1

Temat: Info - niezgodne z przepisami czynności podjęte przez Zamawiającego

Witam Państwa
Zamawiajacy wykluczył nasza firme z postępowania ponieważ na uzupełnionym wykazie wykonanaych lub wykonywanych usług była data późniejsza niż termin składania ofert. Informacje w nim zawarte i załączonoe referencje potwierdzają , że spełniamy warunki na dzięn skaldania ofert. Kobieta przyczepiła sie do daty na wykazie...Według mnie data jest datą wystawienia dokumetu i jego podpisu...(moze się mylę?? ) . Na logikę to jak mogłem zrobić nowy wykaz z datą wczesniejszą jak samo wezwanie do uzupełnienia.  W dniu jutrzejszym mija ostatni dzień na złozenie odwołania, i nie wiem co robić, czy napisać Informację na niezgodne z przepisami czynnosci ?? i jeśli tak to co jak Zamawiacz jej nie uzna ?? czy bede mógł coś później zrobić ??  Mam nadzieje że mam racje...bo jeśli nie to bede szukał nowej pracy :-( ..pomóżcie

2

Odp: Info - niezgodne z przepisami czynności podjęte przez Zamawiającego

Z tego co piszesz macie rację, nie jest ważna data wystawienia danego dokumentu tylko informacja w nim zawarta ktora ma potwierdzać spełnianie warunku na dzień otwarcia ofert.

3

Możecie śmiało szykować odwołanie.
Z ustawy nie wynika, że data uzupełnionego dokumentu (wykazu) późniejsza niż data składania ofert może być podstawą wykluczenia wykonawcy.
Pisanie ? informacji na niezgodne z przepisami czynności? jest ryzykowne z powodu upływu czasu.

4

Tutaj się nawet nie ma nad czym zastanawiać, tylko startować z odwołaniem.

5 (edytowany przez nowiutki 2010-06-04 07:24:52)

Bardzo dziękuje za pomoc, a moze macie jakieś wyroki KIO w podobnych sprawach ??
...i powiedzcie mi , jeśli złożę informację w dniu dzisiejszym a Zamawiacz go nie uwzględni, będe miał jakieś inne możliwosci dochodzenia uniewaznienia i wyboru mojej oferty ?

6

kurcze zawaidomienie o wyborze oferty otrzymalem w poniedziałek, i tak juz nie zdąże dostarczyć odwołania do KIO, bo musi być pisemnie tak ? ...pewnie pozostaje mi informacja do Zamawiacza...było by lepiej gdybym miał jakiś wyrok , może Zamawiacz by się przestarszył...

7

Z tym, że informacja do zamawijacego, o której mowa w art. 181 przysługuje jedynie na czynności (ew. zaniechania czynności), na które nie przysługuje odwołanie - art. 181.1.
Na wyklucznie odwołującego przysługuje odwołanie, więc moim zdaniem w przypadku złozenia informacji na temat bezpodstawnego wykluczenia przez wykluczonego, będzie ona bezskuteczna.

8

W efekcie nie znajdujemy praktycznego sposobu na ewidentny błąd zamawiającego i niezgodność postępowania z przepisami prawa.
sad

9

hubal napisał/a:

W efekcie nie znajdujemy praktycznego sposobu na ewidentny błąd zamawiającego i niezgodność postępowania z przepisami prawa.
sad

Ależ znajdujemy, jest nim odwołanie. Tylko nowiutki, pisze, że nie zdąży, ale to już inna sprawa.

10

Czy informację o naruszeniu prawa przez Zamawiającego złożoną po rozstrzygnięciu postępowania (po wysłaniu pisma akceptującego) ale przed podpisaniem umowy przez drugiego wykonawcę należy przesłać również temu Wykonawcy który wygrał?

11

Osobiście nie pamiętam takiego obowiązku ani zakazu, ale może inni pamiętają lepiej.
Rozumiem że chodzi o informację, o której mowa w art.181.

12

tak chodzi o info z art. 181

13

W informacji złożonej z art. 181 wynikają dane które mogą przyczynić się do wykluczenia wykonawcy który został już wybrany. Co teraz gdy załatwił już zabezpieczenia należytego wykonania, kto zwróci mu koszty, a co z terminem 10 dni do podpisania umowy.

14

joanna99 napisał/a:

Z tym, że informacja do zamawijacego, o której mowa w art. 181 przysługuje jedynie na czynności (ew. zaniechania czynności), na które nie przysługuje odwołanie - art. 181.1.
Na wyklucznie odwołującego przysługuje odwołanie, więc moim zdaniem w przypadku złozenia informacji na temat bezpodstawnego wykluczenia przez wykluczonego, będzie ona bezskuteczna.

Tu joanna wsio napisała tylko odwołanie

15

gerard.11 napisał/a:

1)  Co teraz gdy załatwił już zabezpieczenia należytego wykonania, kto zwróci mu koszty,   2) a co z terminem 10 dni do podpisania umowy.

1) To nie jest żadne usprawiedliwienie bezprawnego zachowania
2) Na to właśnie termin, by była szansa uzdrowienia sytuacji, a nawet po terminie bym uzdrawiał.

16 (edytowany przez hubal 2010-08-09 20:30:55)

nina napisał/a:

Tu joanna wsio napisała tylko odwołanie

Niekoniecznie. Zamawiający może i powinien sam naprawić wady postępowania, jeśli oczywiście zamawiający je widzi, a nie kombinować z odwołaniem.

17

No tak jak widzi smile