1

Temat: roboty zamienne?

Witam mam takie pytania:
1) w czasie prac (wynagrodzenie kosztorysowe), Zamawiający chce zamienić bramę na drzwi (bez zmiany kwoty) czy można to zmienić i w jaki sposób?(czy wchodzą tutaj prace zamienne które muszą być przewidziane w SIWZ?)
2) Czy można dać do SIWZ w punkcie o możliwości dokonania zmian zawartej umowy następujący zapis:
"zmiana rodzaju materiałów budowlanych czy zmiana technologii ich wykonania i możliwość zlecenia robót zamiennych" - czy wówczas do takich zmian musi być stosowny aneks, jak to wygląda w praktyce?

2

Odp: roboty zamienne?

Moim zdaniem tak.
Jeśli w trakcie budowy należy zrezygnować z niektórych pozycji kosztorysu na korzyść innych rozwiązań, to można zlecić wykonanie takich robót, ale w ściśle określonych okolicznościach.
Tego typu zamówienie będzie mieć z kolei charakter tzw. robót zamiennych, które ze swej istoty nie mogą rozszerzać przedmiotu zamówienia i mogą być wprowadzone aneksem do umowy, wyłącznie po spełnieniu warunków określonych w przepisie art. 144 ust.1 ustawy ? Prawo zamówień publicznych.
Art. 144. 1. Zakazuje się istotnych zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o za?mówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki takiej zmiany.?;
              2. Zmiana umowy dokonana z naruszeniem przepisu ust. 1 jest nieważna.

Pojęcie robót zamiennych nie zostało określone ani w prawie budowlanym, ani też w żadnym innym akcie prawnym. Jednakże w literaturze wykształcił się pogląd, zgodnie z którym roboty zamienne to takie, które nie powodują wykroczenia poza przedmiot zamówienia, a jedynie następuje np. zamiana sposobu wykonania jakiegoś elementu robót. W takim przypadku zamawiający zmienia jedynie sposób wykonania elementu robót, nie zwiększając parametrów inwestycji i nie wykraczając poza ilości materiałów określone w dokumentacjach technicznych.
Podobnie należy ocenić sytuację, w której wykonawca zaproponował w ofercie zastosowanie materiałów budowlanych o parametrach określonych w dokumentacjach technicznych, jednakże w trakcie budowy z uzasadnionych względów należy użyć innego równoważnego materiału spełniającego warunki określone w specyfikacjach technicznych.
Pamiętać trzeba, że uwzględnienie robót zamiennych w trakcie realizowanej inwestycji może nastąpić na podstawie pisemnej zmiany umowy o zamówienie publiczne (aneks do umowy).
Jednakże ich wprowadzenie do umowy w sprawie zamówienia publicznego  możliwe jest wyłącznie po spełnieniu przesłanek wynikających z art. 144 ust.1 Pzp.
Stwierdzić należy, że zmiana dokonana w sposób sprzeczny z cytowanym przepisem art. 144 ust.1 Pzp jest nieważna z mocy prawa.

3

Roboty zamienne to roboty:
- materiały budowlane przewidziane w umowie do wykonania zamówienia nie mogą być użyte przy realizacji inwestycji z powodu zaprzestania produkcji lub zastąpienia innymi;
- w trakcie wykonywania zamówienia nastąpiła zmiana przepisów prawa budowlanego,
- w trakcie realizacji zamówienia zastosowano lepsze materiały budowlane bądź inną technologię wykonania robót
więc raczej nie widzę możliwości zmiany bramy na drzwi.

4

No tak mi się właśnie wydawało  że to nie złapie.

A mam jeszcze takie pytanie:
Wystąpiły r. dodatkowe (nie zamówienia dodatkowe), i teraz będzie stosowny aneks w tym zakresie,(oczywiście możliwość przewidziana zgodnie z art.144) a po wykonaniu całości inwestycji kosztorys powykonawczy uwzględniający zmiany, tylko mam pytanie, czy do robót dodatkowych potrzebny jest protokół konieczności czy potrzebny jest tylko przy zamówieniach dodatkowych a przy robotach dodatkowych nie?

5

Protokołu konieczności nie widziałem przepisach prawnych, więc cóż można poradzić? -
róbcie co uważacie. Osobiście uważam, że jakiś dokument w tym rodzaju (niezależnie od nazwy i formy) jest pożądany.

A jeśli chodzi o pierwszy post, to piszcie jak najszerzej w specyfikacjach i umowach, a nie zapominajcie o odpowiednich zapisach w ogłoszeniu. Aneksy z zasady raczej zbędne, ważniejsze są te zapisy.

6 (edytowany przez Miksu 2010-06-03 15:45:13)

Czyli twierdzisz hubal że powyąszy zapis w pierwszym poście "zmiana rodzaju materiałów budowlanych czy zmiana technologii ich wykonania i możliwość zlecenia robót zamiennych" jest ok, a może proponujesz inny zapis dotyczący prac zamiennych czy robót zamiennych?
a chciałem jeszcze zapytać, czy zmiany muszą zostać aneksowane, lub potrzebny jest protokół konieczności?

7

Według mnie cytowany zapis nie jest wystarczający (może dlatego, że jakby niepełny i oderwany od kontekstu). Jaki powinien być - prawdę mówiąc nie wiem, bo nikt mnie nie nauczył, w ogóle jakoś nie widać dobrych rozwiązań, ino wytykanie błędów, ale to odrębny temat.

Może spóbujmy w ogłoszeniu zapisać coś w stylu: w uzasadnionych przypadkach zamawiający dopuszcza wykonanie robót w inny sposób niż podany w specyfikacji. Następnie w projekcie umowy zawartej w siwz należy również zawrzeć analogiczny zapis oraz określić sposób rozliczenia, może tak:
>> w przypadku, gdy wystąpią roboty innego rodzaju niż w przedmiarach robót (tzn. takie, których nie można rozliczyć) zgodnie z ust.... niniejszego paragrafu), a konieczne do wykonania przedmiotu zamówienia, roboty te rozliczone będą na podstawie kosztorysów powykonawczych przygotowanych przez wykonawcę, a zatwierdzonych przez inspektora nadzoru i zamawiającego; kosztorysy te będą opracowane w oparciu o następujące założenia:
01)    ceny czynników produkcji (R, M, S, Kz) oraz narzuty (Kp, Z) zostaną przyjęte z kosztorysów ofertowych złożonych przez wykonawcę,
02)    w przypadku, gdy nie będzie możliwe rozliczenie danej roboty w oparciu o zapisy w ppkt 01) brakujące ceny czynników produkcji i narzuty zostaną przyjęte z odpowiedniej publikacji (jako średnie), odpowiadającej okresowi wykonywania robót,
03)    podstawą do określenia nakładów rzeczowych będą normy zawarte w kosztorysach ofertowych, a w przypadku ich braku odpowiednie pozycje katalogów nakładów rzeczowych,
04)    w przypadku braku odpowiednich nakładów w katalogach zostanie indywidualna wycena wykonawcy, zatwierdzona przez zamawiającego. <<

Jednocześnie można wstawić coś w tym stylu:  >>W przypadku, gdy do całkowitego wykonania przedmiotu zamówienia wystąpi konieczność   wykonania tzw. ?robót zamiennych", czyli robót innych niż w przedmiarach robót zawartych w specyfikacji, rozpoczęcie wykonywania tych robót może nastąpić  jedynie na podstawie ?protokołu konieczności", potwierdzonego przez inspektora nadzoru inwestorskiego, głównego księgowego zamawiającego i samego zamawiającego. Bez zatwierdzenia ?protokołu konieczności" przez zamawiającego wykonawca nie może rozpocząć wykonywania robót zamiennych.<<

Jeśli odpowiednie zapisy znajdą się w wiążącej umowie, to aneks do umowy będzie całkiem zbędny! Po prostu nie będzie zmian, tylko realizacja umowy.
Proszę też zauważyć, że w umowie proponuję wspomniany ?protokół konieczności? - bo skoro nie ma w przepisach, to trzeba go tu zdefiniować.

Oczywiście jak zwykle zalecam na koniec konsultacje z zakładowym prawnikiem.

8

Dzięki i pozdrawiam.

9

Do robót dodatkowych zrób protokól koniecznośći i nową umowę na ten zakres a nie aneks. Jakaś kalkulacja też by się przydała.

10

Ja rozumuję tak: jeżeli do zawarcia pierwszej umowy nie był potrzebny protokół konieczności, to znaczy że umowę z zasady można zawrzeć bez takiego protokołu, oraz że do zawarcia umowy na wbudowanie drzwi nie jest potrzebny protokół.
Tak można tu zrobić:  odrębne postępowanie i odrębna umowa; jeśli łączna wartość wszystkich robót załatwianych w ten sposób nie przekroczy 14000euro, to nie musimy stosować przepisów Pzp ani żadnych szczególnych dokumentów (co najwyżej wymagane regulacjami wewnętrznymi jednostki).

11

Uważam że do każdej r.dodatkowej potrzebny jest protokół konieczności, jak również do r.zamiennej, następnie stosowny aneks do umowy(chyba że umowa jest tak skonstruowana że nie jest potrzebny), następnie po zakończeniu prac Wykonawca składa kosztorys zamienny z ujętymi wszelkimi zmianami które wystąpiły podczas praz (dodatkowe-zamienne), w sytuacji przedstawionej w temacie zamienne nie wchodzą w grę (nie można zastąpić bramy-drzwiami, nie na tym polega r.zamienna).

12

Ja zaś uważam że nie do każdej r.dodatkowej potrzebny jest protokół konieczności, jak również do r.zamiennej - to zależy m.in. od zapisów umowy.
A właściwie cóż to jest ?protokół konieczności? i gdzie znaleźć przepis prawa na ten temat?
A już na pewno nie jest konieczny, gdy mamy życzenie zawrzeć odrębną umowę na ten zakres. Nie uważam, by do zawarcia umowy był wymagany jakiś protokół (jeśli jednak ktoś mocno potrzebuje, to niech mu będzie).

Nie uważam, by potrzebne były aneksy do umowy w ogóle. Zamówienie publiczne z zasady nie może być zmieniane, a aneks to jednak zmiana. Aneks jest niebezpieczny, bo daje wyraźny sygnał kontrolującym do zastanowienia i sprawdzania. Poza tym jest pewien paradoks: przedmiot zamówienia nie jest szczegółowo opisywany w umowie, jak więc zapisać zmianę czegoś, co nie było zapisane??? A jak opisać zmianę usytuowania, trasy, kształtu, wyglądu???

13

Stanowisko UZP dot. robót zamiennych znajdziesz pod linkiem

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/

a potem klikasz na EURO 2012, jeden z przykładów odnosi się do robót zamiennych.

zapyt i Marcel mają rację w sprawie protokołów konieczności na roboty dodatkowe i zamienne. W przypadku protokołu konieczności na roboty dodatkowe trzeba zawrzeć nową umowę, ponieważ nie zostały one ujęte w SIWZ. Do tej pory kontrola nie czepiała się jeżeli był protokół konieczności na roboty dodatkowe i na to stosowna umowa.

14

Alex, jeżeli chodzi o protokół konieczności TAK, natomiast nowa umowa potrzebna jest do zamówień dodtakowych, a do robót dodatkowych aneks smile

15

Marcel o ile się nie mylę to robota dodatkowa to taka, którą nie można było przewidzieć w momencie podpisania umowy. Z mojego doświadczenia wiem, że m. in. wykonanie roboty dodatkowej:
1. jest konieczne, ponieważ nie można bez tego zrobić zamówienia podstawowego,
2. nie ma wpływu na wykonanie zamówienia podstawowego.
Wg mnie w ww. przypadkach mamy do czynienia z wykonaniem robót nie objętych zakresem postępowania przetargowego. Z analiz stanowiska UZP wywnioskowałem, że w obu wymienionych przypadkach potrzebna jest dodatkowa umowa.

16

Robota dodatkowa to nie to samo co zamówienie dodatkowe.
PRACE DODATKOWE A ZAMÓWIENIA DODATKOWE
         Czy pojęcie ?prace dodatkowe? (roboty dodatkowe) jest tożsame z pojęciem ?zamówienia dodatkowe? ?
         Nie. Są to dwie różne kwestie. Przypomnijmy zatem, czym jest zamówienie dodatkowe. Jest to zamówienie, którego przedmiot wykracza poza opis przedmiotu zamówienia zawarty w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia na zamówienie podstawowe. Zamówienie dodatkowe to nowe zamówienie, którego udzielamy w trybie zamówienia z wolnej ręki przy zachowaniu procedury  wynikającej z ustawy ? Prawo zamówień publicznych (dalej: ?ustawa Pzp?).
        Zgodnie z art. 67 ust.1 pkt 5 ustawy Pzp zamawiający może udzielić zamówienia z wolnej ręki dotychczasowemu wykonawcy usług lub robót budowlanych zamówień dodatkowych, nieobjętych zamówieniem podstawowym i nieprzekraczających łącznie 50 % wartości realizowanego zamówienia, niezbędnych do jego prawidłowego wykonania, których wykonanie stało się konieczne na skutek sytuacji niemożliwej wcześniej do przewidzenia, jeżeli:
   a) z przyczyn technicznych lub gospodarczych oddzielenie zamówienia dodatkowego od
       zamówienia podstawowego wymagałoby poniesienia niewspółmiernie wysokich kosztów
       lub
   b) wykonanie zamówienia podstawowego jest uzależnione od wykonania zamówienia
       dodatkowego;
       Pojęcie ?prace dodatkowe? (roboty dodatkowe) nie zostało określone w ustawie Pzp. Pojęcie to jest natomiast zdefiniowane w art. 630  Kodeksu cywilnego.

Art. 630 Kc
§ 1. Jeżeli w toku wykonywania dzieła zajdzie konieczność przeprowadzenia prac, które nie
       były przewidziane w zestawieniu prac planowanych będących podstawą obliczenia
       wynagrodzenia kosztorysowego, a zestawienie sporządził zamawiający, przyjmujący
       zamówienie może żądać odpowiedniego podwyższenia umówionego wynagrodzenia.
       Jeżeli zestawienie planowanych prac sporządził przyjmujący zamówienie, może on żądać
       podwyższenia wynagrodzenia tylko wtedy, gdy mimo zachowania należytej staranności
       nie mógł przewidzieć konieczności prac dodatkowych.
§ 2. Przyjmujący zamówienie nie może żądać podwyższenia wynagrodzenia, jeżeli wykonał
       prace dodatkowe bez uzyskania zgody zamawiającego.

Warto w tym miejscu przypomnieć, że Kodeks cywilny zawiera przepisy ogólne, w stosunku do których ustawa Pzp stanowi lex specjalis. W zakresie nieuregulowanych w przepisach ustawy Pzp do czynności podejmowanych przez zamawiającego i wykonawców należy stosować wprost (a nie jedynie odpowiednio) przepisy Kodeksu cywilnego. Tak wypowiedział się również Sąd Okręgowy w Warszawie w wyroku z dnia 20 stycznia 2004 r., sygn. akt V Ca 2344/03: ?Nie budzi żadnych wątpliwości, że ustawa o zamówieniach publicznych (wyrok został wydany pod rządami ustawy z dnia 10 czerwca 1994 r. o zamówieniach publicznych ale zachowujący swoją aktualność również w nowym stanie prawnym), będąca w przeważającej części aktem funkcjonalnym (proceduralnym) nie tylko nie wyłącza stosowania przepisów Kodeksu cywilnego, ale wręcz nakazuje je stosować?. Wynika to z art. 14 ustawy Pzp, który stanowi że:

Art. 14 Pzp
Do czynności podejmowanych przez zamawiającego i wyko?nawców w postępowaniu o udzielenie zamówienia stosuje się przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.), jeżeli przepisy ustawy nie stanowią inaczej.

Artykuł 14 ustawy Pzp jest jednym z najważniejszych przepisów ustawy Pzp z punktu widzenia praktyki udzielania zamówień publicznych. Artykuł 14 ustawy Pzp jest przepisem ?domykającym? system zamówień publicznych, gdyż w przypadku nieznalezienia (jak to ma miejsce w przypadku prac dodatkowych) odpowiedzi na wątpliwości prawne na gruncie ustawy Pzp, mamy uprawnienie oraz obowiązek korzystania z regulacji zawartych w Kodeksie cywilnym. Regulacja zawarta w art. 14 ustawy Pzp stanowi wyraz tego, że system zamówień publicznych jest częścią prawa cywilnego. Zarówno czynności dokonywane w toku postępowania, jak i umowy będące rezultatem postępowania, mają charakter cywilnoprawny. Dlatego też w pełni uzasadnione jest odniesienie do Kodeksu cywilnego w sprawach nieuregulowanych w ustawie Pzp. W przypadku wystąpienia, w ramach udzielonego zamówienia publicznego, prac dodatkowych należy, moim zdaniem, bezwzględnie stosować postanowienia art. 630 Kodeksu cywilnego.
Prace dodatkowe to roboty, które nie wykraczają poza opis przedmiotu zamówienia (niektórzy komentatorzy ustawy Pzp, z uwagi na  zapis art. 140 ust. 3 Pzp, uważają, że są to roboty, które nie wykraczają poza określenie przedmiotu zamówienia zawarte w SIWZ) zawarty w SIWZ.

17

Karolk bardzo dokładnie opisał, więc teraz chyba widzisz różnicę alex, do zamówień dodatkowych zawsze nowa umowa, do r. dodatkowych aneks a czasami nawet nie potrzeba aneksu w zależności jak jest skonstruowana umowa .

18

alex napisał/a:

Stanowisko UZP dot. robót zamiennych znajdziesz pod linkiem

W którym miejscu? Bo ja nie znalazłem mimo użycia funkcji wuszukiwania.

alex napisał/a:

zapyt i Marcel mają rację w sprawie protokołów konieczności na roboty dodatkowe i zamienne.

Ja zachowuję swoje zdanie.

alex napisał/a:

W przypadku protokołu konieczności na roboty dodatkowe trzeba zawrzeć nową umowę

Niech mnie wreszcie ktoś oświeci: jeśli zawieramy niezależna umowę, to w jakim celu i na jakiej podstawie protokół konieczności?

alex napisał/a:

Do tej pory kontrola nie czepiała się jeżeli był protokół konieczności na roboty dodatkowe i na to stosowna umowa.

A gdy nie było protokołu to się czepiała?

19

Marcel napisał/a:

nowa umowa potrzebna jest do zamówień dodtakowych, a do robót dodatkowych aneks

Z pierwszym mogę się zgodzić, lecz z drugim raczej nie. Nie rozsiewajmy błędnych poglądów.
Od lat żyję bez aneksów w tym zakresie i nadal nie widzę potrzeby. Skoro jednak cieszą się one taką estymą, to chętnie wysłucham głosów za, najlepiej  z przykładami (mogą być hipotetyczne).

20

Hubal masz rację, lecz osobiscie jestem bardziej przekonany do aneksów tak aby chronić własną d..., dlatego przeważnie stosuję aneksy, jednak wszystko zależy od tego jak jest skonstruowana umowa, jeżeli jest ''fool wypas'' aneksy są zbędne.

21

hubal, Marcel - Odnośnie stanowiska UZP dot. robót dodatkowych i zamiennych odsyłam pod link

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/euro-2012/Odpowiedzi na pytania miast organizatorow EURO 2012.pdf

str. 29 i 30.

22

I piszą tam całą prawdę - nowe zamówienie = nowa umowa ale to zamówienie dodatkowe a nie roboty dodatkowe.

23

Od siebie dodam, że nie piszą o robotach zamiennych (tzn. ja nadal nie znajduję) !

Dodam też, że jest tam zalecenie UELASTYCZNIENIA umów i całych postępowań (dokumentacji), jak rozumiem właśnie by nie były potrzebne później ani aneksy ani dodatkowe umowy ani problemy w tym zakresie (podobne zdanie głoszę na tym forum od miesięcy).