1

Temat: zmiana SIWZ

mam pytanie zmieniał SIWZ przed składaniem ofert o wykreślenie jednej pozycji w przedmiarze jeden z wykonawców tego nie uczynił i ją wycenił wartość tej pozycji to 30.000,00zł. a wartość całego zamówienia 980.000,00zł, czy moge tą ofertę odrzucić czy muszę wezwać do wyjaśnień dzięki za odpowiedz

2 (edytowany przez janek159 2010-05-28 10:40:19)

Odp: zmiana SIWZ

Odrzucić napewno nie, gdyby brakowało całej pozycji to tak, ale tu jest o jedną za dużo. Czy wyjaśniać, nie ma co, rzeczą oczywistą jest że wykonawca nieuwzględnił zmiany w ofercie. Ja spokojnie poprawiłbym ofertę na podstawie art. 87 ust. 2, chyba pkt 3.

3

janek159 napisał/a:

Odrzucić napewno nie, gdyby brakowało całej pozycji to tak, ale tu jest o jedną za dużo. Czy wyjaśniać, nie ma co, rzeczą oczywistą jest że wykonawca nieuwzględnił zmiany w ofercie. Ja spokojnie poprawiłbym ofertę na podstawie art. 87 ust. 2, chyba pkt 3.

to co mam porawic i zmienic cenę ostateczną oferty umniejszoną o 30.000,00zł. a co jak nie zmienił jeszcze pojemności zbiornika na wodę zostawił 15 a winno byc 10 co z tą omyłką

4

a to to już jest problem. Dla mnie niezgodnosć z SIWZ. Nie ma co wyjaśniać. Odrzucić.

5

janek159 napisał/a:

a to to już jest problem. Dla mnie niezgodnosć z SIWZ. Nie ma co wyjaśniać. Odrzucić.

a masz jakiś wyrok KIO na potwierdzenie z góry dziękuje za odpowiedzi

6 (edytowany przez janek159 2010-05-28 11:38:37)

nie mam pod ręką, ale coś takiego jak np. w SIWZ było 10 a w ofercie jest 15, nie wymaga w uzasadnieniu odrzucenia wyroków. To jest sprawa ewidentana. W orzecznictwie jest tego mnóstwo, ale w tym momencie nawet bym tego nieużywał jako argumentów. Jeszcze tylko doprecuzuję, jak inna pojemnośc zbiornika (zamiast 10 - 15) to niezgodność z SIWZ. Ale np. jak inna ilość, to poprawiamy.

7

no to najpierw wyjasnij jak wyglada sytuacja....

8

kizia napisał/a:

to co mam porawic i zmienic cenę ostateczną oferty umniejszoną o 30.000,00zł

No tak. Takie są reguły.

kizia napisał/a:

a co jak nie zmienił jeszcze pojemności zbiornika na wodę zostawił 15 a winno byc 10

Ja bym proponał zastanowić się nad możliwością zostawienia oferty. Wszak oferuje coś droższego za konkurencyjną cenę, ponadto nie wiadomo czy zamawiającemu naprawdę zależy tylko na 10, czy te 10 i 15 są dostępne, skąd się wziął błąd, czy naprawdę chodziło wykonawcy o 15, może to pomyłka pisarska, nie wiadomo co wstawione wewnątrz kalkulacji - itd.

9

Również bym się zastanowił, a już na pewno wyjaśnił.