1

Temat: wartośc szacunkowa

Co zrobic nalezy w przypadku gdy złozone oferty na przetarg nieograniczony przewyrzszają kwote jaką Zamawiający może przeznaczyc na wykonanie zamówienia?

2

Odp: wartośc szacunkowa

Masz dwie możliwości - unieważnienie postępowania  lub zwiększyć środki finansowe przeznaczone na to zadanie do ceny najkorzystniejszej oferty - art. 93 ust.1 pkt 4 ustawy Pzp.

3

Skoro przewyższają kwotę, jaką możecie przeznaczyć - to pozostaje tylko unieważnienie.

4

Apollo napisał/a:

Skoro przewyższają kwotę, jaką możecie przeznaczyć - to pozostaje tylko unieważnienie.

NO chyba że poszukają jakiś oszczędności zmienią budżet .... zaplanują pewne wydatki na kolejny rok ....

5

możemy zwiększyć przenieść środku, no chyba że chcemy zaoszczędzić i ogłaszamy 2 przetarg i liczymy że wykonawcy zejdą z cenami.

6

no zawsze jest taka możliwość i pewnie pokusa, że teraz znając już pułap oferenci mogą ostro zjechać z ceny ... albo nie zgłosić sie wcale ......

7

To drugie jest całkiem realne, zwłaszcza w zakresie tych tańszych. Wykonawca może się zreflektować, na przykład że cenę za mocno zaniżył w stosunku do aktualnych rynkowych, że cena niska tylko z powodu błędu, że właściwie teraz nie jest zainteresowany itp.
Ostry zjazd cen dotyczy głównie tych wyższych.

W ogóle kombinowanie pod kątem obniżenia cen w kolejnym przetargu jest po prostu nieuczciwe. Jeśli ktoś oczekuje rzetelności od drugiej strony, to najpierw powinien sam zachowywać się porządnie.

8 (edytowany przez Amadeuss 2010-05-27 07:50:08)

a jak znam życie to na otwarciu ofert byli wszyscy i z wypiekami zapisywali wszystko więc teraz będą kombinować jak tu pokonać konkurencję  .....

....... jeśli oczywiście kwota podana przez zamawiającego jest tego warta ...

9

Ja też trochę znam życie, ale chyba mam inne doświadczenia, mniej więcej takie:
1) 0 ofert
2) 1 oferta i to byle jaka, że...
3) 7 ofert, lecz podajże tylko 1 poprawna
4) 5 ofert, na otwarciu tylko 1 wykonawca, później wykluczony.
Wszystko autentyczne.

10

no ja przychyle sie do opinii amadeussa smile

11

no hubal jak ogłaszacie przetarg na dostawę pietruszki to pewnie tak smile

Ja mówię o poważnych przetargach na roboty budowlane - nie zdarzyło mi sie jeszcze żeby nie było wszystkich oferentów.

12

u mnie się zdarzyło że najdroższy odpadal ale najtanszy i tak jeszcze podreperowal oferte smile