Temat: czy można żądać oświadczenia producenta
Proszę o poradę.
Dot dostawy sprzętu komputerowego. czy w siwz zamawiający może wymagać od wykonawcy załączenia do oferty oświadczenia producentra sprzętu dot. np.
1. W przypadku awarii dysków zawierających dane, wymaga się aby uszkodzone dyski nie były zabierane i pozostały u Zamawiającego
(wymagane oświadczenie producenta ).
2. Dostępność części zamiennych przez 5 lat od momentu zakupu serwera ( oświadczenie producenta )
3. 3 lata z gwarantowanym czasem reakcji w następnym dniu roboczym od zgłoszenia (wymagane oświadczenie producenta)
4. oświadczenie producenta o sprawowaniu gwarancji zgodnej z SIWZ.
Wiadomo że warunki udziału z art. 25 czy to odnoszące się do wykonawcy czy do przedmiotu odnoszą sie do wykonawcy. Jest dla mnie jasne że warunki gwarancji, i póxniej realizowanie tej gwarancji wymaga sie od wykonawcy. Ale co jak zamawiający chce by naprawy i serwis gwarancyjny był wykonywany przez autoryzowany serwis producenta. czy można żądać złożenia oswiadczenia wystawionego przez tego producenta odnoszącego się do w/w? Proszę o odpowiedź bo ja mam wątpliwości, czy oferta składana przez wykonawcę może również wiązać prodycenta. A może traktować tego producenta jako podwykonawcę w części tylko dot. serwisu?