1

Temat: Zawiadomienie

Co piszecie w zawiadomieniu o wyniku postępowania w inforamcji dotyczącej: "terminu określonego zgodnie z art. 94 ust.1 lub 2, po upływie którego umowa w sprawie zamówienia publicznego może być zawarta??
Czy podajecie konkretną datę kiedy taka umowa może być zawarta?czy może tylko informację np. że umowa może być zawarta w terminie nie krótszym od dnia przesłania zawiadomienia itd...??

2 (edytowany przez Marcel 2010-05-26 06:06:44)

Odp: Zawiadomienie

Działając na podstawie art. 92 ust. 1 pkt. 4) Prawo zamówień publicznych Zamawiający informuje, że podpisanie umowy  z wyłonionym wykonawcą  możliwe będzie po upływie
10 lub 5 dni od dnia przesłania niniejszego zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty.

3

ok. dzięki

4

Marcel napisał/a:

Działając na podstawie art. 92 ust. 1 pkt. 4) Prawo zamówień publicznych Zamawiający informuje, że podpisanie umowy  z wyłonionym wykonawcą  możliwe będzie po upływie
10 lub 5 dni od dnia przesłania niniejszego zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty.

... a co jeśli będzie można zawrzeć umowę tego samego dnia co dzień przesłania zawiadomienia?

5

... no dobra sam sobie odpowiem... sad to należy podać konkretną datę, a nawet godzinę.

6

MIRAS napisał/a:
Marcel napisał/a:

... a co jeśli będzie można zawrzeć umowę tego samego dnia co dzień przesłania zawiadomienia?

Wówczas zapiszę konkretną datę np. złożona jedna oferta, ale jeżeli nie można podpisać umowy w dniu następnym zamieszczam zapis jak powyżej.

7

ponawiam pytanie.
a co w sytuacji gdy w zawiadomieniu Zamawiający podaje konkretną datę tzn. "podaję jako przewidywany termin zawarcia umowy dzień 23 lipca" czy w takiej sytuacji istnieje możliwość podpisania umowy w terminie późniejszy bo np. Wykonawca wyjechał na urlop, czy należy wezwać wykonawcę do stawiennictwa do podpisania umowy?
bo w zasadzie termin podany jest jako termin przewidywalny.
co w takiej sytuacji, czy wezwać odrębnum pismem do stawinnictwa?

8

Podajesz konkretną datę, osobiście nie polecam, chodziarz jeżeli podpiszesz po tej podanej konkretnie, nic się nie stanie.

9

Nie mieszaj pojęć:
1) data z zawiadomienia, a
2) data wyznaczona do zawacia umowy
- to dwie różne daty.
Ta pierwsza ma służyć temy żeby wykonawcy wiedzieli do kiedy mogą składać odwoałnie.
Teoretycznie obydwie daty mogą się pokrywać - na zasadzie "hardcore" smile

10

Marcel napisał/a:

chodziarz jeżeli podpiszesz po tej podanej konkretnie, nic się nie stanie.

... mało tego że nic się nie stanie, to tak właśnie powinno byc.

11

czyli pomimo tego że w zawiadomieniu napisano o przewidywanym terminie zawarciu umowy (trochę to bez sensu pisanie tekisj daty) to lepiej jest wezwać odrębnym pismem do podpisania umowy w innym terminie niż ten "przewidywany" w zawiadomieniu?

12

Jeszcze raz: w zawiadomieniu określasz: "termin określonego zgodnie z art. 94 ust.1 lub 2, po upływie którego umowa w sprawie zamówienia publicznego może być zawarta". Zaznaczam PO UPŁYWIE KTÓREGO MOŻE, co oznacza że np. jezeli jest data 23.07. to:
umowa może zostać zawarta najwcześniej 24.07.

13

and1 napisał/a:

1. czyli pomimo tego że w zawiadomieniu napisano o przewidywanym terminie zawarciu umowy (trochę to bez sensu pisanie tekisj daty)
2. to lepiej jest wezwać odrębnym pismem do podpisania umowy w innym terminie niż ten "przewidywany" w zawiadomieniu?

1. zgadzam się
2. odpuść sobie "przewidywany" i wyznaczaj wykonawcy konkretna date i miejsce zawarcia umowy - odrebnym pismem

14

Przecież w zawiadomieniu o wyborze oferty możesz napisać - Wybrany wykonawca obowiązany jest skontaktować się z Zamawiającym w sprawie podpisania umowy w terminie do dnia.........................., ja zawsze zaznaczam tutaj termin odpowiednio długi byle przed końcem TZO.
A tak jak pisze MIRAS termin po którym można podpisać umowę, to termin na środki ochrony prawnej.

15

wszystko ok. ale czy taki zapis jak podałem w postach powyżej obliguje w jakiś sposób Wykonawcę do podpisania umowy w terminie określonym w zawiadomienie.
chodzi mi o to się stanie gdy wykonawca nie stawi się (nie podpisze umowy) w terminie jak to napisałem przewidywalnym?
czy jak np. jako termin przewidywalny podaję 20 to czy zamawiający może podpisać umowę np 24?
wszystko byłoby ok. gdy nie fakt że osoba upoważniona do podpisania umowy właśnie tego nieszczęsnego 20 nie będzie mogła się stawić u Zamawiającego i co w takiej sytuacji przecież nie mogę chyba na tej podsatwie wybrać następnego "w kolejce" bo generalnie Wykonawca przejawia wolę podpisania umowy.

16

A ja proponuję jeszcze inne rozwiązanie niż wyżej zgłaszane: przed wyznaczeniem daty, godziny, lub terminu po prostu zatelefonować do wykonawcy i uzgodnić tak by pasowało dla obu stron. Jeśli po takim uzgodnieniu nie zgłosi się, nie usprawiedliwi, nie poprosi (uprzejmie) o nową datę i godzinę, to znak że się uchyla. Jednostronne narzucanie daty i godziny w pierwszym piśmie/kontakcie uważam za aroganckie i niewłaściwe.

17 (edytowany przez responder 2010-07-17 07:16:30)

śledziłem ten watek od początku i zastanawiałem się z jakich powodów zamawiajacy utrudniają sobie i innym życie?? Do postu hubala myślałem że tylko ja wpadłem na prosty ale skuteczny pomysł  wink  = dzwonię do wykon  uzgadniajac termin podpisania umowy

18

Kurcze przecież nie ma problemu, byle Wykonawca zdążył przed upływem TZO, no chyba że spieszy się nam z realizacją zamówienia.

19

Szanowni przedmówcy ja to wszystko rozumiem i dziękuję za podpowiedzi z dzwonieniem itp. też tak robię:)
chodzi mi jedynie o zapis w zawiadomieniu o "przewidywanym" terminie z podaniem daty   a samym już zawarciem umowy np. dwa dni później niż ten "przewidywany" termin. niestety stało się żę w zawiadomieniu jest ten problematyczny zapis ze wskazaniem daty a ja w tej dacie nie chcę i za bardzo nie mogę zawrzeć umowy.
Czy ten zapis(z przewidywanym terminem) jest wiążący dla Wykonawcy ???

20

taki zapis przy odrobinie dobrej woli stron nie jest wiażący. Przykład - wezwałem wykonawce na konkretny termin do podpisania umowy (ustalony telefonicznie), godzine przed terminem dzwoni W ze zapomniał o zabezpieczeniu nalezytego wykonania umowy, więc po prostu przełozyliśmy na drugi dzień podpisanie i wszyscy byli zadowoleni Pozdrawiam tongue. U Was też taka masakra pogodowa (poznań)

21

Nie jest to termin wiążący koniec i kropka smile