1

Temat: Telefonia stacjonarna...

Mam aktualnie umowę z TP (płacimy gołe abonamenty) natomiast rozliczenie minut wykonuje inna firma na zasadzie preselekcji (tak to się chyba nazywa).

Chcemy teraz to wszystko uporządkować i wybrać jedną firmę.

Czy musimy robić postępowanie - szacuję że nawet w umowie 2 letniej nie przekroczymy 14 000 euro.

Szukałem w necie i widzę że niektóre jednostki (przy podobnym szacunku) robią to w przetargu normalnie albo ewentualnie jakieś quasi zapytanie ofertowe....

A czy ewentualnie z wolnej ręki to można zrobić bez żadnego problemu?

2

Odp: Telefonia stacjonarna...

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Czy musimy robić postępowanie - szacuję że nawet w umowie 2 letniej nie przekroczymy 14 000 euro.

Róbcie to na zasadazie umów rocznych - poza rygorem Pzp

3 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-05-27 13:19:57)

A nie można umów dwuletnich? Lepsze oferty można uzyskać w umowie dwuletniej niż rocznej.

Jakie to ma znaczenie czy umowa na 1 rok czy na 2, skoro mam pewność iż wartość szacunkowa nie przekroczy 14 000 euro??

4

... można ale zaraz nasuwa się pytanie - dlaczego nie na 3 lata (bo co, bo obowiązek stosowania Pzp).  Lepsze oferty można uzyskać w umowie trzyletniej niż dwu. Umowa roczna to "standard" - nikt się nie będzie czepiał. Owszem możesz na 2, jeszcze jak masz uzasadnienie dla takowej - to działaj. Napewno WR odpada.

5

MIRAS napisał/a:

Róbcie to na zasadazie umów rocznych - poza rygorem Pzp

Ja tak właśnie robię, umowa na rok i po kłopocie wink, racja MIRAS

6

Ok. Dzięki Panowie smile

Czy jest jakąś mininalna ilość Wykonawców których powinienem powiadomić o ZO?
I czy ewentualnie, mogę żądać jakichś dokumentów weryfikujących zdolności prawno-techniczno-ekonomiczne danego podmiotu do świadczenia usług? Bo przyznam się że o większości tych tzw operatorów alternatywnych to nigdy nigdzie nie słyszałem ....

7

1. Czy jest jakąś mininalna ilość Wykonawców których powinienem powiadomić o ZO?
2. I czy ewentualnie, mogę żądać jakichś dokumentów weryfikujących zdolności prawno-techniczno-ekonomiczne danego podmiotu do świadczenia usług?

1. Zależy do regulacji wewnętrzych - o ile takie są.
2. Tak.