tonek napisał/a:Czy jeżeli zamieściłem na stronie SIWZ w dniu przesłania ogłoszenie do Dziennika Urzędowego UE to zachodzi przesłanka do unieważnienia postępowania ? To mój pierwszy przetarg unijny i ten błąd wynikł z mojej niewiedzy, teraz mam wątpliwości jak duży jest ten błąd...
Jeżeli SIWZ jest opublikowany (udostępniony) przed publikacją ogłoszenia w DUUE (jest to sprzeczne z art. 42 ust. 1 uPzp) to:
1) jak stosujemy się do zapisów art. 38 ust. 1 uPzp w zakresie obliczania kiedy przypada dzień, w którym upływa połowa wyznaczonego terminu składania ofert - czy od dnia publikacji SIWZ na stronie internetowej czy od publikacji ogłoszenia w DUUE?
2) jak stosujemy się do zapisów art. 182 ust. 2 uPzp w zakresie wnoszenia odwołania wobec treści ogłoszenia o zamówieniu, także wobec postanowień SIWZ. Odwołanie wnosi się w terminie 10 dni od dnia publikacji ogłoszenia w DUUE lub zamieszczenia SIWZ na stronie internetowej. Czy na treść ogłoszenia będzie to inna data a na postanowienia SIWZ inna (wcześniejsza)?
Czy nie przyjmować jednak jako wiążącej daty publikacji w DUUE aby nie było tu naruszenia uczciwej konkurencji i równego traktowania wykonawców (np. zagranicznych, którzy wiedzę o przetargu powezmą dopiero po publikacji w DUUE)?