1

Temat: ryczał a zmiejszenie zakresu robót w trakcie realizacji umowy

słuchajcie, podpisalismy umowe na remont przyjmujac cene ryczałtowa. w trakcie robót okazało sie, ze nie musimy wymieniać posadzki bo jest w dobrym stania (ale była objęta zakresem robót w trakcie  postępowania) . i teraz, czy mozemy przy cenie ryczałtowej zmiejszyc zakres ??? kosszt ok 80 tys. i zmienić cene? czy nawet jak jej nie zrobimy to musimy zapłacic tyle ile jest w ofercie i tym samym w umowie??? z góry dzięki za opinie

2

Odp: ryczał a zmiejszenie zakresu robót w trakcie realizacji umowy

Zmniejszyć zakres robot możecie, jednak że nie może spowodować to zmniejszenia wynagrodzenia Wykonawcy - ryczał to ryczałt sztywna stawka.

3

a co w wypadku kiedy wykonawca sam się na to godzi?

4

jakiś aneks do umowy?

5

Ryczałtu zmieniać nie wolno, chyba że sądownie.

6

no a gdyby byl zapis w umowie?
posiadacie kosztorys wykonawcy do oferty? na podstawie czego okresliliscie koszt?

7

kosztorys mam , a w umowie mam taki zapis:
Dopuszczalne są następujące rodzaje i warunki zmiany treści umowy:
1) zmniejszenie zakresu przedmiotu zamówienia, gdy jego wykonanie w pierwotnym  zakresie nie leży w interesie Zamawiającego,
zmniejszenie zakresu przedmiotu umowy w granicach uzasadnionego interesu Zamawiającego

ale nie wiem czy kwote moge ruszyć? przy ryczałcie pewnie nie

8

Moim zdaniem należy odpowiednio zmienić kwotę wynagrodzenia, skoro ilość można zmienić. Istotne są szczegółowe zapisy umowy i ogólnie specyfikacji, gdzie musi być indywidualnie zdefiniowany sposób wynagrodzenia.