaju dokumentów (...). Wynika z niego bowiem, że osoby posiadają uprawnienia, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień. W Twoim wypadku "posiadania uprawnień" wraz z ustawowym obowiązkeim przynależności do właściwej izby inżynierów budownictwa stanowi ustawa Prawo budowlane.

12

Witam, po otwarciu ofert (1 oferta złożona) okazało się, że cena oferty przewyższa kwotę jaką zamawiający zamierza przeznazcyć na sfinansowanie zamówienia. Unieważniam postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt  4 nie badając oferty. Ale zaczełąm sie zastanawiać- czy jednak nie powinnam oferty zbadać???????

13

Zbadaj, może okazać się że ma zasosowanie art. 88 i wtedy okaże się, że nie ma podstaw do unieważnienia postępowania na mocy art. 93.1.4

14

KRS szacowny hehe Marko moim zdaniem jezeli jest tak zwany roszerzony ( sa w nim zminy) to moze byc wg mnie natomiat ten normalny tu bym sie zgodził z powszechna opinia nie bardzo ale ostatnio wszyscy chca by tez mozna tak podmieniac bez konsekwencji.

Natomiast Zasiawdzenie z izby inzynierów absolutnie nie. To jest polisa oc.

Wystawione po terminie - znaczy nie zapłacił składki wiec nie miał polisy ( włsciwie nalezałoby sprawdzic to jeszcze w warunka ogólnych ubezpieczenia)

Ja mam swoje hehe zaswiadczenie i tak mi sie zdaje ze nie płacisz , to nie masz ubezpieczenia.

15 (edytowany przez romek2w 2007-03-05 13:07:25)

Generalnie rzecz biorąc po to jest zapis w pzp, że można wzywać do uzupełnienia dokumentów, aby można było to stosować. Inną sprawą jest to, że nieraz wykonawca może nie spełniać warunków udziału w postępowaniu w dniu terminu składania ofert a dnia następnego już może np. KRK. W takim przypadku dopuszcznie takiego wykonawcy może stanowić czyn nierównego traktowania wykonawców czy też nieuczciwej konkurencji. Z tego względu należy zawsze w SIWZ umieścić zapis, że data wystawienia dokumentów nie może być późniejsza niż termin składania ofert. Wtedy jako zamawiający jesteśmy zabezpieczeni przed tego rodzaju sytuacjami.

16

romek2w napisał/a:

Z tego względu należy zawsze w SIWZ umieścić zapis, że data wystawienia dokumentów nie może być późniejsza niż termin składania ofert. Wtedy jako zamawiający jesteśmy zabezpieczeni przed tego rodzaju sytuacjami.

to spróbuj zmusić ZUS by wydał Ci zaświadczenie w dniu dzisiejszym (05.03.2007) z datą wystawienia 28.02.2007... lub inny organ uprawniony (US, KRK itd). Nie ma takiej mozliwości, żaden uczciwy urząd się do tego nie posunie. Napisze Ci datę faktycznego wystawienia, a prosić można jedynie, by zaświadczenie potwierdzało, że na dzień np. 28.02.2007 nie zalegałem ze składkami.

17

Nikogo nie chcę do niczego zmuszać wink chodzi mi tylko o to żeby takie sytuacje jak ta opisana nie miały miejsca. Dlaczego mamy mieć jakieś problemy tylko dlatego, że wykonawca nie raczył wcześniej się zająć załatwieniem odpowiedniego zaświadczenia. Poza tym poważni przedsiebiorcy mają zawsze komplet aktyalnych zaświadczeń.

18

napiszesz tak a narazisz sie na protest . gdyz jest to wylacznie twoja interpretacja.

jesli wykonawca zlozy Tobie dokument potwierdzajacy spelnienie warunku na dzien otwarcia ALE wystawiony np 3 dni pozniej ZNACZY TO jedynie ze SPELNIA Twoj warunek NA DZIEN SKLADANIA OFERT!

19

A czy ktoś widział takie zaświadczenie z KRK. Jak np. mamy doczynienia z zamazaniem skazania to 01.03 ktoś może być przestępcą a 02.03 już nie. Ale rzeczywiście muszę pomyśleć nad odpowiednim sformułowaniem tego zapisu ( bo taki stosuje )  tak na wszelki wypadek wink.

20

romek2w napisał/a:

Nikogo nie chcę do niczego zmuszać wink chodzi mi tylko o to żeby takie sytuacje jak ta opisana nie miały miejsca. Dlaczego mamy mieć jakieś problemy tylko dlatego, że wykonawca nie raczył wcześniej się zająć załatwieniem odpowiedniego zaświadczenia. Poza tym poważni przedsiebiorcy mają zawsze komplet aktyalnych zaświadczeń.

co rozumiesz przez wykonawca nie raczył? Spróbuj pomyśleć, jak wykonawca, nie jak "zamawiacz".... bo ustawodawca juz to zrobił zapisem art. 26 ust. 3.
Celem tego zapisu było ratowanie szeregu postępowań, które przez "brak świstka" należało unieważniać. Czas płynął, a ja nadal nie mogłam doprowadzić do finału, w postaci podpisania umowy, mojego postępowania, bo kolejne unieważnienie i kolejne wszczęcie na to samo wydłużało czas jej trwania. Znam zresztą sytuacje, gdy i obecnie zamawiający sami, na swój włąsny uzytek, zamiast szybko kończyc procedurę, w sposób dla mnie niezrozumiały wydłużają ją, celebrując swoje warunki, wymogi a potem badanie ofert.
Nie odbieraj tego tak bardzo do siebie, jest to raczej stanowisko oparte na wielu moich doświadczeniach zawodowych. Pozdrawiam i zyczę powodzenia i zmień ten zapis wink

21

Ok. mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem. Zapis jaki wymyśliłem brzmi " muszą poświadczać spełnienie warunków udziału na dzień skałdania ofert". Niby wiadomo ale ....
Dzięki za sugestie wink

22

proponuję "(...) muszą potwierdzać spełnienie warunków udziału w postepowaniu o udzielenie zamówienia na dzień składania ofert"

23

No tak big_smile racja

24

nora cool:

25

Jakiś czas temu na stronie UZP pojawiła się opinia na temat możliwości uzupełniania oświadczeń i dokumentów. Dopóki nie pojawił się w jednym z prowadzonych przeze mnie postępowań problem z niezłożeniem aktualnego zaświadczenia z urzędu skarbowego zgadzałam się z ta opinią :-)). Zgodnie z nią "wykonawca powinien spełniać warunki udziału w postępowaniu już na dzien upływu terminu składania ofert". Zadzwoniłam do wykonawcy (siedziba b. daleko od Zamawiającego), by spytać, jak szybko jest w stanie dostarczyć aktualne zaświadczenie (po uzyskaniu tej informacji miałam w planie wyznaczyć mu jakis optymalny termin w piśmie o uzupełnienie przedmiotowego dokumentu). Podczas rozmowy tel. zaznaczyłam, by pamiętał o własciwej dacie na zaświadczeniu. Wykonawca odparł, że wystawienie takiego zaświadczenia z datą na dzien otwarcia ofert jest niemożliwe. Początkowo myślałam, że a) jest to niemożliwe (opinia UZP przecież nie była tworzona w oderwaniu od urzędowej rzeczywistości) lub b) wykonawca jest niedoinformowany.
Tak więc sama zaczęłąm dzwonić do różnych urzędów skarbowych i pytałam o wystawianie takich dokumentów. WSZYSTKIE urzędy mówiły, że wystawienie dokumentu z potwierdzeniem spełniania warunku wstecz jest NIEMOŻLIWE. Co Wy na to?
Ja zdecydowałam, że "uratuję" postepowanie i dopuściłam dokument z Urzędu Skarbowego z data późniejszą. :-))