1

Temat: badanie oferty- certyfikaty

Zamawiający żądał w dokumentach certyfikat ISO dla producenta serwera. Tymczasem oferent załączył ISO producenta platformy serwerowej stanowiącej główny element serwera, ale jednak sam zamontował do tego serwera dużo elementów jeszcze innych producentów.
Czy taka oferta powinna być odrzucona? Pomóżcie, zwłaszcza forumowicze znający się na sprzęcie komputerowym.

2

Odp: badanie oferty- certyfikaty

Nie wiem co mam rozumieć przez "platformę serwerową".
Ale spróbuję może choć trochę wyjaśnić. Sam w ubiegłym roku kupowałem serwer. Również chciałem ISO oraz dodatkowo CE (to też jest obowiązujące). Te dwa certyfikaty dają praktyczne pewność, że sprzęt kupowany będzie firmowy (nie będzie to składak montowany przez kolegów z podwórka).
Oferent może wrzucić coś do środka serwera np. dyski twarde, dodatkową pamięć - uzależnione jest to od tego co chciał zamawiający. Firmy "produkujące" serwery przedstawiają je w różnych konfiguracjach, z różnymi parametrami. Ale często spotykałem się z tym, że w ofertach firm nie było dysków twardych. Dlatego oferent musi chcąc nie chcąc dorzucić to do serwera.

3

Odp: badanie oferty- certyfikaty

Ja wiem, że czasami platforma systemowa to tylko obudowa i płyta główna. czasami trzeba dorzucić procesory, dyski twarde, pamięci, napęd DVD-RW, streamer. Czy wtedy można uznać, że ISO producenta platformy to ISO producenta serwera?