1

Temat: wezwanie do uzupełnia

Zamawiający wezwał nas do uzupełnienia wykazu osób i referencji, które potwierdzają zakres robót budowlanych. Jestem w stanie spełnić te wezwania, gdyż osobą dysponuję od innego podmiotu i mam jego oświadczenie, że odda mi osobę do dyspozycji. Referencje mogę dać z innych budów, które też potwierdzą wymagany zakres (zakres przedstawiłam w wykazie budów, mogę stworzyć nowy z nowymi budowami) ale nie zgadzam się z Zamawiającym na to wezwanie, bo nie precyzował konkretnie jakich osób wymaga a referencje nie muszą przecież potwierdzać zakresu prac. Czy uzupełnić dokumenty i napisać do tego komentarz itp. czy po prostu uzupełnić bez dodatkowego słowa? Jakie jest Wasze zdanie?  Proszę o opinię.

2

Odp: wezwanie do uzupełnia

Nie wiem dokładnie jak brzmiały wymagania, ale proponuję uzupełnić i nie dyskutować, chyba że jesteście bardzo pewni swego.

3

Jeśli wykonawca może łatwo wypełnić żądanie, to niech wypełni albo (telefonicznie) wyjaśni sposób postępowania. Na pisemny komentarz szkoda czasu i energii.
Jeśli jednak coś trudno spełnić, a oferta  wydaje się w porządku w tym zakresie, to dyskusja pożądana.

4

chyba ze wykonawca nie wie co ma uzupelnic albo uzupelni cos, a czegos (o czym nie wie) nie (przynajmniej Z tak stwierdzi).....

5

A co będzie jak uzupełnię i np.  dokumenty  nie będą satysfakcjonować Z i stwierdzi, że dalej nie spełniam warunków udziału.  Ma prawo zatrzymać wadium bo wg Z nie uzupełniłam dokumentów? czy już nie, bo odpowiedziałam na jego pismo i złożyłam "jakieś" dokumenty. (pamiętam, że toczyła się kiedyś dyskusja na temat zatrzymania wadium ale opinie były podzielone, czy są  na to wyroki?)

6

to chyba ta dyskusja:  http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4639

7

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/zatrzymanie-wadium