26

Odp: OGŁOSZENIE O pomoc Do Mirias

No to gratuluję dobrego samopoczucia  Panu Prezesowi i Pani Głównej Księgowej. Ale to jest powszechny grzech osób zatrudnionych na tych stanowiskach. Mając fachowców od zamówień publicznych we własnej jednostce, autokratycznie decydują o dokonywaniu wydatków. Według nich wszystko jest ok. Moim zdaniem, tylko do pierwszej kontroli.
No coż, według mojej wiedzy  z postów przekazanych przez Ciebie w powyższej sprawie, mamy do czynienia z ewidentnym naruszeniem dyscypliny finansów publicznych przez Prezesa.

27

Dziekuję za odpowiedź. Nie mniej mam wrażenie,że moje zainteresowanie przerodziło sie w sytuacje gdzie ktoś w przyszlości może byc winnym. Naprawde nie wiem jaka przyjąc linię obrony. Nie ma problemu abym robiła przetarg ale muszę o tym wiedzieć,że zachodzi taka konieczność prawda.Jak myslisz czy slusznie przyjmuję,ze po pierwszej usłudze posiłkowej winno sie dokonać szacowania  i przystapić do dizieła. Ruszajac co kolwiek w czerwcu to trochę późno tym bardziej,że od czerwca do grudnia wartość umowy zawartej w okreslonym trybie nie przekroczy 14 tyś euro bo nie może już.
Pozdrawiam. Chyba juz teraz powinnam pomyśleć w razie czego o lini obrony ale nie wiem jakiej przeciez nie jestem głównym księgowym.

28

eryka napisał/a:

1. Teraz    sama zgłupiałam, bo wartość  od VII -XII netto umowy i wyszacowanego zamówienia nie przekracza 14 tyś euro . 2. Czy wogóle w tej sytuacji należy  wysyłać takie ogłoszenie ?. 3. Czy ty może spotkałeś takie ogłoszenie?. 4. Nie mniej na dziś podjęlam czynności z WR. Wysłałam zaproszenie, przeprowadzę negocjacje i zostanie zawarta umowa. 5. Jak myslisz czy powinnam zrobić protokoły?

1. No i co z tego - z tego co pisałaś, ta część nie przekracza ale w całym roku owszem.
2. Tak.
3. Oczywiście to nic nadzwyczajnego.
4. No i dobrze.
5. Tak.

29

eryka napisał/a:

1. Ruszajac co kolwiek w czerwcu to trochę późno tym bardziej, 2. że od czerwca do grudnia wartość umowy zawartej w okreslonym trybie nie przekroczy 14 tyś euro bo nie może już.

1. Lepiej późnio niż wcale.
2. To nie ma znaczenia. Odpowiadasz tylko za część od 01.07 - 31.12 i w twoim interesie jest zrobienia na ten okres postepowania (bedziesz kryta). To ze ktos zawalił na początku roku nie zwalnia Ciebe z tego zeby brnąć w to dalej.

30

dziekuję za odpowiedx. Ale nie otrzymalam zgody aby doprowadzic do finału procedurę OOZ.. Przegladałam ogl o zamówieniu i zdaje sie ,ze natknęłam sie na takie gdzie wartość jest mniejsza niz 14 tys euro. Nie mam delegacji do dalszych czynności.

31

Do Karolk,
Nie czuje sie fachowcem w zamówieniach publicznych, poniewaz nie robie ich zbyt wiele. Ale szukam wiedzy i informacji.

32

moze sprobuj ustalic dlaczego pierwotna umowa byla zawarta na 6 mcy. byc moze wszystko jest ok, a zwiekszenie wartosci wynika z przesuniecia jakichs terminow niezaleznych od was (np termin wykonania remontu sie przesunal...)??

33

Termin umowy pierwotnej ( pierwszej) został okreslony ze względu na fakt,że nie wiedzielismy do kiedy bedziemy korzystac ze stołówki Ajenta. Sytaucja byla nagła i pilna.

34 (edytowany przez lolilap 2010-06-01 10:12:21)

no moze nie jest tak zle.....
a z czego wynika obecny termin uzytkowania??

35

czy uprawnionym bedzie argumentacja w razie kontroli argumentacja podziału zamówienia w sytuacji gdy księgowa poczatkiem roku zapłanowała na okreslone zamówienie kwotę ponad próg 14 tys euro. Jakie argumenty w razie czego wytaczać w obronie,że umowa od I do Vi i VII - XII sa zamowieniami odrebnym?.
Jak obronic sie w sytuacji gdy chciałam podjąc czynności z WR z finałem ogłoszenia  OOZ publicznym BZP przynajmniej do drugiej umowy ale otrzymałam inf aby tego nie robić od prezesa.

36

liczy sie na ile oszacowala na poczatku roku i jakie byly tego okolicznosci oraz jakie teraz wystapily....

37

Podobno na poczatku roku plan zakładal kwote 80 tys złotych brutto.O czym tez ie wiedziałam bo gdyby tak był wczesniej zastosowalibysmy WR usługi nieprorytetowe i po sprawie. W maju nie wiele mogę zrobić. Rzeczywiście okoliczności sprawy były wyjatkowe.

38

eryka napisał/a:

Podobno na poczatku roku plan zakładal kwote 80 tys złotych brutto.

...zatem należało zastosować Ppz. Nie zastosowano do części - za którą Ty nie odpowiadasz. Natomiast nadal zamówienie podlega rygorowi ustawy. I na tą część za którą Ty odpowiadasz, zrób postępowanie - chociaż nie przekracza 14000 euro.