1

Temat: czy można żądać oświadczenia producenta

Proszę o poradę.

Dot dostawy sprzętu komputerowego. czy w siwz zamawiający może wymagać od wykonawcy załączenia do oferty oświadczenia producentra sprzętu dot. np.

1. W przypadku awarii dysków zawierających dane, wymaga się aby uszkodzone dyski nie były zabierane i pozostały u Zamawiającego
(wymagane oświadczenie producenta ).

2. Dostępność części zamiennych przez 5 lat od momentu zakupu serwera ( oświadczenie producenta )

3. 3 lata z gwarantowanym czasem reakcji w następnym dniu roboczym od zgłoszenia (wymagane oświadczenie producenta)

4. oświadczenie producenta o sprawowaniu gwarancji zgodnej z SIWZ.

Wiadomo że warunki udziału z art. 25 czy to odnoszące się do wykonawcy czy do przedmiotu odnoszą sie do wykonawcy. Jest dla mnie jasne że warunki gwarancji, i póxniej realizowanie tej gwarancji wymaga sie od wykonawcy. Ale co jak zamawiający chce by naprawy i serwis gwarancyjny był wykonywany przez autoryzowany serwis producenta. czy można żądać złożenia oswiadczenia wystawionego przez tego producenta odnoszącego się do w/w?    Proszę o odpowiedź bo ja mam wątpliwości, czy oferta składana przez wykonawcę może również wiązać prodycenta. A może traktować tego producenta jako podwykonawcę w części tylko dot. serwisu?

2

Odp: czy można żądać oświadczenia producenta

producent niekoniecznie musi byc gwarantem, ani strona umowy smile smile

pkt 1 ok (+ patrz powyzej)
pkt 2 wesoly smile
pkt 3 ok (+ patrz powyzej)
pkt 4 patrz powyzej

3

Dziekuję za próbę odpowiedzi, ale chodzi mi o odpowiedzi na następujące pytanie:

czy można żądać w siwz złożenia przez wykonawcę wraz z ofertą oświadczenia producenta sprzętu o spełnieniu warunków gwarancji opisanych przez zamawiającego (zakładamy że naprawy i serwis ma byc świadczony przez autoryzowany serwis producenta).

4

forma zapewnienia realizacji zadanego systemu realizacji takiej umowy - to kwestia zaleznosci producent / serwis autoryzowany itp.... mysle ze to sprawa indywidualna powiazan na tej linii... zapewne jest taka mozliwosc zeby producent potwierdzil takowe po uzgodnieniach z serwisem (to on bedzie swiadczyl taka usluge). musisz sam troche temat zglebic, ogolne rozmowy nic nie dadza. wymaga to szczegolowej analizy tego tematu.
samo zadanie takich dokumentow jest dopuszczone w UPZP. watpliwosci moje dotycza jedynie tego czy to koniecznie producent powinien zlozyc takie osw.

5

Dzięki.

6

Według mnie przedmiotowe żądania są niecelowe, bo ich spełnienie mało realne.
Nie wyobrażam sobie nakłonienia dowolnego wytwórcy (np. IBM, Microsoft, Toyota) do takich działań, ale być może zamawiający ma fenomenalny dar przekonywania.

7

a jednak sa, skoro firmy je spelniaja...

8

Jeśli firmy wielkości IBM czy Microsoft spełnią indywidualne życzenia dowolnego polskiego zamawiającego, to się poddaję.

9 (edytowany przez seniorcristobal 2017-03-29 10:16:17)

Odświeżam starszy temat i proszę o opinie, czy żądaliście w przetargach deklaracji producenta o udzieleniu gwarancji na przedmiot zamówienia. Niby jest to dokument potwierdzający wymagania SIWZ ale nie mogę znaleźć w aktualnym rozporządzeniu dot. dokumentów odniesienia wprost do możliwość żądania konkretnie takiego rodzaju dokumentu (oświadczenia innego podmiotu). Jest wskazana w par. 13 możliwość żądania próbek, oświadczeń niezależnych podmiotów itp.

Prawdopodobnie takie oświadczenie producenta łapie się do zakresu pkt 1 ("1. W celu potwierdzenia, że oferowane roboty budowlane, dostawy lub usługi odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego, zamawiający może żądać w szczególności:..." ale chcę się upewnić.

To oświadczenie obejmuje udzielenie gwarancji na x okres oraz możliwość zgłoszenia wady bezpośrednio do producenta.